8 maja 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

W tak piękny weekend nie może zabraknąć ciasta czekoladowego z owocami! Tym razem z borówkami! :)
Kawałek takiego dietetycznego, czekoladowego ciasta umili dzień każdemu łasuchowi :)

Ciasto jest raczej mokre i zbite, chociaż nie przesadnie :)
Dzięki zawartości otrębów i płatków jest bogate w błonnik, który z kolei korzystnie wpływa na nasze jelita - zdrowo i smacznie!
Polecam po prostu zrobić i się przekonać, a warto! :)


Składniki:
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • 1 szklanka borówek
Przygotowanie:
  1. Płatki i otręby zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z mlekiem.
  3. Do zblendowanych bananów dodać mąki, kakao, cukier kokosowy i wymieszać.
  4. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
  5. Masę przelać do małej tortownicy, a na wierzch wyłożyć borówki.
  6. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem trzcinowym.

Czekoladowe letnie ciasto gotowe- a do tego dietetyczne! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 970kcal
1 kawałek- ok. 81kcal

7 maja 2015

KOLOROWY RYŻ POMIDOROWY

Bardzo lubię proste i kolorowe dania- takim też jest mój dzisiejszy kolory ryż pomidorowy :)
Kilka rodzajów ryżu, a każdy z nich posiada lekko odmiany posmak.
Całość to bardzo delikatna kompozycja smaków.

Taki ryż może stanowić dodatek do obiadu, bądź lekki lunch :)


Składniki:
  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 2 łyżki ryżu czerwonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki ryżu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 200ml passaty pomidorowej
  • koperek
  • przyprawy: curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Każdy rodzaj ryżu ugotować oddzielnie.
  2. Passatę pomidorową podgrzać na patelni i przyprawić, dodać posiekany koperek i lekko zredukować.
  3. Na koniec dodać ryż i wymieszać.
  4. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

6 maja 2015

CIASTO PINACOLADA (LIGHT)

Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!


Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)


Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Masa 
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (napoju) kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • kawałek świeżego ananasa
  • suszone plastry ananasa
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
  3. Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
To ciasto na pewno usatysfakcjonuje wszystkich amatorów ciast z kremami, którzy są na diecie! :)
Najlepiej smakuje schłodzone.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

5 maja 2015

SELEROWE BURGERY Z GRYKI W SEZAMIE

Bardzo często nie doceniamy takich zwykłych, powszechnie dostępnych produktów.
Tym razem chciałam właśnie zrobić "ukłon" w ich stronę i wykorzystać je do przygotowania pysznych burgerów! A mowa o selerze i kaszy gryczanej.

Oba te produkty, dobrze wykorzystanie, smakują świetnie i korzystnie wpływają na zdrowie.
Warto wzbogacić swoją dietę o niedocenianą kaszę gryczaną, czy łuskę gryczaną.
A żeby nie było zbyt nudno całość urozmaiciłam sezamem i wyszły całkiem przyzwoite burgery! :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 1 (mniejszy) seler
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: majeranek, szczypiorek, pieprz, sól sezamowa, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Selera ugotować- połowę zblendować na puree, drugą połowę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną ugotować i również zblendować.
  3. Dokłądnie wymieszać wszystkie składniki z przyprawami (oprócz sezamu) i uformować kule, które następnie spłaszczać.
  4. Każdego burgera obtoczyć w sezamie i piec około 25 minut w 190 stopniach.
Burgery najlepiej smakują z ulubionym sosem- może to być sos pomidorowy (jak u mnie), jogurtowy, czy np. grzybowy :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 410kcal
1 burger- ok.41kcal

4 maja 2015

JAGLANY TORT ORZECHOWY NA ZIMNO

Nie potrafię opisać słowami jakie to było pyszne!!

Genialnie orzechowy spód z nutą daktyli... Delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego i wisienka na torcie, czyli całe orzechy do dekoracji!

Takie słodkości lubię najbardziej- smakowite, słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe.
Na taki tort może pozwolić sobie każdy- nie musimy się obawiać o zbędne kalorie!!


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • garść daktyli
Krem 
  • 200g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka ryżowego orzechowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i połączyć z daktylami- wyrobić ciasto.
  3. Formę wyłożoną folią spożywczą, wyłożyć ciastem (formując dość wysokie brzegi)- odstawić do schłodzenia.
Krem 

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na bardzo gładki krem z masłem orzechowym (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód (można wykonać ozdoby za pomocą rękawa cukierniczego), ozdobić całymi orzechami i ponownie schłodzić.
A co najważniejsze- ten tort nie wymaga pieczenia i najlepiej smakuje mocno schłodzony! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2345kcal
1 kawałek- ok. 195kcal

3 maja 2015

DIETETYCZNE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

Mamy maj, a więc nie może zabraknąć truskawek!!

To dopiero początki wiosenno- letnich skarbów, ale nie mogłam się oprzeć i musiałam wykorzystać je do przygotowania babeczek! :)

Muffinki są bardzo dietetyczne, wszystkie użyte przeze mnie składniki są lekkie i sprzyjają odchudzaniu. I o co dbam najbardziej- są słodkie i smaczne! :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków wielozbożowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka karobu
  • 1 białko jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z karobem.
  2. Banana zblendować z białkiem, mlekiem i jogurtem naturalnym.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, masę przełożyć do foremek, a do każdej włożyć po 1 truskawce.
  4. Muffinki piec 20- 25 minut w 180 stopniach.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 muffinek)- ok. 450kcal
1 muffinka- ok.50kcal

2 maja 2015

KREM Z BATATÓW I KUKURYDZY

Słoneczny krem!


Wszyscy wiemy, jak pyszne, a zarazem sycące i pożywne są zupy krem.
A jeśli przy tym wyglądają uroczo to myślę, że nie trzeba do nich nikogo przekonywać! :)

Połączenie słodkiego, kremowego batata z kukurydzą to był dobry pomysł :)
Całość podana, dla kontrastu, z czarnym makaronem ryżowym- pycha!


Składniki:
  • 1 batat
  • 180g kukurydzy
  • bulion warzywny
  • 30g makaronu ryżowego czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren lnu złotego
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Ugotowanego batata zblendować z kukurydzą, dolewając bulion warzywny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Całosć przyprawić i podawać z ziarnami złotego lnu oraz makaronem z czarnego ryżu.
Prawda, że proste? A jakie efektowne! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.515kcal
1 porcja- ok. 258kcal