17 grudnia 2016

KUTIA Z MIODEM Z KWIATÓW POMARAŃCZY

Święta bez słodkości to nie święta!
A najbardziej popularnym rarytasem jest kutia, która przecież może być zarówno pyszna, jak i zdrowa!
Mnogość przeróżnych wartościowych bakali... morele suszone... śliwki suszone... rodzynki... orzechy włoskie... i miód, ale nie byle, jaki bo z kwiatów pomarańczy!

Przepyszna, aromatyczna, słodka i rozpływająca się w ustach kutia! Polecam wszystkim łasuchom!
Ja się nią zajadam już od dzisiaj ;)


Składniki:
  • 400g orkiszu na kutię
  • 200g maku
  • 200g suszonych moreli
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g rodzynek
  • 200g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Ziarno orkiszu porządnie wypłukać, a następnie namoczyć przez całą noc. Po namoczeniu na następny dzień ugotować (około 60 minut), najlepiej podczas gotowania wymienić wodę.
  2. Mak również namoczyć przez całą noc, po czym również ugotować (około 40-50 minut), odcedzić i zmielić.
  3. Morele, śliwki i orzechy posiekać, a następnie wymieszać z makiem oraz miodem.
  4. Na koniec dodać orkisz, całość porządnie wymieszać i najlepiej przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.
Jeżeli chcecie, aby kutia rozpływała się w ustach to najlepiej wszystkie suszone owoce uprzednio sparzyć wrzątkiem ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 5130kcal
1 porcja- ok. 513kcal

16 grudnia 2016

KOKOSOWE BABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

Kokos... maliny... masło orzechowe... to trio gwarantuje wyjątkowy smak! :)
Do tego uroczy kształt foremek i pyszne, zdrowe oraz cieszące oko babeczki gotowe! ;)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • banan
  • 1 łyżka miodu
  • trochę malin
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz malin) dokładnie razem zblendować.
  2. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu poukładać maliny.
  3. Babeczki piec około 20 minut w 190 stopniach.
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 850kcal
1 babeczka- ok. 106kcal

15 grudnia 2016

MASŁO ORZECHOWE Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Chyba każdy wie jakim przysmakiem jest masło orzechowe!
Może mieć ono różny smak, w zależności od tego z jakich orzechów jest zrobione.
Może mieć różną konsystencję- gładką, bądź z kawałkami orzechów!

Ale najważniejsze, że jest ono bogactwem składników mineralnych i witamin! :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Orzechy arachidowe delikatnie uprażyć na suchej patelni.
  2. Następnie zblendować do momentu, aż orzechy przybiorą konsystencję masła (w trakcie blendowania dodać sól i olej z pestek dyni).
Masło przechowuję w zamkniętym słoiku.

Uwaga!
W przypadku blenderów o słabszej mocy podczas blendowania warto robić przerwy, aby sprzęt się nie przegrzał :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (słoik ok. 400g)- ok. 2890kcal

14 grudnia 2016

BABECZKI MIGDAŁOWE Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Mąka migdałowa gości w mojej kuchni już od dawna. Uwielbiam wypieki z jej zastosowaniem!
Dzisiejsze babeczki są aromatyczne, z charakterem i do tego zdrowe! ;)


Składniki:
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 jajka
  • banan
  • szczypta stewi
  • kilka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z żółtkami i stewią.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać mus z banana i żółtek, kaszę oraz mąkę migdałową.
  3. Masę przełożyć do foremek, na wierzch każdej ułożyć kawałek orzecha- piec około 20 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 680kcal
1 babeczka- ok. 68kcal

13 grudnia 2016

KREM BURACZKOWY Z FETĄ

Wbrew pozorom bardzo sycący! Z charakterem dzięki fecie!
Bogaty w magnez, żelazo, witaminy B i C!

Buraki to warzywo o bardzo ciekawym smaku, w połączeniu z odpowiednimi dodatkami może stanowić pyszne danie!
Są bardzo wartościowe, zatem warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy osłabieni i często posiadamy niedobory przeróżnych pierwiastków i witamin!


Składniki:
  • 5 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 plastry sera feta
  • kiełki brokułu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać ze skórki i ugotować (zostawić 1,5 szklanki wywaru, w którym się gotowały), po czym zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć czosnek.
  3. Dodać starte buraki, całość przyprawić i podsmażyć.
  4. Zawartość patelni zblendować na krem wraz z wywarem.
  5. Gotowy krem podawać z fetą oraz kiełkami, całość posypać sezamem. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

12 grudnia 2016

SZYBKA JAGLANKA Z MIODEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Czasem w tak zimny i ponury wieczór jak dzisiejszy lubię zjeść ciepłą, sycącą jaglankę... z kremowym masłem orzechowym i słodkim miodem... to jest to!

Takie propozycje zazwyczaj lądują na Waszych stołach zapewne w porze śniadaniowej.
Jednak gdy po całym dniu potrzebujemy rozgrzania i uzupełnienia energii to będzie dobry wybór! :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka (dowolnego)
  • szczypta stewi
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • trochę morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane ugotować w wodzie z dodatkiem stewi, w trakcie gotowania dodać mleko.
  2. Owsiankę przełożyć do miseczki i podać z miodem oraz masłem orzechowym, a na koniec posypać morwą.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 370kcal

11 grudnia 2016

AMARANTUSOWO- KOKOSOWE BABECZKI Z POKRZYWĄ

Jeszcze nigdy nie próbowałam na nasion pokrzywy, a tym bardziej w wypiekach!
Ale do odważnych świat należy, więc mieszam trochę mąki, trochę amarantusa, kakao i pokrzywę i piekę babeczki! ;)


Składniki:
  • 35g amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka nasion pokrzywy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • kilka suszonych moreli
  • 9 migdałów
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz pokrzywą.
  2. Do masy wmieszać amarantus, mąkę, kakao oraz pokrojone morele.
  3. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu każdej babeczki wcisnąć migdał- piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
Dla tych, którzy sceptycznie podchodzą do tego przepisu zaznaczę, że smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny, dodaje jedynie ciekawą nutę :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 940kcal
1 babeczka- ok. 104kcal