17 marca 2016

JAGLANA PASCHA Z NERKOWCAMI

Ok, nie ma żartów- święta już tuż, zatem wpadam do kuchni i zaczynam testować kolejne Wielkanocne smakołyki!

No i w tym roku na pierwszy rzut poszła pascha! Bez nabiału, bez cukru... czego chcieć więcej? ;)
Wykonana na bazie kaszy jaglanej i nerkowców- ma idealny kremowy smak, a dodatek suszonych moreli i jagód goji tylko podkręca jej smak! :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stevi.
  2. 100g nerkowców namoczyć, a kolejne 100g zblendować na mąkę.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożoną folią spożywczą (lub najlepiej gazą, wtedy kasza odda wilgoć) i odstawić do stężenia oraz schłodzenia.
  5. Paschę podać posypaną 50g nerkowców i jagodami goji.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2760kcal
1 kawałek- ok. 230kcal

16 marca 2016

PRALINKI Z FIG I NERKOWCÓW

Do przygotowanie tych malutkich słodkości potrzebujemy jedynie 3 składników!

Są obłędnie słodkie i niebanalne w smaku.
Połączenie orzechów nerkowca, suszonych fig oraz aromatycznej wody różanej to strzał w 10!
Przy tym to skarbnica składników mineralnych!


Składniki:
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 6 suszonych fig
  • 1 łyżka wody różanej
Przygotowanie:
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym odcedzić.
  2. Figi również namoczyć w wodzie i odcedzić.
  3. Namoczone nerkowce i figi dokładnie zblendować z dodatkiem wody różanej.
  4. Z masy uformować małe pralinki. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 pralinek)- ok. 430kcal
1 pralinka- ok. 22kcal

15 marca 2016

TRUSKAWKOWY KOKTAJL RYŻOWY Z JAGODAMI ACAI

Chyba wszyscy, którzy obecnie są "na czasie" z wszelkimi nowinkami związanymi z dietami odchudzającymi słyszeli o jagodach acai. Występują one na nizinnych i podmokłych terenach lasów Amazońskich. Wglądem przypominają ciemne winogrona, natomiast w smaku to połączenie jagód i czekolady :)

Owoce te są bogate w antyoksydanty oraz aminokwasy. Oprócz zalet zdrowotnych wspomagają również odchudzanie, pobudzając metabolizm. Są idealnym suplementem diety. Idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju deserach, czy koktajlach.

Ja postanowiłam dodać je do pożywnego koktajlu na bazie ryżu z dodatkiem truskawek!


Składniki:
  • 4 łyżki ryżu 
  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka jagód acai
  • 1 łyżka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie, odcedzić, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Schłodzony koktajl podać z morwa białą. 
  
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 435kcal
1 koktajl- ok. 218kcal

14 marca 2016

CIASTECZKA AMARANTUSOWE Z BANANEM I DAKTYLAMI

Te ciasteczka to takie małe i słodkie " co nieco", gdy dopada nas ochota na coś słodkiego :)

Niby niepozorne, bo do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, ale bardzo smaczne- idealne do popołudniowej kawy :)


Składniki:
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki erytrolu (Green Essence)*
  • 1 banan
Przygotowanie:
  1. Ziarna amarantusa ugotować w wodzie i odstawić do ostudzenia.
  2. Ugotowany amarantus wymieszać z mąką amarantusową, posiekanymi daktylami, białkiem oraz erytrolem.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie ciasteczek- oiec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 510kcal
1 ciasteczko- ok. 28kcal

13 marca 2016

SOJOWE SPAGHETTI Z MAKARONEM RYŻOWYM

Kto powiedział, że weganie nie mogą zjeść smacznego spaghetti? ;)

Jeśli spotkaliście się z taką tezą to właśnie jej zaprzeczam i przedstawiam bardzo smakowite i lekkie spaghetti sojowe z dodatkiem makarony ryżowego!!


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 240g mieszanki sojowej do spaghetti
  • 400ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • kiełki fasoli mung
  • pestki dyni
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 3- 5 minut, po czym odcedzić.
  2. Mieszankę sojową podgrzać na patelni przez około 2 minuty, po czym dodać passatę pomidorową oraz bazylię i przyprawy- całość podgrzać przez kolejne 3 minuty.
  3. Wcześniej przygotowany makaron wyłożyć na talerz, następnie sos, a na wierzchu posypać kiełkami fasoli mung i pestkami dyni (uprażonymi na patelni).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 903kcal
1 porcja- ok. 452kcal

12 marca 2016

ZAPIEKANY SERNIK Z JAGODAMI I NASIONAMI KONOPI

Dziś zaczynamy dzień na słodko! Trzeba wykorzystać wolny sobotni poranek :)

Ten sernik to bogate źródło białka pochodzenia zwierzęcego (twaróg i białka jajek) oraz roślinnego (nasiona konopi).
Do tego dodałam trochę jagód i mąkę migdałową- takie poranki mogłabym mieć codziennie! :)


Składniki:
  • 250g serka twarogowego chudego
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • garść jagód
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki erytrolu (Green Essence)*
  • 1 łyżka łuskanych ziaren konopi 
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek, delikatnie mieszając, dodać ser twarogowy, erytrol, mąkę migdałową oraz jagody.
  3. Masę przełożyć do formy i posypać ziarnami konopi.
  4. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 sernik)- ok. 445kcal

11 marca 2016

RÓŻANY PUDDING CHIA Z JAGODAMI GOJI

W sieci aż roi się od przepisów na desery z tymi niepozornymi ziarenkami chia!

I chociaż pod względem właściwości nasz polski len jest do nich porównywalny to jednak warto włączyć je do swojej diety, chociażby po to, by urozmaicić swoje posiłki!

Według mnie najlepiej smakują namoczone w mleku, w formie puddingu i po raz kolejny podałam je właśnie w takiej formie :) Ale tym razem z niezwykle aromatyczną wodą różaną i rewelacyjnym w smaku malinowym syropem z agawy- coś pysznego! Takie desery mogę jeść codziennie ;)


Składniki:
  • 3 łyżki chia
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka malinowego syropu z agawy
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka jagód goji
  • pół banana
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w mleku i wodzie różanej (co najmniej przez 4 godziny).
  2. Namoczone chia przełożyć do miseczki, na wierzchu poukładać plastry banana, całość posypać jagodami goji i polać malinowym syropem z agawy. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 405kcal