11 lipca 2015

BUDYNIOWY BISZKOPT Z OWOCAMI LEŚNYMI

Bezglutenowy biszkopt z delikatnym budyniem i owocami leśnymi!


To przysmak na ten weekend! Prezentuje się niebanalnie, a w przygotowaniu jest raczej banalny :)
Wegetariański, bezglutenowy, dietetyczny- myślę, że skusi się na niego zarówno każda mała pociecha, jak i duży łasuch :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki z prosa
  • 1 dojrzały banan
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 budyń waniliowy (bezglutenowy Amylon)
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i cukier kokosowy, a następnie mąkę i bardzo delikatnie wymieszać- masę przełożyć do formy, piec 20 min w 170 stopniach i odstawić do ostudzenia.
  3.  Z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której wymieszać budyń, pozostałą część mleka zagotować ze stevią i dodać budyń- cały czas dokładnie mieszając, gotować jeszcze pół minuty i odstawić do wystygnięcia.
  4. Na gotowy biszkopt wyłożyć budyń oraz jagody i jeżyny (ja swój biszkopt przekroiłam na 2 części i w środku również przełożyłam budyniem).
Nabraliście ochoty na lekki biszkopt z budyniem? :) A więc do dzieła! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 905kcal
1 kawałek- ok. 75kcal

Letnie oczyszczenie

10 lipca 2015

WARSTWOWY SERNIK JAGLANY Z LODAMI RYŻOWYMI

Na zimno, bez pieczenia, a prezentuje się znakomicie!



Przygotowujecie się na kolejne weekendowe upały? Ja tak! :)
I dlatego dzisiaj serwuję ciasto z kaszy jaglanej na zimno i to w 3 smakach: kakaowo-truskawkowo-waniliowym! :)

Ciasto podane z gałkami lekkich, dietetycznych, domowych lodów to deser idealny na lato!


Składniki:
Sernik
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • garść świeżych truskawek
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki stevi
Lody
  • 2 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 mały banan (zamrożony w plasterkach)
  • 150ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Sernik
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dosypać stevię i ugotować.
  2. Pod koniec gotowania z garnka wyłożyć 2/3 kaszy, a do pozostałej części dodać kakao, jeszcze chwilkę gotować, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- na kakaowej warstwie przy bokach formy poukładać plastry świeżych truskawek.
  3. Do garnka przełożyć połowę pozostałej kaszy, dodać mus ze świeżych truskawek i ponownie zagotować do zgęstnienia, następnie wyłożyć kaszę na wcześniejszą warstwę kakaową.
  4. Ostatnią porcję kaszy zagotować z miąższem z laski wanilii i wyłożyć na wierzch- całość odstawić do schłodzenia w lodówce (co najmniej 3 godziny).
Lody 
  1. Mrożone truskawki oraz banany zblendować z dodatkiem mleczka ryżowego oraz inuliny.
  2. Przy pomocy gałkownicy lody wyłożyć na sernik jaglany i udekorować plastrami świeżych truskawek.
Ciasto można w całości wstawić do zamrażarki wtedy otrzymamy w 100% lodowy tort! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1115kcal
1 kawałek- ok. 139kcal


Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

9 lipca 2015

KUKURYDZIANE PASZTECIKI Z FARSZEM Z BOBU I SOI

Od dawna zabierałam się za upieczenie pasztecików, a gdy ujrzałam bób na targowisku od razu pomyślałam, że świetnie nada się na farsz :)

Paszteciki pomimo, iż są wegańskie to dzięki soi oraz dodatku białka słonecznikowego są bogate w białko! :)



Składniki:
Farsz
  • 3 łyżki czarnej soi
  • 250g bobu
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Paszteciki
  • 7 łyżek maki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
  • 1 łyżka babki płesznik
Przygotowanie:
Farsz
  1. Soję namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować do całkowitej miękkości (około 60 minut).
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Zblendować bób z soją i przyprawami- wymieszać z koperkiem.
Paszteciki 
  1. Len zaparzyć w 5 łyżkach wrzątku.
  2. Wymieszać mąkę z białkiem, dodać zaparzony len i masło słonecznikowe- wyrobić ciasto.
  3. Z ciasta rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon- pokroić na małe kawałki, a każdy z nich posypać babką płesznik.
  4. Paszteciki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 
Takie paszteciki mogą posłużyć na pożywną przekąskę- na ciepło lub zimno! :)
Ja część zjadłam na obiad w towarzystwie chłodniku ba bazie botwiny, kalarepy i ogórka- lato na talerzu i w brzuchu! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 pasztecików)- ok. 520kcal
1 pasztecik- ok. 26kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie

8 lipca 2015

KUKURYDZIANY BISZKOPT Z JAGODAMI

Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się u mnie wypieki kukurydziane, a to ze względu na to, że są bardzo lekkie, delikatne w smaku i mają piękny żółty, słoneczny kolor :)

Zatem dzisiaj na podwieczorek słoneczne ciasto kukurydziane z pysznymi jagodami!
Idealne na przekąskę, czy małe co nieco do popołudniowej kawy.

I uwaga- jeden kawałek ma około 25 kalorii!!!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 banana
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 garście jagód

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i mąkę- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę, a na wierzchu posypać jagodami.
  4. Całość piec około 35 min w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- nie wymaga dużego nakładu pracy oraz dużej ilości składników, a dodatki w postaci owoców można modyfikować według aktualnej zachcianki ;)



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 395kcal
1 kawałek- ok. 25kcal


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

7 lipca 2015

TRUSKAWKOWE CIASTO LODOWE Z LUCUMĄ

Upały nie odpuszczają, więc i ja nie przestaję się chłodzić pysznymi lodowymi słodkosciami!
Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!

Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!


Składniki:
Spód
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli
Masa
  • 300g nerkowców
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżki lucumy
  • garść mrożonych truskawek
Polewa 
  • garśc świezych truskawek
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
  2. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
Polewa
  1. Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy. 
  2. Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty. 
Uwaga- nie można się oprzeć i trudno skończyć na jednym kawałku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

6 lipca 2015

BAKALIOWE CIASTKA Z WANILIOWYM NADZIENIEM I MALINAMI

Deser bez pieczenia, za to słodki do granic możliwości! :)

Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.

Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! :) "Otoczka" wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany... całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! :)


Składniki:
Ciastka
  • kilka daktyli
  • kilka suszonych moreli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1/2 laski wanilii
Polewa 
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie:
Ciastka
  1. Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
  2. Następnie odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
  4. Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
Polewa
  1. Banana zblendować z karobem.
  2. Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
Kwintesencja słodyczy pochodząca z bakalii i lekki, zdrowy krem jaglany- to jest to! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

5 lipca 2015

KRUCHE TARTALETKI Z LODAMI OWOCOWYMI Z LUCUMĄ

Temperatura sięga zenitu! Przy takiej temperaturze najlepiej nie wychodzić z domu i chłodzić się na różne sposoby. A jednym z nich mogą być pyszne domowe lody, którym wprost nie można się oprzeć!!! :)

Owocowe lody były kremowe nie za sprawą zwykłej śmietanki, a zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego. Dlatego są w 100% wegańskie i zdrowe! :)
Ich słodycz pochodzi oczywiście z mrożonych owoców, ale również jest wyczuwalna dzięki sproszkowanej lucumie. Tropikalny owoc lucumy charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem, który można porównać do syropu klonowego.

Gałki lodów podałam w kruchych tartaletkach, które zastąpiły tradycyjne wafelki.


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
Lody
  • 2 garście mrożonych truskawek
  • 1 mrożony banan (w plasterkach)
  • czerwone porzeczki
  • 100ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 min w 170 stopniach.
Lody 
  1. Mrożone owoce zblendować z mleczkiem ryżowym i lucumą.
  2. Gotowe lody nałożyć gałkownicą do tartaletek i udekorować porzeczkami oraz listkami mięty.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 310kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015