23 kwietnia 2016

KOKOSOWY SERNIK ZEBRA

Sernik to jedno z ulubionych ciast, które gości na stołach podczas każdej rodzinnej okazji!
Można go upiec na wiele sposobów, jednak zazwyczaj dodawane są do niego niezdrowe dodatki w postaci cukru, czy margaryny.

Ja zdecydowałam się upiec lekką, ale równie pyszną wersję sernika, która zawiera mąkę kokosową.
Mąka ta nadaje sernikowi wyjątkowego smaku oraz "treści". A żeby nie było zbyt nudno- efekt wizualny również musi być, zatem powstał sernik zebra ;)


Składniki:
  • 1kg serka twarogowego 0%
  • 5 białek jajek
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki stevi
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Ser zblendować z białkami, stevią, syropem klonowym i mąką kokosową.
  2. Masę podzielić na 2 części- jedną wymieszać z kakao.
  3. Na balszkę wyłożyć obie masy naprzemiennie, na wierzchu posypać wiórkami kokosowym.
  4. Sernik piec około godzinę w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

22 kwietnia 2016

KOKOSOWE BROWNIE Z CZARNEJ SOCZEWICY

W szafce znalazłam czarną soczewicę, która już jakiś czas "prosiła się", aby coś z niej upichcić.
Niezbyt miałam ochotę na danie wytrawne, ale pomyślałam, że poprzez swój kolor idealnie nada się na brownie! I Nie myliłam się ;)

Brownie wyszło mocno czarne z lekką kokosową nutą! Coś pysznego!


Składniki:
  • 200g czarnej soczewicy
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki sproszkowanego kakao
  • 1 łyżka wody różanej
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 banany
  • do podania: jogurt owczy typu greckiego, kruszone ziarno kakao, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Soczewicę opłukać i ugotować (około 45 minut), a następnie ostudzić.
  2. Soczewicę zblendować z kakao, mąką kokosową, wodą różaną, bananami oraz mlekiem.
  3. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym i kruszonym ziarnem kakao oraz wiórkami kokosowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1480kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

21 kwietnia 2016

JAGLANE CIASTECZKA ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

To ciasteczka, które są bogate w błonnik!

Suszone śliwki i słonecznik dodają świetnego smaku, a sama kasza jaglana to idealna "treść" do stworzenia ciasteczek z takimi dodatkami.

Świetne na drugie śniadanie w szkole, czy pracy lub po prostu jako deser do popołudniowej kawy ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 3 małe banany
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 garście śliwek suszonych (Green Essence)*
  • garść słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych suszonych śliwek.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowane banany i całość wymieszać.
  3. Kaszę odstawić do wystygnięcia i schłodzenia, a następnie do masy wmieszać len mielony i uformować dość płaskie ciasteczka, a każde z nich posypać nasionami słonecznika.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 2095kcal
1 ciasteczko- ok. 84kcal

19 kwietnia 2016

LEKKA SAŁATKA Z DZIKIM RYŻEM

Lekka i kolorowa sałatka, jednak tym razem ani wegańska, ani wegetariańska.
Pożywną częścią sałatki obok czarnego ryżu jest również grillowany indyk, którego można w wersji wegańskiej zamienić na tofu ;)

Do tego słodka i soczysta pomarańcza, szpinak, sezam, jagody goji.... coś pysznego!


Składniki:
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 150g filetu z indyka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • przyprawy: curry, papryka ostra
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a indyka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami oraz sezamem i ugrillować w piekarniku.
  2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  3. Sałatkę podać z jagodami goji i lekko skropić octem ryżowym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 333kcal

18 kwietnia 2016

KOTLETY JAGLANE ZE SZPINAKIEM

Znacie ten brak weny lub dylematy pt. "Co dzisiaj na obiad?"
I mnie to również czasem dopada, ale wtedy otwieram lodówkę, wyciągam z niej co mam i tworzę "coś z niczego". Tak też było w przypadku tych burgerów, a co najlepsze- okazały się przepyszne i bardzo sycące! ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 150g szpinaku
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego (Green Essence)*
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Następnie wymieszać z posiekanym szpinakiem i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do ostudzonej kaszy dodać białka, przyprawy, len- całość porządnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (30 kotletów)- ok. 1155kcal
1 kotlet- ok. 39kcal

17 kwietnia 2016

BATATOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM SOJOWYM

Pierwsze truskawki już możemy spotkać na straganach!
Ja długo nie myśląc od razu porwałam kilka i przygotowałam ciasto z ich dodatkiem ;)

Ciasto ma kilka nietypowych składników, ale co za tym idzie jest bardzo zdrowe i do tego wegańskie!


Składniki:
  • 1 batat
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 2 łyżki lucumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • jogurt sojowy o smaku mango
  • kilka truskawek
  • 4 łyżki musu ze zblendowanego banana, daktyli i kakao
Przygotowanie:
  1. Batat obrać ze skórki, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowanego batata zblendować z bananami, mąką amarantusową oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
  4. Gotowe ciasto polać jogurtem, następnie musem i ozdobić truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1210kcal
1 kawałek- ok. 101kcal

14 kwietnia 2016

KONKURS "WIOSNA NA TALERZU Z GREEN ESSENCE" !!!


Wiosnę czuć już w powietrzu, a na straganach pojawia się coraz więcej świeżych, kolorowych produktów!

Dlatego właśnie, korzystając z tego jakże obfitego w świeże owoce i warzywa okresu,  zapraszamy Was wraz z Green Essence do konkursu „WIOSNA NA TALERZU Z GREEN ESSENCE”.



Konkurs rozpoczynamy 14 kwietnia br. (dzisiaj). Potrwa on do 15 maja br.

Zadanie konkursowe:
Chcemy abyście stworzyli wiosenne danie z wykorzystaniem produktów, które znajdują się w ofercie Green Essence. Liczy się wyobraźnia i kreatywność. Nieważne, czy będzie to śniadanie, deser, obiad, czy kolacja. Ważne, aby dania były bardzo kolorowe i bogate w wiosenne produkty ;)

W każdym przepisie należy wskazać produkt ze sklepu GreenEssence, który mógłby zostać użyty w przesłanej przez Was propozycji (najlepiej umieścić link z odnośnikiem do konkretnego produktu). Do przepisu musi być również dołączone zdjęcie prezentujące potrawę.

Każde zgłoszenie proszę umieścić na swoim blogu, bądź profilu fb oraz podesłać link do wpisu na mój e-mail magdalena.kuchaja@gmail.com

Miło będzie również jeśli polubicie profil fb Foodmania oraz profil Green Essence - będziecie mogli śledzić wszelkie nowinki związane z ofertą sklepu oraz rozwiązaniem konkursu.

Zazwyczaj wybór zwycięzców jest bardzo trudny, ponieważ macie ogromną wyobraźnię kulinarną, zatem tym razem zdecydowaliśmy, że zostanie nagrodzonych więcej propozycji, a nagrodami będą paczki produktów Green Essence:

1 miejsce- paczka o wartości 100zł

2 miejsce- paczka o wartości 70zł

3 miejsce- paczka o wartości 50zł

Wyróżnienie 1- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 2- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 3- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 4- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 5- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 6- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 7- paczka o wartości 20zł

Wyróżnienie 8- paczka o wartości 20zł
                                                                                                                                
Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej do 21.05.2016r. na blogu. 

Zwycięzcy będą zobowiązani w ciągu 3 dni wysłać na mój adres e-mail dane do wysyłki nagród. W przypadku, gdy zwycięzca się nie zgłosi, zostanie wyłoniona kolejna nagrodzona osoba.

Ilość zgłaszanych propozycji przez jedną osobę jest nieograniczona! 
Liczymy na pyszne, kolorowe propozycje! Do dzieła!  ;)

*Nadesłanie każdego zgłoszenia konkursowego jest jednocześnie zgodą na opublikowanie przepisu wraz ze zdjęciem na stronie sklepu oraz fb Green Essence oraz Foodmania.