15 maja 2020

Wegańska pizza na gotowym spodzie


Składniki:

  • gotowy spód do pizzy (bezglutenowy) - 2 szt.
  • passata pomidorowa - 500 g
  • tempeh smażone - 1/2 kostki
  • cebula - 1 kawałek
  • papryka czerwona świeża - 1/2 szt.
  • rukola - 1 garść
  • wegański ser mozarella - 1/2 opakowania
  • pieczarki - kilka
  • kiełki soczewicy - 1/3 opakowania
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka


Przygotowanie:

  1. Przecier pomidorowy zredukuj na patelni z dodatkiem soli oraz oregano, a następnie powstały sos nałóż na każdy blat.
  2. Na sos połóż kawałki sera, plasterki pieczarek, paski papryki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Całość piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Na gotową pizzę nałóż wcześniej podsmażone na oliwie kiełki oraz rukolę.


Kalorie:
Całość (2 sztuki) - ok. 1225 kcal
1 pizza - ok. 613 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz