6 grudnia 2015

PENNE RYŻOWE Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I OLIWKAMI

Dzisiaj szybka propozycja na makaron, jednak nie taka zwyczajna, bo z jarmużem oraz oliwkami z migdałami. Smak tego makaronu nie jest oczywisty, a jednak po pierwszym kęsie wciąga i chce się jeść dalej :)

Do tego zawiera mnóstwo wartości odżywczych dzięki jarmużowi oraz oliwkom.


Składniki:
  • 100g makaronu penne ryżowego
  • kilka liści jarmużu
  • 3 pomidory
  • kilka oliwek z migdałami
  • kilka pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Jarmuż delikatnie obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw.
  3. W trakcie smażenia pomidorów dodać wcześniej obgotowany jarmuż i dusić do odparowania całej wody.
  4. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z całością.  
  5. Gotowy makaron podać dodatkowo z oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Polecam! Szczególnie, jako lunchbox do pracy, czy szkoły! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
1 porcja- ok. 303kcal

Zimowy obiad wege

5 grudnia 2015

BATONY ENERGETYCZNE Z DAKTYLI I NERKOWCÓW

Dwa składniki, a efekt powalający!
Słodkie batoniki, które dostarczą nam zdecydowanie solidną dawkę energii!

Idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Nerkowce rozdrobnić i połączyć z daktylami.
  3. Masę przełożyć do foremki (wyłożonej folią spożywczą), na wierzchu poukładać kawałki nerkowców i odstawić do schłodzenia.
  4. Następnie wyciągnąć z lodówki i pokroić na batony.
Szybko i pysznie- zdrowe przekąski istnieją :)



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 1385kcal
1 baton- ok. 173kcal

Prezenty na Mikołajki II

4 grudnia 2015

MAKOWIEC NA OWSIANYM SPODZIE

Dzisiaj pierwszy świąteczny wypiek- makowiec!
Robiłam ich już kilka w wersji odchudzonej, ale jeszcze nigdy na osianym spodzie :)

Makowiec jak zwykle mocno odchudzony i bogaty w pełnowartościowe bakalie.


Składniki:
Spód
  • 2 banany
  • 2 białka jajek
  • 5 łyżek mleka migdałowego
  • 200g płatków owsianych
Masa makowa 
  • 150g maku
  • 4 łyżki amarantusa
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki inuliny
  • 2 łyżki migdałów
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki syropu z agawy 
Przygotowanie: 
Spód
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i odstawić do napęcznienia.
  2. Ciasto wyłożyć na spód sylikonowej formy.
Masa makowa 
  1. Mak namoczyć w mleku przez około godzinę, po czym dodać amarantus i gotować około 40 minut.
  2. Pod koniec gotowania dodać inulinę i wymieszać energicznie.
  3. Następnie dodać posiekane bakalie oraz syrop z agawy- całość odstawić do wystygnięcia.
  4. Masę makową przełożyć na spód i całe ciasto piec około 35 minut w 180 stopniach. 
Pierwszy świąteczny wypiek zaliczony! A Wy już rozpoczęliście pichcenie w świątecznym klimacie?

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 2775kcal
1 kawałek- ok. 116kcal

2 grudnia 2015

KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE Z KREMEM

Chyba wszyscy, którzy przeglądają mojego bloga zdążyli zauważyć, że wprost ubóstwiam krem jaglany!
A w połączeniu z ciastami, czy jak w tym przypadku ciasteczkami nie ma sobie równych!

Dzisiaj zatem prezentuję nieskomplikowane ciasteczka owsiane wypełnione po brzegi kremem jaglanym!


Składniki:
Ciasteczka
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
Krem 
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Ciasteczka
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę na kształt małych, płaskich ciasteczek.
  3. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi, po czym ostudzić i zblendować na gładki krem.
  2. Upieczone ciasteczka przełożyć masą.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 1005kcal
1 ciasteczko- ok. 72kcal

Prezenty na Mikołajki II
 

1 grudnia 2015

PIEROGI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z JARMUŻEM

Przyznam się, że klasyczne pierogi z mąki pszennej robiłam najwyżej dwa razy w życiu...
Ale po ostatnim udanym eksperymencie z pierogami kukurydzianymi postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić pierogi z mąki z ciecierzycy z farszem na bazie jarmużu!


Składniki:
Farsz
  • 4 liście jarmużu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Ciasto
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki z manioku (tapioki)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie: 
Farsz
  1. Z jarmużu oddzielić liście od łodygi, następnie liście poszatkować drobniej i lekko obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, odparować na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu, a pod koniec dodać jarmuż, po czym całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
  3. Na koniec do całości dodać pokruszone drobno orzechy nerkowca.
Ciasto 
  1. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać gorącą wodę i wyrobić dokładnie ciasto.
  3. Na blacie (posypanym mąką z ciecierzycy) rozwałkować ciasto i wykroić koła.
  4. Na każde koło nałożyć farsz i zakleić (w razie potrzeby zwilżyć brzegi ciasta).
  5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Powiem tylko tyle- pokochałam smak tych pierogów! Z pewnością często będę je powtarzać :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 pierogi)- ok. 995kcal
1 pieróg- ok. 41kcal

Pierogi na Wigilię II edycja

30 listopada 2015

SŁODKIE BEZGLUTENOWE PALUCHY Z FIGAMI

Dzisiaj szybka i słodka przekąska, która umili mi zaraz wieczór filmowy :)
Zatem szybki przepis i lecę oglądać film!


Składniki:
  • 3 łyżki kuskusu kukurydzianego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 banan
  • kilka suszonych fig (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie: 
  1. Kuskus kukurydziany zalać wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Banana zblendować i dodać kuskus wraz z mąką kukurydzianą- całość wymieszać.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę w formie paluchów, a na wierzchu powciskać kawałki fig i moreli.
  4. Paluchy piec około 25 minut w 170 stopniach.
Paluchy są bardzo lekkie, a do tego bezglutenowe :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 paluchów)- ok. 635kcal
1 paluch- ok. 42kcal

Prezenty na Mikołajki II

29 listopada 2015

WEGAŃSKA TARTA KAKAOWA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Na niedzielę nie lada przysmak- wegańskie ciasto z pyszną kokosową pianką!
Uwaga- ciasto jest zdrowe, jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku! Ono uzależnia :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 2 garście płatków owsianych
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 100g fasoli pinto
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
Pianka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego, tylko stała część)
  • 1 usztywniacz do bitej śmietany
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny
  • do podania: kruszone ziarna kakao, migdały

Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę i połączyć ze zblendowanym bananem, masłem migdałowym oraz kakao.
  2. Ciasto wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Fasolę namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości i zblendować z bananem, kakao i syropem z agawy.
  2. Masę wyłożyć na upieczony spód i schłodzić.
Pianka 
  1. Stałą część mleczka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza, inuliny i mąki kokosowej (i soku z cytryny), po czym wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto posypać kruszonymi ziarnami kakaowca i migdałami.

Ciasto nie należy do tych, które przygotowuje się najszybciej, ale zdecydowanie można je zaliczyć do tych najsmaczniejszych :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 158kcal