15 września 2016

ORKISZANKA Z MALINAMI I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Kolejne słodkie śniadanie! Kolejne udane ;) Nie jest przesłodzone, a odkrywa dla mnie nowe oblicze kaszy orkiszowej- na słodko!


Składniki:
  • 10 łyżek drobnej kaszy orkiszowej
  • 700ml mleka orkiszowego 
  • szczypta wanilii
  • maliny
  • orzechy brazylijskie
Przygotowanie: 
  1. Kaszę orkiszową ugotować w mleku ze szczyptą wanilii (podczas gotowania cały czas mieszać kaszę).
  2. Gotową kaszę przełożyć do miseczek, dodać maliny i orzechy brazylijskie.
Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i ciepło! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 950kcal
1 porcja- ok. 317kcal

14 września 2016

JAGODOWE LODY W JADALNEJ MISECZCE

Pogoda za oknem wciąż nas zaskakuje! Lato wciąż trwa!
Ja korzystam, bo to chyba już ostatnie dni i zajadam się lodami :)

Lody bogate w świeże jagody i jagody acai oraz wiele innych zdrowych składników to deser nie tylko dla przyjemności, ale i zdrowia! :)


Składniki:
  • garść suszonych fig
  • 1,5 garści migdałów
  • 1 świeży banan
  • 1 łyżka mąki kokosowej (Green Essence)*
  •  1 mrożony banan (pokrojony w plastry)
  • 2 garście mrożonych jagód
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka jagód acai
  • świeża mięta
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Figi namoczyć i zblendować na mus z bananem, migdały zmielić, a następnie tak przygotowanie składniki wymieszać z mąką kokosową.
  2. Spód wyłożyć do miseczki (wyłożonej folią spożywczą), a następnie włożyć na chwilę do zamrażarki.
  3. Mrożonego banana zblendować z mrożonymi jagodami, jagodami acai oraz jogurtem- lody nałożyć do miseczki.
  4. Całość ozdobić miętą i posypać płatkami migdałowymi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 870kcal
1 porcja- ok. 435kcal

13 września 2016

DESER CHIA Z LODAMI

Ku zdziwieniu wszystkim upały wciąż nie odpuszczają, a więc i ja nie odpuszczam z robieniem domowych lodów! Lody w towarzystwie namoczonych chia i dodatków w postaci słodkich malin i płatków kokosa- niebo w gębie!

Polecam wszystkim, którym również upały dają popalić :)


Składniki:
  • 6 łyżek chia
  • 500ml wody kokosowej
  • 1 awokado
  • 1 banan (pokrojony w plastry, zamrożony)
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1/4 szklanki mleka orkiszowego
  • trochę malin
  • trochę plastrów kokosa
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w wodzie kokosowej (co najmniej 4 godziny).
  2. Awokado zblendować z bananem i mlekiem oraz herbatą matcha, po czym nałożyć do pucharka/szklanki.
  3. Następnie nałożyć namoczone chia, a całość ozdobić malinami i plastrami kokosa.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 495kcal
1 porcja- ok. 248kcal

12 września 2016

BURACZKOWA OWSIANKA Z KAROBEM

Owsianka na śniadanie to wręcz sztampa, która na pewno gości u Was bardzo często w porze porannej :) Sztampa, ale nie musi być nudna! Można ją przygotować na wiele sposobów!

Ja dzisiaj zaszalałam z sokiem buraczkowym i powtórzę to jeszcze nie raz!
Owsianka oprócz swoich właściwości prozdrowotnych i świetnego koloru ma również całkiem niezły smak ;)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 banana
  • 1 szklanka soku buraczkowo- gruszkowego (świeżo wyciśniętego)
  • 1 łyżka karobu
  • kilka orzechów brazylijskich (Green Essence)*
  • kilka suszonych fig
  • 1/2 łyżeczki stewi
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wymieszać ze stewią i karobem, a następnie zalać sokiem i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Następnie przełożyć do miseczki, na wierzchu poukładać plastry banana, kawałki fig i orzechy brazylijskie.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 550kcal

11 września 2016

WYTRAWNE TARTALETKI Z MUSEM KALAFIOROWYM

Kalafior to często niedoceniane warzywo, a przecież można je wykorzystać na różne sposoby!
Ja wykorzystałam go do przygotowania musu, którym wypełniłam tartaletki.

Propozycja na śniadanie, kolację, czy przekąskę!


Składniki:
Tartaletki
  • 1 łyżka tahini
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki teff
Dodatki
  • kawałek kalafiora
  • kilka plastrów pomidora
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • przyprawy: pieprz biały, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a następnie zblendować z tahini i mąką teff.
  2. Do foremek wyłożyć spód i piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Kalafiora ugotować, a następnie zblendować na mus z przyprawami- mus nałożyć do wcześniej upieczonych spodów.
  4. Na każdej tartaletce ułożyć plaster pomidora i posypać czarnuszką. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 710kcal
1 tartaletka- ok. 237kcal

9 września 2016

KOKTAJL ZIELONA MOC

Nie każdy lubi zieleń, ale każdy wie, że zielone koktajle są zdrowe!
Grunt, aby je dobrze skomponować i wtedy na pewno muszą smakować! ;)

Taka dawka zielonego od rana na pewno postawi Was na nogi i doda mocy do działania!


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • garść natki pietruszki
  • 1 kiwi
  • 2 łyżeczka herbaty matcha (Green Essence)*
  • szczypta stewi
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
  1. Awokado, banana i kiwi obrać ze skórki, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Podawać od razu, bądź po schłodzeniu.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (1 koktajl)- ok. 420kcal

8 września 2016

MAKARON RYŻOWY Z SOSEM DYNIOWYM I NUTĄ IMBIRU

Długo mnie tu nie było, ale wracam i to z przepisem na sycące danie z moją ukochaną dynią!
Makaron przygotowany w podobny sposób często gości u mnie podczas sezonu dyniowego.
To posiłek bardzo sycący, a zarazem dość lekki za sprawą jego bazy, czyli makaronu ryżowego ;)


Składniki:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 dynia hokkaido
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżka amaranty trzcnowej (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, kolendra ziarna, imbir
Przygotowanie:
  1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
  2. Dynię umyć, wydrążyć miąższ i przekroić na połowę- jedną połowę pokroić, oprószyć solą i upiec w piekarniku (20min/180stopni), a drugą połowę również pokroić i ugotować.
  3. Ugotowaną dynię zblendować wraz z wywarem, w którym się gotowała oraz łyżeczką miso.
  4. Filety pokroić w kostkę, po czym obtoczyć w marynacie z łyżeczki miso, łyżki syropu imbirowego, natki pietruszki i przypraw- całość wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  5. Do podsmażonego kurczaka dodać marchewkę pokrojoną w talarki i całość polać łyżką syropu imbirowego.
  6. Po podsmażeniu na patelnię dodać sos dyniowy, upieczoną dynię oraz makaron- do całości wmieszać amarantę (w razie gdyby sos nie był dość gęsty), posypać natką pietruszki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1420kcal
1 porcja- ok. 355kcal