8 kwietnia 2015

BANANOWE BABECZKI Z NERKOWCÓW

Moimi ulubionymi orzechami są nerkowce. Przemycam je prawie do każdego słodkiego dania :)
Miękkie, kremowe, subtelne w smaku orzechy są moim numerem 1!

Najbardziej lubię je chrupać tak po prostu- prosto z paczuszki, ale czasem pokuszę się o przygotowanie na ich bazie jakiegoś wypieku. Jak przystało na łasucha musiało być słodko, dlatego tym razem przygotowałam wspaniałe, delikatne babeczki z dodatkiem bananów- mogę powiedzieć tylko jedno: POLECAM! :)


Składniki:
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
Przygotowanie:
  1. Orzechy nerkowca zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera.
  3. Masę przełożyć do foremek sylikonowych, a na wierzch ułożyć całe orzechy nerkowca.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Minimum składników, a efekt i smak maksymalny! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 435kcal
1 babeczka- ok. 87kcal

Wielkanocne Smaki - edycja V

7 kwietnia 2015

MARCHEWKOWE SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM I CANIHUA

Niczym marchewkowe pole!


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sajgonki. Przy ich przygotowaniu można poszaleć i "nafaszerować " je dowolnymi składnikami oraz połączeniami smaków!

Delikatny w smaku papier ryżowy świetnie komponuje się niemalże z każdym składnikiem, zatem tylko od nas zależy, co dodamy do środka :)

Ja zdecydowałam się na urocze małe marcheweczki, delikatną cukinię ze spiruliną oraz dwa bardzo odżywcze składniki- aromatyczny czerwony ryż i ziarno canihua.

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego ziarna, które uważane jest za "kuzynkę" komosy ryżowej. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka bezglutenowego, błonnika, czy przeciwutleniaczy. Odznacza się również wysoką zawartością żelaza. Polecam wszystkim, zarówno tym dbającym o linię, jak i osobom chcącym wzbogacić swoją dietę o minerały oraz witaminy, czy też po prostu ją zbilansować.


Składniki:
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 2 łyżki canihua
  • pół cukinii
  • kilka małych marchewek
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka spiruliny 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • przyprawy: sól morska, kostka warzywna bio, oregano
Przygotowanie:
  1. Canihua i ryż ugotować w osobnych garnkach.
  2. Cukinię pokroić na kawałki i obgotować w bulionie warzywnym (z kostki bio), po czym wymieszać ze spiruliną.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego kolejno namoczyć w wodzie i nakładać: cukinię, czerwony ryż, marchewki i ziarno canihua- całość zawinąć.
  4. Gotowe sajgonki podawać z kiełkami brokuła oraz czarnym i białym sezamem.
Kolorowe, zdrowe i co najważniejsze pełnowartościowe danie gotowe! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4sajgonki)- ok. 530 kcal
1 sajgonka- ok. 133kcal

6 kwietnia 2015

CIASTECZKA Z KOMOSY I CHIA

LEKKIE I DELIKATNE!


Ciasteczka upiekłam na bazie komosy ekspandowanej, która podobnie jak ta nieprzetworzona ma lekko orzechowy posmak. Jest jednak lżejsza i chrupiąca :)
Aby je urozmaicić dodałam niezmiernie wartościowe nasiona chia i słodko- kwaśną żurawinę :)

Wyszło wspaniale i niskokalorycznie, bo jedno ciasteczko ma jedynie około 24 kalorie! :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki komosy ekspandowanej
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść żurawiny
  • 1 banan
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, po czym powoli dodawać zblendowanego banana i kolejno pozostałe składniki.
  2. Masę nabierać łyżka i formować ciasteczka.
  3. Piec 15- 20 minut w 160 stopniach (aż się zrumienią).
Ciasteczka chrupałam popijając koktajlem owocowym- smakowały świetnie!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 610kcal
1 ciasteczko- ok. 24kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

5 kwietnia 2015

MIGDAŁOWE CIASTO DAKTYLOWE

Kwintesencja zdrowej słodyczy! :)

 

Pewnie już wielu z Was przekonało się, że ciasta z mąki migdałowej są niezastąpione!

A jakby dodać do tego przesłodkie daktyle, banany i garść nerkowców? Oj wyszło coś pysznego... lekko zbite i mokre, naturalnie słodkie- idealne!

Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, także jeśli już zabrakło Wam podczas świątecznego ucztowania ciast to polecam! ;)


Składniki:
  • 10 łyżek mąki migdałowej
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • garść nerkowców
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wodą i zagotować (około 10 min), a następnie odcedzić.
  2. Wcześniej zmiękczone daktyle zblendować bardzo dokładnie z bananami i mlekiem.
  3. Do całości dodać (cały czas mieszając) mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy nerkowca.
  4. Masę przełożyć do sylikonowej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest w smaku trochę porównywalne do blondie :) Jest równie mokre, zbite i słodkie, ale co najważniejsze? ZDROWE! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 108kcal

4 kwietnia 2015

KRUCHE JAGLANE TARTALETKI Z KREMEM WANILIOWYM I GRANATEM

W mojej lodówce od kilku dni leżał granat i czekał na natchnienie. Zastanawiałam się, czy wykorzystać go do przygotowania słodkości, czy może jakiejś sałatki....?

Oczywiście wygrały słodkości! I to nie byle jakie, bo kruche tartaletki, wypełnione pysznie waniliowym kremem! :)

Prezentują się niesamowicie apetycznie. Myślę, że z powodzeniem można je zaserwować naszym gościom w ramach niebanalnego deseru :)


Składniki:
Tartaletki
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • owoc granatu
  • orzechy macadamia
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z masłem z nerkowców i mąką jaglaną- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii- ostudzić.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć do tartaletek (można użyć w tym celu rękawa cukierniczego).
  3. Całość posypać ziarenkami granatu i orzechami macadamia.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 DUŻE tartaletki)- ok. 810kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

3 kwietnia 2015

CIASTO "MAKOWA PANIENKA"

Ale na diecie! :)


Kolejna propozycja ciasta z makiem również na świąteczny stół!
Jednak nietypowa, bo z lekką masą na bazie ryżu.
Świetny wypiek dla wszystkich na diecie i preferujących lekkie i delikatne słodkości :)

Przy tym na kawałek pozwolić mogą sobie wszyscy na diecie bezglutenowej, a myślę, że najmłodsi również nim nie pogardzą :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki z prosa (jaglanej)
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki maku
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka
Krem
  • 8 łyżek ryżu do risotto
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżeczki stevi
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąki, mak i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać całość.
  4. Przełożyć do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  5. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem
  1. Ryż ugotować w mleku ze stevią i odstawić do ostudzenia.
  2. Następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodając mleka).
  3. Na blat ciasta nałożyć masę i przykryć kolejny blatem ciasta, na wierch również wyłożyć warstwę masy, całość ozdobić makiem i płatkami migdałowymi.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa Wielkanoc

2 kwietnia 2015

KAJMAKOWE MAZURKI PEŁNE BAKALII

Święta już tuż tuż! A więc przepis na szybki mazurek, który musi się udać!

Dzięki masie kajmakowej jest obłędnie słodki. Wypełniony po brzegi rewelacyjnymi bakaliami, który dopełniają całości!

Kuszą również wizualne! :)


Składniki:
Spód
  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżki migdałów
  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru kokosowego
Masa
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • bakalie (żurawina, migdały całe i płatki, morele, mak niebieski i biały)
Przygotowanie:
  1. Dwie łyżki migdałów zmielić na mąkę.
  2. Do mąki żytniej wbić żółtka, dodać olej, cukier i zmielone migdały- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto schłodzić w lodówce (około godziny), a następnie wyłożyć nim formy i ponacinać.
  4. Piec około 20 minut w 170 stopniach.
  5. Na gotowe spody wyłożyć masę kajmakową i ozdobić bakaliami.

Smacznych, bakaliowych Świąt! :)

Kalorie:
Całość (4 duże mazurki)- ok. 2025kcal
1 mazurek- ok. 506kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V