22 marca 2018

WEGAŃSKI MAZUREK Z KREMEM JAGLANYM

Święto tuż tuż... a tym samym czas zdrowych mazurków i innych pachnących wypieków!

U mnie oczywiście wegańsko i zdrowo w każdym calu :)



Składniki:

Spód

  • 150g ekspandowanej gryki

  • 150g daktyli


Masa

Polewa

  • 2 banany

  • 1/3 szklanki mleka jaglanego

  • 3 łyżki kakao

  • Garść płatków migdałowych




Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  2. Mus dokładnie połącz z gryką, powstałą masą wyłóż spód oraz brzegi formy (wyłożonej folię spożywczą).

  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj.

  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z ksylitolem oraz mlekiem jaglanym na gładką masę.

  5. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  6. Banany zblenduj z mlekiem i kakao – polewę wyłóż na wierzch ciasta, a całość posyp płatkami migdałowymi.


Kalorie:

Całość (21 kawałków) – ok. 2490kcal

1 kawałek – ok. 119kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz