29 marca 2018

GOFRY Z KREMEM JAGLANYM

Każdemu czasem należy się trochę zdrowej słodyczy :)



Składniki:

Gofry

  • 2 jajka

  • ½ szklanki mleka ryżowego

  • ½ szklanki płatków owsianych

  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy

  • ½ szklanki mąki orkiszowej


Dodatki

  • 100g kaszy jaglanej

  • ¾ szklanki mleka ryżowego

  • 3 łyżki sproszkowanych daktyli

  • Ulubione owoce

  • Orzechy laskowe

  • Wiórki kokosowe


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na gofry dokladnie ze sobą zblenduj.

  2. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy.

  3. Kaszę jaglaną opłukaj, a następnie ugotuj.

  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z mlekiem ryżowym i daktylami – tak powstały krem nałóż na gofry.

  5. Każdego gofra posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj owocami i orzechami.


Kalorie:

Całość (6 gofrów) – ok. 1670kcal

1 gofer – ok. 278kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

28 marca 2018

MAKARON RYŻOWY Z SOSEM POMIDOROWO - PAPRYKOWYM

Lekki, ale zarazem sycący makaron z delikatnie słodkim sosem z pieczonych papryk oraz pomidorów... :)



Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego

  • 4 czerwone papryki

  • ½ szklanki passaty pomidorowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • Przyprawy: sól, pomidor z czosnkiem i bazylią

  • Natka pietruszki

  • Sezam




Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedź.

  2. Paprykę pokrój na kawałki, a następnie upiecz w piekarniku (55minut/190stopni).

  3. Z upieczonej papryki ściągnij skórę, po czym zblenduj ją na jednolity mus.

  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulkę, a następnie dodaj mus paprykowy, passatę pomidorową oraz przyprawy – całość duś przez około 10 minut.

  5. Gotowy makaron podaj z sosem, posyp sezamem i natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1250kcal

1 porcja – ok. 313kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

27 marca 2018

SZASZŁYKI Z TOFU I POMIDORKAMI

Wiosna w powietrzu... grilla by się chciało :)

Więc odpalam piekarnik i robię szaszłyki :)



Składniki:

  • 200g tofu naturalnego

  • Pomidorki koktajlowe

  • 2 cebule

  • Olej ryżowy

  • Przyprawy: sól, galgant

  • Do podania: natka pietruszki, sezam




Przygotowanie:

  1. Tofu pokrój w kostkę, a następnie obtocz w odrobinie oleju i przyprawach.

  2. Na wykałaczki nałóż kolejno kostkę tofu, pomidorka koktajlowego i plaster cebuli.

  3. Szaszłyki piecz około 20 minut w 190 stopniach.

  4. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (8 szaszłyków) – ok. 805kcal

1 szaszłyk – ok. 101kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

24 marca 2018

NIEDZIELNY WEGAŃSKI OBIAD

Ta tradycja niedzielnego obiadu.... rosół... schabowy... dla wielu rarytas, dla mnie nic ciekawego ;)

Ale to nie oznacza, że nie lubię celebrować posiłków z najbliższymi w wolne dni! Wręcz przeciwnie!

Dlatego dzisiaj - moja propozycja na wegański obiad :)



Składniki:

  • 400g żółtej soczewicy

  • 150g mąki z soczewicy

  • 2 łyżki lnu mielonego

  • Przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, sól

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sezamu

  • Dodatkowo: brązowy ryż z warzywami


Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj, odcedź i ostudź.

  2. Tak przygotowaną soczewicę zblenduj z dodatkiem lnu oraz czosnku.

  3. Następnie dodaj mąkę oraz przyprawy – z masy uformuj kotleciki.

  4. Każdy kotlecik posyp sezam – piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.

  5. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie był to brązowy ryż z warzywami.


Kalorie:

Całość (25 kotletów) – ok. 2530kcal

1 kotlet – ok. 101kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

22 marca 2018

WEGAŃSKI MAZUREK Z KREMEM JAGLANYM

Święto tuż tuż... a tym samym czas zdrowych mazurków i innych pachnących wypieków!

U mnie oczywiście wegańsko i zdrowo w każdym calu :)



Składniki:

Spód

  • 150g ekspandowanej gryki

  • 150g daktyli


Masa

Polewa

  • 2 banany

  • 1/3 szklanki mleka jaglanego

  • 3 łyżki kakao

  • Garść płatków migdałowych




Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  2. Mus dokładnie połącz z gryką, powstałą masą wyłóż spód oraz brzegi formy (wyłożonej folię spożywczą).

  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj.

  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z ksylitolem oraz mlekiem jaglanym na gładką masę.

  5. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  6. Banany zblenduj z mlekiem i kakao – polewę wyłóż na wierzch ciasta, a całość posyp płatkami migdałowymi.


Kalorie:

Całość (21 kawałków) – ok. 2490kcal

1 kawałek – ok. 119kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

19 marca 2018

HUMMUS Z KURKUMĄ

Już jakiś czas temu zrezygnowałam z gotowych, kupnych hummusów na rzecz tych domowych!

Bez sztucznych dodatków, aromatów... a na dodatek można bawić się jego smakiem i kolorem!

Ja dzisiaj postawiłam na żółć - mam nadzieję tym przywołać piękną pogodę :)



Składniki:

  • 400g ciecierzycy

  • 2 łyżki tahini

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju lnianego

  • Przyprawy: kurkuma


Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, po czym ugotuj (około godziny).

  2. Ostudzoną ciecierzycę zblenduj z 1 szklanką wody, w której się gotowała i pozostałymi składnikami.

  3. Gotowy hummus przełóż do miski i udekoruj dowoną „zieleniną”.


Kalorie:

Całość (2 miski) – ok. 1825kcal

15 marca 2018

MLEKO OWSIANE

Uwielbiam mleka roślinne! Wybór jest ogromny, ale niestety cena mleka roślinnego o "porządnym" składzie pozostawia wiele do życzenia... Zatem nie pozostaje nic, tylko zakasać rękawy i zrobić je w domu!

Gwarantuje - nie ma nic prostszego! :)



Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 szklanki wrzątku

  • 4 szklanki wody mineralnej

  • 2 łyżki syropu klonowego


Przygotowanie:

  1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw, aż wchłonął wodę.

  2. Następnie dolej pozostałe 4 szklanki i całość porządnie zblenduj.

  3. Mleko przecedź przez gazę, a następnie wymieszaj ze syropem klonowym.

  4. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.


Kalorie:

Całość (2 litry) – ok. 460kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.