9 września 2015

ENERGETYCZNE CIASTECZKA Z GUARANĄ

Dzisiejsze ciasteczka to prawdziwa dawka energii, a to za sprawą przede wszystkim guarany!

Guarana to roślina pochodząca z Amazonii, niegdyś była nazywana eliksirem młodości, czy darem od Boga.
Zwiększa refleks oraz uodparnia na stres, po ciężkim i aktywnym dniu pracy utrzymuje mózg w dobrej kondycji. Zdecydowanie zwiększa ona wytrzymałość organizmu, dlatego polecana jest osobom, które narażone są na duży wysiłek fizyczny.

Czytając o właściwościach tego składnika pierwsze o czym pomyślałam to właśnie ciasteczka, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i zafundować sobie solidną dawkę energii w każdej chwili.


Składniki:
  • 4 łyżki płatków quinoa
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki guarany
  • 3 łyżki kruszonego ziarna kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 brzoskwinie
  • 1 białko jajka
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie obrać ze skórek i zblendować na mus wraz z białkiem i syropem z agawy.
  2. Do zblendowanych składników dodać oba rodzaje płatków, guaranę, kruszone ziarno kakao i wymieszać.
  3. Uformować większe, płaskie ciasteczka i piec około 25 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 48kcal

8 września 2015

FASOLOWY MURZYNEK Z KAROBEM

Ciasto powszechnie zwane "Murzynkiem" zdecydowanie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem.
Gościło u nas praktycznie co sobotę! Niby proste, a jednak ma w sobie to coś- wszyscy się nim zawsze zajadali.

Dlaczego więc nie przywołać miłych wspomnień w zdrowszej wersji? ;)


Składniki:
  • 180g fasoli Biały Jaś
  • 3 białka jajek
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 6 łyżek karobu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin, po czym ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ostudzoną fasolę zblendować z białkami, 2 bananami, mąką gryczaną, 5 łyżkami karobu oraz stevią.
  3. Do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) przelać masę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  4. Pozostałego banana zblendować z 1 łyżką karobu- gotowe ciasto polać przygotowaną polewą.
A Wy jakie macie sposoby na Murzynka? ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1235kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

7 września 2015

LNIANE KRAKERSY DYNIOWE

Zgodnie z obietnicą na blogu dzisiaj kolejna dyniowa propozycja, której jeszcze u mnie nie bylo- KRAKERSY!

Przekąska wręcz idealna, bo zdrowa i smaczna!

Bogaty w błonnik i wiele innych składników odżywczych len stał się, zaraz obok dyni ;), podstawą moich krakersów. Zalety ziaren lnu można wymieniać bez końca: nawilżają skórę, wzmacniają włosy, przeciwdziałają zaparciom, pielęgnują cerę, regulują poziom cholesterolu, czy pomagają w odchudzaniu i chorobach żołądka.

Zatem do dzieła! Szykujemy chrupiącą przekąskę na wieczór!


Składniki:
  • 1/4 szklanki ziaren lnu złotego
  • 1/4 szklanki ziaren lnu brązowego
  • 5 łyżek lnu mielonego 
  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, chilli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  2. Masę rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15 minut w 160 stopniach, po czym wyciągnąć oraz ponacinać na małe kawałki, następnie kolejno piec 30 minut.
  4. Po upłynięciu wyznaczonego czasu całość wyjąć, krakersy porozdzielać i pozostawić do wystygnięcia na blaszce.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (60 krakersów)- ok. 470kcal
1 krakers- ok. 8kcal

6 września 2015

JAGLANKA ZE ŚLIWKAMI NA DOBRE TRAWIENIE

Wielu z nas boryka się problemami trawiennymi. Powody mogą być różne, jednak zazwyczaj można je w prosty sposób pokonać ;) Jednym z nich jest tworzenie bogatych w błonnik potraw.

Produktem zawierającym spore ilości pektyn oraz kwasów organicznych są śliwki- "wymiatają" one z przewodu pokarmowego zgromadzony tłuszcz oraz cholesterol. Również cynamon, len, jak i "królowa kasz" (jaglana) usprawniają proces trawienia, co sprawia, że takie połączenie smaków gwarantuje oczyszczenie naszego układu pokarmowego!

W bardzo łatwy sposób można połączyć te składniki, tak by powstało smaczne śniadanie, czy podwieczorek ;)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • kilka świeżych śliwek
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 łyżka stevin (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevin'u.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z dodatkiem lnu.
  3. Śliwki dokładnie zblendować z dodatkiem cynamonu, po czym zredukować na patelni, dodając pod koniec syrop z agawy (tak, aby uzyskać dość gęsty mus).
  4. Gotową kaszę podać z musem śliwkowym, kawałkami śliwek oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 645kcal
1 porcja- ok. 323kcal

5 września 2015

MAKARONOWA SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ

To, że dynia w sezonie na stałe gości w moim menu wiedzą chyba już wszyscy odwiedzający mojego bloga ;) Dzisiaj wykorzystałam ją w bardzo prostej sałatce z makaronem!

Sałatka jest bezglutenowa i wegańska, chociaż bardzo pożywna. Można ją zjećć zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że świetnie się sprawdzi również jako lekki lunch w pracy ;)


Składniki:
  • 50g makaronu penne z ryżu brązowego
  • 300g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • pomidory koktajlowe
  • 1 ogórek świeży
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka nasion konopi łuskanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Buraka obrać ze skórki, pokroić na cienkie i długie słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki- oba składniki oprószyć lekko solą i pieprzem, po czym ugrillować (15min/180stopni).
  2.  Dynię pokroić, oprószyć kurkumą i również ugrillować (25min/180stopni).
  3. Makaron ugotować i odcedzić.
  4. Gotowy makaron wymieszać z dynią, pokrojonym ogórkiem, burakiem, pomidorkami i prażonymi na suchej patelni ziarnami konopi łuskanych- całość udekorować listkami bazylii i skropić oliwą.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 225kcal

Wegetariański obiad V

4 września 2015

KONKURS "Pożegnanie Wakacji z Owocowym Rajem"- WYNIKI

Po ciężkich namysłach konkurs „pożegnanie wakacji z Owocowym Rajem” został rozstrzygnięty!  

 


Bardzo długo zastanawiałam się kogo powinnam nagrodzić, nadesłaliście tyle wspaniałych propozycji, że wybór nie był łatwy i zabrał mi aż 3 dni!

Na początku chciałabym serdecznie podziękować wszystkim za świetne pomysły deserowe, które na pewno umiliły Wam ostatnie dni wakacji, a dla mnie stały się również inspiracją do tworzenia nowych smakołyków!
Wasza inwencja twórcza oraz wyczucie smaków są godne pozazdroszczenia!

Przechodząc do sedna, spośród wszystkich zgłoszeń zostały wyłonione 4 propozycje:

1 miejsce- (bon o wartości 100zł): Sernik mango na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich od Klaudii
2 miejsce- (bon o wartości 70zł): Kokosanki z amarantusem i płatkami owsianymi od Mai
3 miejsce- (bon o wartości 40zł): Kokosowo - grecki deser z melonem od Kasi
Wyróżnienie- (bon o wartości 20zł): Mini-pavlova z kremem kokosowym, dżemem cytrynowym i owocami lata od Oli

Zwycięzców bardzo proszę o kontakt o kontakt :)

Jeszcze raz ogromne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz sklepu Owocowy Raj i zapraszam do udziału w kolejnych konkursach! Bo przecież tworząc takie smakołyki dostarczamy sobie również wiele zabawy ;)

3 września 2015

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z DZIKIM RYŻEM

Banalnie prosty krem, delikatny, a jednak charakterystyczny w smaku!
Bogaty w potas i błonnik!

Korzystajmy ze świeżych, pachnących i słodkich pomidorów!


Składniki:
  • 1kg pomidorów
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
  • kilka listków bazylii
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Dziki ryż ugotować w wodzie.
  2. Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą oraz posypać pieprzem ziołowym i zapiec (180stopni/20min).
  3. Po upieczeniu pomidory obrać ze skórek, dodać len mielony i dokładnie zblendować z solą sezamową i papryką słodką.
  4. Gotowy krem podać z dzikim ryżem i listkami bazylii.
A Wy jak wykorzystujecie letnie pomidory?


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
2 porcja- ok. 303kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!