Są słodkie, a przy okazji bardzo zdrowe!
Ja najbardziej lubię wykorzystywać buraka do pieczenia ciast. Jest słodki i nadaje bardzo intensywny kolor :) A przy okazji to przykład recyklingu w kuchni- nic się nie marnuje! ;)
Składniki:
Ciasto
- 1/2 szklanki soku buraczkowo- jabłkowego
- 1/2 szklanki resztek po wyciśnięciu soku buraczkowego
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 150g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżeczki stevi
- garść morwy białej suszonej (Green Essence)*
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto zblendować ze sobą.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ostudzoną kaszę zblendować na krem, wyłożyć na ciasto i całość udekorować morwą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1670kcal
1 kawałek- ok. 139kcal
Chyba nigdy nie jadłam morwy - wygląda jak robaki;)
OdpowiedzUsuńMorwa może i wygląda dziwnie, ale jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie morwy. Wygląda jak kruszonka :)
OdpowiedzUsuńzastąpiłabym tylko morwę nerkowcami i zajadałabym, bo jakoś nigdy jej smak mnie nie przekonał :(
OdpowiedzUsuń