26 maja 2015

RAW ROLADA Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

I każdemu na zwrot "rolada z kremem"  ślinka cieknie... włączają się liczniki kalorii... i wyrzuty sumienia!

A ja temu zaprzeczam i prezentuję roladę BEZ PIECZENIA! bez mąki! bez cukru! bez tłuszczu!
I żeby było mało to- bezglutenową i wegańską!! :)

Wartościowe migdały ze słodko- kwaśną żurawiną, delikatny i zdrowy krem jaglany...
Oczywiście nie mogło zabraknąć również w niej pysznych polskich truskawek!


Składniki:
  • 4 garście migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście żurawiny
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 garść truskawek

Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem rozkrojonej wzdłuż laski wanilii.
  2. Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć z niej miąższ i odstawić kaszę do wystygnięcia, po czym zblendować ją z dodatkiem stevi na bardzo gładki krem.
  3. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i również zblendować.
  4. Migdały zmielić, dodać mus żurawinowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
  5. Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii aluminiowej, nałożyć krem jaglany, truskawki i ostrożnie zawinąć- schłodzić w lodówce.
I uwierzcie, że awykonalnym jest skończyć na jednym kawałku!
Przyzna to na pewno każdy amator słodkości - mój osobisty oczywiście wołał o więcej :) !



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

24 maja 2015

RYŻOWE PENNE Z KREMOWYM SOSEM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Szał na te sezonowe warzywa trwa- i oby jak najdłużej!!
Szparagi są wyjątkowymi warzywami, bardzo delikatnymi w smaku i nadającymi się do spożycia pod różną postacią!!

Te zielone najbardziej lubię w całości, zaś z białych postanowiłam przyrządzić kremowy sos.
Przyznam nieskromnie, że był to świetny pomysł, dzięki ich delikatności sos wyszedł wprost idealny- rozpływał się w ustach!


Składniki:
  • 70g makaronu penne z brązowego ryżu
  • 1 wiązka białych szparagów
  • 100ml zagęszczonego mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • koperek
  • przyprawy: biały pieprz, sól morska
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować.
  2. Ze szparagów odciąć końce (1/3 części) i delikatnie obrać ze skórki.
  3. Następnie przygotowanie szparagi lekko obgotować na parze (10- 15 minut).
  4. Z ugotowanych szparagów zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zblendować na gładki sos, dodając przyprawy i mleko ryżowe- podgrzać na patelni.
  5. Ugotowany makaron podawać z sosem, całymi szparagami, koperkiem i czarnym sezamem.
Lekkie, sezonowe i niezwykle delikatne danie gotowe! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 405kcal
1 porcja- ok. 203kcal

Szparagowe<3Love

22 maja 2015

CIASTO RYŻOWO- KOKOSOWE Z MALINAMI

Szybkie, proste ciasto z użyciem dwóch delikatnych mąk- neutralnej w smaku ryżowej i słodkiej koksowej :)

Całość zdobiły maliny i było to ciacho idealne leniwe popołudnie :)


Składniki:
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 małe banany
  • 10 łyżek mleka kokosowego
  • 2 białka jajek
  • garść malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąki i dokłądnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Masę przełożyć do sylikonowej formy, a na wierzch ułożyć maliny.
  5. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
  6. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Do takiego ciasta, aż się prosi szklanka owocowego koktajlu i udany podwieczorek gwarantowany! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 665kcal
1 kawałek- ok. 55kcal

21 maja 2015

SZPARAGI NA CZERWONEJ KOMOSIE Z SOSEM KOPERKOWYM I ZIARNAMI KONOPI

Nie sposób nie korzystać z dobrodziejstw, jakie przynosi nam maj!
Zdecydowanie jednym z nich są szparagi, a moje ulubione to te zielone :)

Szparagi są najlepsze podane w prosty sposób, dlatego nie poddawałam ich bardzo mocnej obróbce.
Świetnie skomponowały się z komosą, lekkim sosem i aromatycznymi ziarnami konopi!


Składniki:
  • kilka szparagów zielonych
  • 5 łyżek komosy ryżowej czerwonej
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka łuskanych ziaren konopi
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować.
  2. Ze szparagów odciąć końcówki (około 1/3 części) i ugotować na parze (około 5- 10 minut).
  3. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami i posiekanym koperkiem.
  4. Na talerz nałożyć komosę, szparagi, polać sosem i posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni ziarnami konopi.
Proste, wiosenne i przede wszystkim smaczne danie gotowe! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 425kcal
1 porcja- ok. 213kcal

Szparagowe<3Love

20 maja 2015

KRUCHE JAGLANE SZARLOTKI Z AMARANTUSEM

Gdy pomyślę o domowym cieście zawsze jednym z pierwszych skojarzeń jest szarlotka na kruchym spodzie!
I dzisiaj właśnie taką Wam przedstawiam, ale oczywiście jak to już na mnie przystało- w zdrowszej wersji :)

Kruche ciasto (już wielokrotnie wypróbowane i niezawodne!) wykonane na bazie mąki jaglanej, bez tłuszczu  i cukru!
A nadzienie oczywiście jabłkowe z dodatkiem lekko orzechowego amarantusa :)


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 dojrzały banan
Nadzienie
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
Tartaletki 
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini.
  2. Wyrobić ciasto i wyłożyć do foremek.
  3. Z części ciasta uformować niezbyt szerokie paski.
Nadzienie
  1. Amarantus ugotować w wodzie.
  2. Następnie do amarantusa zetrzeć jabłko (na dużych oczkach), dodać cynamon, pokrojone suszone morele i wymieszać.
  3. Do przygotowanych wcześniej spodów nałożyć nadzienie, a na wierzch ułożyć paski z ciasta.
  4. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika smakują najlepiej!
A podczas pieczenia oczywiście w całym mieszkaniu unosi się niezastąpiony aromat :)


Mogę się również pochwalić, że ten przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!


https://www.facebook.com/estilopress?fref=ts

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 szarlotki)- ok. 815kcal
1 szarlotka- ok. 204kcal



19 maja 2015

KUKURYDZIANY GALARETKOWIEC Z CHIA

Ciasta z galaretek mają to do siebie, że są bardzo lekkie :)

A skoro na zewnątrz robi się coraz cieplej to właśnie takie ciasta na zimno będą cieszyły się coraz większą popularnością. Jednak co to za filozofia rozpuścić 3 rodzaje galaretek i odstawić je do stężenia?
Dlatego też, aby nie było zbyt nudno i niezdrowo przedstawiam mój galaretkowiec z nasionami chia! :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 saszetki herbaty owocowej
  • kilka listków stevi
Warstwa I
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka
  • banan
  • 2 łyżeczki agaru
Warstwa II
  • 5 połówek brzoskwiń
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:
Spód
  1. Herbatę zaparzyć w 1,5 szklanki wrzątku z dodatkiem stevi, po zaparzeniu wyciągnąć saszetki herbaty oraz listki stevi.
  2. Kaszę kukurydzianą ugotować we wcześniej przygotowanej herbacie i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą).
  3. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do schłodzenia w lodówce.
Warstwa I
  1. Banana zblendować z mlekiem- zalać nasiona  chia i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Całość po namoczeniu zagotować, dodając agaru, po czym przełożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie odstawić do stężenia.
Warstwa II 
  1. Brzoskwinie zblendować na mus, następnie zagotować dodając agar, porządnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Całość odstawić do całkowitego stężenia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1095kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

18 maja 2015

AMARANTUSOWY PASZTET Z FASOLI MUNG

Za co lubię pasztety?
Za to, że smakują świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło!
Za to, że można je jeść w zasadzie na każdy posiłek, do pieczywa, czy jako dodatek do obiadu!
Za to, że w wersji wegetariańskiej/wegańskiej smakują rewelacyjnie i można je przygotować z każdego rodzaju warzyw, kasz, czy roślin strączkowych!

Skoro tyle zalet już wymieniłam to nie pozostaje nic innego, jak przedstawić przepis na delikatny w smaku pasztet z fasolki mung, z lekką orzechową nutą amarantusową i pełną błonnika babką płesznik! :)


Składniki:
  • 7 łyżek ziaren amarantusa
  • 8 łyżek fasoli mung (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki babki płesznik
  • koperek
  • przyprawy: majeranek, sól sezamowa, papryka słodka

Przygotowanie:
  1. Fasolkę mung namoczyć, po czym ugotować (około 20 minut) i zblendować.
  2. Amarantusa ugotować i wymieszać ze zblendowaną fasolą.
  3. Do masy dodać przyprawy, koperek i babkę płesznik- całość wymieszać i przełożyć do formy (u mnie aluminiowa rynienka), piec około 40 minut w 190 stopniach.
I pożywny, zdrowy pasztet gotowy! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 840kcal
1 kawałek- ok. 70kcal