8 listopada 2014

PRALINKI JAGLANO- AMARANTUSOWE Z MAKIEM

Kolejna słodka propozycja już z nutą świąteczną, bo z makiem!
Idealne przekąski na każdą porę dnia. Pralinki zawierają kaszę jaglaną, amarantus oraz dodatek maku- te trzy składniki idealnie się ze sobą komponują ;)

Jest to również propozycja dla alergików i wegan!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.
  2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z bananem i stevią.
  3. Do masy dodać amarantus, mak i wymieszać, a następnie uformować małe pralinki.
Po raz kolejny chcę pokazać, że proste przepisy mogą być zdrowe i smaczne! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 pralinek)- ok. 410kcal
1 pralinka- ok. 34kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku

7 listopada 2014

MUFFINY KOKOSOWO- KASZTANOWE

Jest to połączenie dwóch nietypowych rodzajów mąk- słodkiej kokosowej i nieco mocniejszej w smaku kasztanowej.

Babeczki są raczej "zbite" i mokre, ale gwarantuję, że podbiją podniebienie niejednego łasucha ;)
Oczywiście, jak wszystkie moje wypieki, nie zawierają cukru, ani tłuszczu, także każda osoba, nawet ta na diecie może spokojnie po nie sięgnąć ;)

Myślę, że świetnie sprawdzą się również, jako słodkie "co nieco" na świątecznym stole :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 białka jajek
  • pół szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie banalnie proste, a przy tym smak rewelacyjny!
Ja podałam je dodatkowo posypane wiórkami kokosowymi i świeżymi figami :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 465kcal
1 muffina- ok. 93kcal

W orzechowym raju 3

6 listopada 2014

KOKTAJL WIELOOWOCOWY

Jesienna bomba witaminowa!

Jest to ogromna dawka witamin, którą powinien sobie zaserwować każdy nas, szczególnie w okresie jesiennym.
Koktajl zawiera różne owoce, co sprawia, że jego smak nie jest nudny ;)

A za sprawą dodatku suszonych śliwek pomoże również tym cierpiącym na kłopoty trawienne.


Składniki:
  • 1 banan
  • 4 śliwki świeże
  • 2 śliwki suszone (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 grejpfrut różowy
  • 2 mandarynki
  • mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
  1. Wszystkie owoce obrać ze skórki i zblendować z jogurtem naturalnym.
Czy może być jeszcze prostszy w przygotowaniu? ;)
A po wypiciu takiego koktajlu należy cieszyć się urokami jesieni w pełni zdrowia!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 445kcal
1 koktajl- ok. 223kcal

5 listopada 2014

CIASTECZKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KOMOSY

Istne "komosowe" szaleństwo :)
Ten produkt tak mnie zauroczył i wkupił się smakiem w moje łaski, że coraz częściej wykorzystuję go do dań wytrawnych, jak i wypieków.

Ale ciasteczek jeszcze nie było, dlatego szybko musiałam to nadrobić! Tak powstały bardzo zrowe i nietypowe słodkości. Jest to super alternatywna dla innych "fit" ciasteczek, np. tych owsianych ;)


Składniki:
  • 3 łyżki komosy białej
  • 3 łyżki komosy czerwonej
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
  1. Obie komosy ugotować.
  2. Banana rozgnieść widelcem, a następnie dodać komosę i żurawinę- dokładnie wymieszać.
  3. Uformować okrągłe i płaskie ciasteczka, piec 30 minut w 180 stopniach.
Do ciasteczek warto dodać bakalie. Ja wykorzystałam żurawinę, która świetnie przełamywała ich smak ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 430kcal
1 ciasteczko- ok. 43kcal

Quchnia pełna Quinoa 3

4 listopada 2014

PLACUSZKI OWSIANO- SOJOWE

Z musem gruszkowym i papają!

 

Takie szybkie placuszki to świetny pomysł na śniadanie, czy porządny podwieczorek. Z ulubionymi dodatkami mogą naprawdę uszczęśliwić niejednego głodomora ;)

Tym razem chciałam je jakoś urozmaicić, więc użyłam do ich wykonania również mąki sojowej.


Składniki:
Placuszki
  • 150ml mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • pół banana
Dodatki 
  • papaja
  • kilka jagód goji
  • kilka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • gruszka
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Placuszki smażyć z obu stron na suchej teflonowej patelni.
  3. Gruszkę zblendować na mus z cynamonem.
  4. Placuszki podawać z musem gruszkowym oraz kawałkami papai, nerkowcami i jagodami goji.
 Szybkie i smaczne placuszki gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (20 placuszków)- ok. 330kcal
1 placuszek- ok. 17kcal 

Wariacje z gruszką 

3 listopada 2014

SAŁATKA Z KOMOSY NA ŁÓDKACH DYNIOWYCH

Proste, a jednak dość ciekawe użycie dyni!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki zawierające ziarna, kasze, warzywa- są pyszne i sycące,a przy tym bardzo wartościowe ;)

Troszkę fantazji i można podać je równie nienudny sposób, tak aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko!


Składniki:
  • pół dyni hokkaido
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • 3 łyżki bobu
  • kilka pomidorów daktylowych
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: sól sezamowa, sos sojowy, curry
Przygotowanie:
  1. Dynię dokładnie umyć i pokroić na kawałki- na kształt dużych "łódek".
  2. Łódki oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (30 minut/ 180 stopni).
  3. Pomidory przekroić na połówki, obsypać solą sezamową i włożyć je do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia dyni.
  4. Komosę ugotować do miękkości.
  5. Podobnie postąpić z bobem, po czym obrać go ze skórek.
  6. Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  7. Ugotowaną komosę wymieszać z bobem i nałożyć na łódki dyniowe, po czym udekorować pomidorkami, posypać kiełkami oraz orzeszkami pinii i sezamem.
  8. Całość skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 545kcal
1 porcja- ok. 273kcal

Quchnia pełna Quinoa 3

2 listopada 2014

BANANOWE SUSHI

Oczywiście nie jest to tradycyjna wersja sushi! Jedynie wyglądem i podaniem może je przypominać!
Miałam ochotę na małe "co nieco", jednak nie chciałam robić nic banalnego.
Wpadłam na pomysł, że zrobię sushi z banana na słodko i wiecie co? Wyszło pysznie! ;)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku, do wchłonięcia całego płynu.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zblendować z ostudzoną kaszą.
  3. Banana obtoczyć masą z kaszy i rodzynek, a następnie oprószyć sezamem i pokroić na talarki (w formie sushi).
  4. Najlepiej podawać schłodzone w lodówce.
Myślę, że może być to też świetna przekąska na różnego typu przyjęcia, czy imprezy.
Smacznego! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 590kcal
1 kawałek- ok. 49kcal