31 lipca 2016

BURACZKOWE CIASTO Z MORWĄ BIAŁĄ

Coraz bardziej popularne ciasta z dodatkiem warzyw robią furorę!
Są słodkie, a przy okazji bardzo zdrowe!

Ja najbardziej lubię wykorzystywać buraka do pieczenia ciast. Jest słodki i nadaje bardzo intensywny kolor :) A przy okazji to przykład recyklingu w kuchni- nic się nie marnuje! ;)


Składniki:
Ciasto
  • 1/2 szklanki soku buraczkowo- jabłkowego
  • 1/2 szklanki resztek po wyciśnięciu soku buraczkowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki kokosowej
Krem 
  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • garść morwy białej suszonej (Green Essence)*
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto zblendować ze sobą.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi. 
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na krem, wyłożyć na ciasto i całość udekorować morwą.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1670kcal
1 kawałek- ok. 139kcal

6 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie jadłam morwy - wygląda jak robaki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Morwa może i wygląda dziwnie, ale jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie morwy. Wygląda jak kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zastąpiłabym tylko morwę nerkowcami i zajadałabym, bo jakoś nigdy jej smak mnie nie przekonał :(

    OdpowiedzUsuń