1 stycznia 2015

POMARAŃCZOWE CIASTO JAGLANE Z HIBISKUSEM

Kolejne z serii prostych, jaglanych ciast!
Ich niesamowitość polega właśnie na tym, że wystarczy dosłownie kilka składników, z których można upiec świetne i zdrowe ciasto!

Dzisiaj postawiłam na nieco cytrusowe smaki i nie żałuję, bo wyszło super :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka stevi
  • kandyzowany hibiskus
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok.
  2. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w soku z pomarańczy z dodatkiem stevi.
  3. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia, po czym przełożyć do formy.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawać z kandyzowanym hibiskusem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Na następny dzień w towarzystwie koktajlu owocowego lub kubka kakao smakuje rewelacyjnie!! :)

Można je też potraktować, jako słodki chlebek i podawać z ulubionymi powidłami :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

Lekkie Święta

31 grudnia 2014

PALUCHY RYŻOWE Z BAKALIAMI

Szybka, słodka i zdrowa przekąska na każdą okazję!
Kolejny spontaniczny pomysł zakończony sukcesem!

Takie paluchy to świetny pomysł na każdą imprezę, czy przekąskę w ciągu dnia :)
Nieskomplikowane składniki oraz wykonanie sprawiają, że jest je w stanie przyrządzić każdy! :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 banan
  • 2 garście bakali (orzechy nerkowca, migdały, żurawina, rodzynki) (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować.
  2. Banana zblendować.
  3. Wymieszać ugotowaną kaszę, mąkę ryżową i zblendowanego banana.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w kształcie paluchów i posypać bakaliami.
  5. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Pyszne, zdrowe i ciekawe przekąski gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (12 paluchów)- ok. 860kcal
1 paluch- ok. 72kcal

Przekąski Sylwestrowe

29 grudnia 2014

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Sylwester nadchodzi wielkimi krokami. Pewnie wielu z Was planuje już menu na sylwestrową zabawę. Dzisiaj propozycja, tradycyjnie lekka i dietetyczne i tradycyjnie pyszna! A przy okazji mało skomplikowana i prosta w wykonaniu!

Sprawdzi się świetnie, jako przekąska, czy dodatek do dania głównego ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • pomidory koktajlowe
  • garść orzeszków piniowych
  • garść kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • do podania sos wasabi S&B
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając) z dodatkiem soli sezamowej, a następnie przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą na wysokość 2 cm i odstawić do wystygnięcia (najlepiej w lodówce).
  2. Gdy kasza stężeje należy pokroić ją na kwadratowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ugrillować przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pomidorki koktajlowe posypać pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim oraz zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotową polentę podać z pomidorkami, posypać kiełkami i orzeszkami piniowymi oraz sosem wasabi.
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 40kcal

Przekąski Sylwestrowe

28 grudnia 2014

KOTLETY Z FASOLI MUNG

Dzisiejszy obiad zapowiada się bardzo smacznie! :)

Fasola mung o zielonym kolorze, dość drobna różni się smakiem od tej zwykłej białej. Jest o wiele bardziej delikatna, ma kremowy, charakterystyczny smak. Najbardziej lubię ją wykorzystywać właśnie we wszelkiego rodzaju burgerach.

Kotleciki świetnie nadają się do zjedzenia same, ale również jako "wkładka" do zdrowego burgera! :)


Składniki:
  • 100g fasoli mung
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Fasolkę namoczyć przez 8 godzin, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Mąkę sojową wymieszać z 6 łyżkami wody.
  3. Ugotowaną fasolę zblendować z mąką, przyprawami i sosem sojowym.
  4. Uformować kotleciki i obtoczyć je w sezamie.
  5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

Wegetariański obiad IVPrzekąski Sylwestrowe

26 grudnia 2014

AMARANTUSOWO- ŻOŁĘDZIOWE BABECZKI Z POLENTĄ

Tego jeszcze nie było!
Troszkę odchodząc od typowych świątecznych smaków, jednak pozostając przy słodkościach- prezentuję kruche babeczki z delikatną polentą!

Chrupiące spody i słodkie, a zarazem delikatne nadzienie to dla mnie połączenie wręcz idealne :)
A przy tym są nietypowe i odchodzące od tych tradycyjnych kruchych tartaletek ;)

Użycie niezwykle wartościowej mąki amarantusowej i bardzo aromatycznej mąki żołędziowej sprawia, że babeczki są niezmiernie bogate nie tylko w smak, ale również wartości odżywcze :)

"Wisienką na torcie" w tym przypadku jest suszona morwa biała, która przykładowo stabilizuje poziom cukru we krwi, działa również oczyszczająco na nasz organizm.


Składniki:
Spód

  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej 
  • pół banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
Masa
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść suszonej morwy białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować i połączyć z obiema mąkami oraz masłem orzechowym.
  2. Zagnieść ciasto i wyłożyć do foremek (najlepiej sylikonowych), piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi.
  2. Gotową polentą nadziać babeczki i ozdobić suszoną morwą białą.

Był to bardzo spontaniczny przepis! Otworzyłam szafkę z zapasami, chwyciłam obie mąki i kaszę- pierwsze o czym pomyślałam to były właśnie te babeczki! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 580kcal
1 babeczka- ok. 116kcal

Lekkie Święta

25 grudnia 2014

MAKOWE BABECZKI

Makowe babeczki, czyli ciąg dalszych zdrowych świątecznych słodkości!

Kochani jeżeli zabrakło już wczoraj zjedliście większość przygotowanych ciast polecam te babeczki. Są szybkie i smaczne!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować.
  3. Mleczko kokosowe zagotować z makiem, po czym dodać kuskus i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  4. Do masy makowej dodać zmielone płatki i zblendowanego banana- dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  6. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach.

Wesołych i Zdrowych Świąt dla Wszystkich!!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 645kcal
1 babeczka-ok. 81kcal

Wigilia 2014Lekkie Święta

23 grudnia 2014

KUKURYDZIANY BISZKOPT Z MASĄ MAKOWĄ

Lekko i świątecznie! A przecież taki kukurydziany i lekki biszkopt może być również świetnym ciastem nie tylko na święta, ale na każdego typu imprezę! :)

Niezbyt skomplikowane wykonanie i lekkie składniki, czynią to ciasto bardzo dietetycznym. Myślę, że każdy może sobie pozwolić na kawałek nawet na diecie! :)


Składniki:
Biszkopt
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka 0,5%
  • 2 białka jajek
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 4 łyżki maku
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Biszkopt
  1.  Mleko zblendować ze stevią i bananem.
  2. Do miski dołożyć kaszę kukurydzianą, wymieszać i odstawić do napęcznienia (15- 20 minut).
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
  4. Masę przełożyć do małej tortownicy (średnica 180 cm) wyłożonej papierem do piczenia, na wierzch posypać równomiernie łyżeczką maku.
  5. Ciasto piec około 30- 35 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Masa
  1. Mleko zagotować ze stevią i makiem- gotować przez 20 minut, a następnie wsypać kaszę kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez kaszę.
  2. Całość zblendować na gładką masę.
  3. Gotowe ciasto pokroić na 2 części i przełożyć masą makową.
Lekko, smacznie i zdrowo :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok.1025kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014