7 października 2014

OMLET OWSIANY Z MUSEM DYNIOWYM

Bardzo dawno nie jadłam omleta i postanowiłam to nadrobić!
Kombinując z czym go podać od razu na myśl przyszła mi dynia!

Dynia na słodko smakuje równie pysznie! Gwarantuję, że taki omlet potrafi nasycić, jak również zaspokoić ochotę na słodkie!

No a przy tym jest zupełnie dietetyczny ;)


Składniki:
Omlet
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka musu dyniowego
  • 1 łyżeczka stevi
Mus
  • 300g dyni
  • 3 łyżki mleka (migdałowego)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  2. Dynię obrać ze skórki i ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować na mus z cynamonem i mlekiem migdałowym.
  3. Białka oraz stevię i łyżkę musu dyniowego połączyć za pomocą blendera.
  4. Dodać mąkę owsianą i dokładnie wymieszać. 
  5. Masę przelać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć z obu stron (bez tłuszczu, pod przykryciem).
  6. Gotowego omleta podać z pozostałym musem dyniowym, jogurtem naturalnym i rodzynkami.
Pożywnie, prosto i dietetycznie! A co najważniejsze w jesiennym klimacie! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 310kcal

Dynia na słodko i słonoNaleśniki na 100 sposobówRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

6 października 2014

KUKURYDZIANE KOPYTKA NA PUREE DYNIOWYM

Proste, lekkie i delikatne danie- idealne na lunch! ;)

Kasza kukurydziana polecana jest w dietach lekkostarawnych, a ponadto nie zawiera glutenu.
Zaś sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy z niej na co dzień!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 350ml bulionu warzynego
  • 500g dyni
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • curry
Przygotowanie: 
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w bulionie warzywnym (cały czas mieszając), do wchłonięcia całego płynu.
  2. Ostropest plamisty zmielić i dodać do kaszy, a następnie wymieszać i przełożyć do formy na grubość 1 cm- odstawić do wystygnięcia i stężenia.
  3. Dynię pokroić na kawałki i ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować na puree z dodatkiem curry.
  4. Ze stężałej kaszy wykroić kopytka i podawać na puree z dyni- całość oprószyć koperkiem.
Prosto i lekko! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 500kcal
1 porcja- ok. 250kcal

Dynia na słodko i słonoRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

5 października 2014

DIETETYCZNE SCONES OWSIANE

Super zamiennik tradycyjnych i bardzo kalorycznych scones!
Te nie odbiegają od klasycznych swoim smakiem i chrupkością, a dodatek orzechów pecan robi swoje!

Polecam, ponieważ są to jedne z lepszych ciasteczek, jakie ostatnio robiłam :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 daktyle
  • 10 orzechów pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę i połączyć z mąką sojową oraz cynamonem.
  2. Do suchych składników dodać puree z dyni i mleko migdałowe, a następnie dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec wrzucić posiekane daktyle i uformować małe kuleczki, lekko je spłaszczając- do każdego na wierzch wcisnąć po jednym orzechu pecan.
  4. Scones piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dietetycznie i smacznie! A najlepszy jest smak tych chrupiących orzechów... :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 scones)- ok . 490kcal
1 scones- ok. 49kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIDynia na słodko i słono

4 października 2014

MURZYNEK Z CZARNEJ FASOLI

Nowa propozycja tradycyjnego ciasta!


Długo zastanawiałam się jak wykorzystać czarną fasolkę... i doszłam do wniosku, że najlepiej wykorzystam ją piekąc popularne ciasto "Murzynek".

Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

Fasola posiada dużo białka, banan to naturalna słodycz, a orzechy nerkowca są bogate w magnez, fosfor, czy żelazo. Dlatego taki podwieczorek to nie tylko przyjemność, ale również porządna porcja bardzo wartościowych składników odżywczych!

W ten sposób możemy połączyć przyjemne z pożytecznym ;)


Składniki:
  • 200g czarnej fasoli
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 2 banany
  • 100ml mleka migdałowego
  • 3 daktyle
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Zblendować banany z daktylami, stevią i mąką sojową oraz mlekiem migdałowym.
  3. Do masy dodawać stopniowo fasolę przez cały czas blendować- do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Do całości dodać pokruszone orzechy nerkowca, wymieszać i przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak delektować się zdrowym i pysznym podwieczorkiem!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 127kcal

3 października 2014

HUMMUS - Z DYNIĄ CZY BURAKIEM?

Nie mogła się zdecydować, więc postanowiłam zrobić dwie wersje pasty hummus!
Pasta jest świetna do kanapek, jako dodatek do dania głównego, czy po prostu jako przekąska ;)

Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 200g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować.
  3. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem.
  4. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.
Hummus jest świetnym dodatkiem do domowych krakersów, czy tortilli. Polecam!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 miseczki)- ok. 540kcal
1 miseczka- ok. 270kcal

Dynia na słodko i słono

2 października 2014

POMARAŃCZOWE CIASTECZKA JAGLANE Z AMARANTUSEM

Bez mąki! Bez cukru! Bez jajek i tłuszczu! 

 

Ostatnio pomarańczowy to mój ulubiony kolor, a to oczywiście za sprawą dyni.

Pomarańczowe ciasteczka zawierają niewiele składników, a przy tym są bardzo zdrowe!

Mała przyjemność z wykorzystaniem pełnowartościowej kaszy jaglanej i amarantusa.


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 200g dyni 
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Dynię obrać ze skórki, ugotować i zblendować z bananem oraz stevią na mus.
  3. Wszystko razem połączyć z amarantusem i wymieszać.
  4. Uformować małe ciasteczka i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 ciasteczek)- ok. 600kcal
1 ciasteczko- ok. 40kcal

Dynia na słodko i słono

1 października 2014

SŁONECZNY RYŻ Z WARZYWAMI

Czyli szybkie i lekkie danie! Z odrobiną słońca na talerzu!

 

Czarny to mój ulubiony kolor jeśli chodzi o ryż. Przy gotowaniu uwalnia się cudowny aromat... a podczas jedzenia niebanalny smak!

Połączyłam go z raczej delikatnymi  smakami dyni i bobu oraz charakterystyczną nutą orzeszków pinii, które świetnie dopełniły całego dania.

Takie danie jest bogate w wiele składników odżywczych. Można je zapakować w pojemnik i cieszyć się słonecznym lunchem w pracy :)


Składniki:
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 2 łyżki bobu
  • 100g dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, garam masala
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować (około 30 minut).
  2. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
  3. Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórek.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i podać z uprażonymi  (na suchej teflonowej patelni) orzeszkami pinii.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 280kcal

Dynia na słodko i słono