31 października 2014

ZIELONE KNEDLE JAGLANE

Nie jest to pierwszy raz, kiedy przyrządziłam knedle jaglane... natomiast jest to mój pierwszy raz z MŁODYM JĘCZMIENIEM! ;)

Wiele się słyszy o cudownych właściwościach tegoż to produktu. Tak pokrótce można rzec, że działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, czy przeciwwirusowo. W jego składzie można znaleźć mnóstwo beta- karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, czy kwasu foliowego.

Przy tak bogatym składzie i pozytywnym działaniu na nasz organizm, daje jeszcze możliwość zabarwienia przygotowywanej przez nas potrawy ;)

Moje knedle były pyszne i posiadały uroczy kolor ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kawałek mango
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: figa, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Przestudzoną kaszę zblendować z młodym jęczmieniem oraz stevą, a następnie odstawić do "zawiązania się" masy (najlepiej w lodówce).
  3. Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku mango i zamknąć na kształt knedli.
  4. Tak uformowane knedle najlepiej ponownie wstawić na 3o minut do lodówki (jednak nie jest to konieczne).
  5. Wrzucać na wrzącą wodę, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.
  6. Delikatnie wyjąć i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami- u mnie była to figa, rodzynki i orzechy nerkowca, a całość polałam łyżką jogurtu naturalnego.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal

30 października 2014

BANANOWE BABECZKI Z QUINOA

Kolejny świetny wypiek! Babeczki z komosy ryżowej!
Bardzo zdrowe, dietetyczne- idealne na słodką przekąskę :)

Jeszcze rok temu jakby ktoś mi powiedział, że można upiec babeczki z kaszy jaglanej, komosy, czy innych kasz to sama bym nie dowierzała... a dzisiaj nie boję się eksperymentować i przedstawiam Wam słodkie, bananowe babeczki z quinoa.


Składniki:
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka stevi

Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować w mleku, a następnie wymieszać ze stevią.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  3. Banana zblendować wraz z białkiem.
  4. Do komosy dodać resztę składników- wszystko wymieszać i przełożyć do foremek.
  5. Całość piec około 30 minut w 180 stopniach.

Kalorie:
Całość (6 babeczek)- ok. 525kcal
1 babeczka- ok. 88kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Quchnia pełna Quinoa 3

29 października 2014

KREM Z PIECZAREK

Jesienną porą zawsze mam większą ochotę na zupy. Może dlatego, że są bardzo rozgrzewające, a jednocześnie sycące ;)

Może też dlatego, że po prostu są szybkie w wykonaniu ;)

Krem z pieczarek był oczywiście mocno pieczarkowy, ponieważ nie dodałam do niego żadnego innego warzywa! A delikatny w smaku makaron ryżowy idealnie pasował do całości.


Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, przyprawa grzybowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  2. Następnie odcedzić, oprószyć przyprawą grzybową i ugrillować w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pieczarki zblendować z wywarem warzywnym, przyprawić do smaku.
  4. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 min, odcedzić.
  5. Gotowy krem podawać z makaronem ryżowym i koperkiem.
 Gotowe! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 290kcal
1 porcja- ok. 145kcal

Szybkie zupy!

28 października 2014

KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE Z TAHINI

Bardzo lubię wszelkie kruche wypieki- jak zapewne większość z nas.
Jednak te tradycyjne obfitują w pszenną mąkę, biały cukier i niezdrowy tłuszcz...

Ja znalazłam na to sposób i prezentuję dzisiaj MEGA ZDROWE (bezglutenowe i wegańskie) ciasteczka o smaku kokosowym z nutą sezamu ;)

Na początku nie byłam przekonana czy ciasto rzeczywiście okaże się być kruchym, jednak po upieczeniu i spróbowaniu byłam bardzo mile zaskoczona!
W najbliższym czasie na pewno pojawią się u mnie inne, kruche nowości ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki tahini
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z pastą tahini.
  2. Następne dodać mąkę i  ugnieść ciasto.
  3. Uformować małe, płaskie ciasteczka i posypać je sezamem.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Na koniec dodam jeszcze, że jedno ciasteczko ma zaledwie 38 kalorii!!
Musicie spróbować, a ja czekam na rezultaty Waszych eksperymentów ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 460kcal
1 ciasteczko- ok. 38kcal

Imieniny u cioci

27 października 2014

KREM Z JARZYN Z KASZĄ JAGLANĄ

Wszelkie zupy krem to idealny posiłek w chłodny dzień. Są pożywne, a jednocześnie lekkie.
Co najważniejsze świetnie nas rozgrzewają.

Ja do swojej wykorzystałam po prosu warzywa, które akurat miałam pod ręką i wyszła super zupa! ;)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • przyprawy: curry, imbir, sól morska, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem curry.
  2. Wszystkie warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
  3. Ugotowane warzywa zblendować wraz z wywarem, w którym się gotowały.
  4. Całość doprawić curry i imbirem.
  5. Podawać z kasza jaglaną i natką pietruszki.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

Szybkie zupy!Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

26 października 2014

JESIENNE CIASTO KASZTANOWE

Przy okazji leniwej niedzieli upiekłam ciasto w klimacie jesiennym. Z dodatkiem ciekawe w smaku mąki kasztanowej i naturalną słodyczą bananów oraz daktyli.

Ciasto, jak najbardziej zaliczyć można do kategorii "bez pszenicy", "zdrowe i dietetyczne" z resztą jak wszystkie moje wypieki ;)

Za każdym razem próbuję pokazać, że mając do dyspozycji kilka odpowiednich składników można wyczarować coś pysznego, a jednocześnie bardzo zdrowego ;)

Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu i spróbujecie go wykorzystać w swojej kuchni!


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 2 białka jajek
  • kilka daktyli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Banana obrać ze skórki, a następnie zblendować z białkami oraz daktylami.
  2. Do miski dodać mąkę kasztanową ze stevią i ponownie wszystko razem zblendować.
  3. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym odsączyć z nadmiaru soku i dodać do masy, dokładnie mieszając.
  4. Ciasto piec w sylikonowej formie, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to mała keksówka) przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu ciasto najlepiej odstawić do wystygnięcia.
Można podawać je lekko oprószone cynamonem, wtedy jest jeszcze bardziej aromatyczne ;)
Ja jednak zdecydowałam się na dodatek chrupiących orzechów pecan!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 615kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Imieniny u cioci

25 października 2014

CIASTKA ZBOŻOWE Z BAKALIAMI

Szaro... buro.. za oknem. Czym można sobie rozweselić nastrój?
Oczywiście ZDROWYMI CIASTECZKAMI! Pozostając w temacie- oczywiście w jesiennym smaku z dodatkiem jabłka ;)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków wielozbożowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 100g rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 50g słonecznika (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z obranym ze skórki jabłkiem.
  2.  Do powstałego musu dodać płatki i wymieszać.
  3. Słonecznik uprażyć na suchej teflonowej patelni, a rodzynki namoczyć przez 15 minut we wrzątku- następnie dodać również do masy.
  4. Do całości dodać cynamon, wymieszać i uformować kształtne ciasteczka.
  5. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
A może ciasteczko? ;)


Jak to bywa, moim zwyczajem, zajadam się takimi ciasteczkami w towarzystwie koktajli owocowych- tym razem wybór padł na koktajl brzoskwiniowy :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (22 ciastka)- ok. 1300kcal
1 ciastko- ok. 59kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIImieniny u cioci