5 kwietnia 2017

TRUDNY ORZECH DO ZGRYZIENIA? NIEKONIECZNIE! cz.2

Dzisiaj kontynuacja tematu orzechowego :)
Tutaj możesz przeczytać pierwszą część - klik




PISTACJE- 569kcal/21,1g białka/45,8g tłuszczu/27,6g węglowodanów/10,3g błonnika.
*Bogate w beta-karoten, witaminę B6 oraz potas; charakteryzuja się również zawartością kwasu oleanolowego, dzięki czemu dzialają przeciwzapalnie. Ich regularne spożycie zmniejsza poziom
złego cholesterolu (LDL) oraz podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL). Chronią przed szkodliwym działaniem enzymów wątrobowych. Najlepiej kupować je w formie nie poddanej obróbce termicznej (niesolone, nieprażone).


ORZESZKI ZIEMNE- 560kcal/25,7g białka/46,1g tłuszczu/19,2g węglowodanów/7,3g błonnika.
*To w zasadzie nie orzechy, a rośliny strączkowe. Jednak ze względu na dużą ilość tłuszczu w ich składzie często kwalifikuje się je, jako orzechy. Jak sama nazwa wskazuje dojrzewają pod ziemią; posiadają największą dawkę witaminy B3; są też bogate w białko. Ich zaletą jest dośc niska cena, jednak często alergizują, zatem należy na nie uważać.


KOKOSY- 354kcal/3,3g białka/33,5g tłuszczu/15,2g węglowodanów/9,0g błonnika.
*Kokosy to również orzechy! Wykorzystuje się zarówno jego środkową, białą wyściółkę, jak i wodę kokosową, która jest niezmiernie wartościowa! Co ciekawe w składzie zawiera kwas laurynowy, który występuje również w mleku kobiecym. Coraz większą rzeszę zwolenników z
yskują wyroby z kokosa, takie jak mleczko kokosowe, czy olej kokosowy. Korzystnie wpływają również na pracę wątroby.


KASZTANY JADALNE- 224kcal/4,0g białka/1,0g tłuszczu/49,0g węglowodanów/6,8g błonnika.
*To również orzechy, a przy tym niskotłuszczowe! Nietety mają też mniejsze stężenie minerałów i witamin w porównaniu z pozostałymi orzechami. Za to są bogatym źródłem witaminy C i maja wyjątkowy kremowy smak.


Każde z tych orzechów niekoniecznie trzeba używać do przygotowania bardziej, czy mniej skomplikowanych potraw. Możecie po prostu w trakcie dnia, wykorzystać je jako chrupiącą, a przy tym sycącą przekąskę. Jeśli jednak zdecydujecie się włożyć nieco wysiłku w przygotowanie przekąski na bazie orzechów to polecam:

 





 
 





 
 










Uwaga!
Wielu z nas uwielbia orzechy prażone, z których wydobywa się wtedy najwięcej aromatu. Jednak nie można ich poddawać prażeniu w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ niszczy ona składniki odżywcze, jak i zmienia zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) w takie, których nie możemy łatwo strawić (wolne kwasy tłuszczowe; tłuszcze trans), co sprzyja się ich odkładaniu w organizmie. Ponadto zawarte w orzechach tłuszcze omega3 ulegają utlenieniu, co sprawia, że wytwarzane są niebezpieczne dla organizmu wolne rodniki.
Aby uprażyć orzechy bez utraty wartości odżywczych należy porządnie rozgrzać patelnię, bez dodatku żadnych tłuszczów, a następnie równomiernie wrzucić na nią orzechy i w zależności od rodzaju orzechów prażyć je przez około 15 sekund (w przypadku wiórków kokosowych i mniejszych orzechów) do minuty (całe, duże orzechy). Podczas prażenia najlepiej jest lekko poruszać patelnią, a po zakończeniu całego procesu orzechy przełożyć równomiernie do zimnego naczynia, aby zatrzymać obróbkę termiczną.

Kilka rad:

-Lepiej unikać gotowych orzechów z dodatkami, tj. prażonych w tłuszczu z solą, czy co gorsza w karmelu, bądź panierkach smakowych! Orzechy wzbogacone o sztuczne dodatki chemiczne i poddane przeróżnym procesom produkcyjnym, niestety tracą swoja wartość! 

-Najlepiej kupować całe orzechy w łupinie (jest je łatwiej przechowywać, rzadziej wysychają, czy pleśnieją)!

-Jeżeli kupiliście orzechy łuskane to najlepiej przechowywać je w pojemnikach, w miejscu nienarażonym na działanie światła!

-Należy unikać również kupowania orzechów zmielonych od niesprawdzonych producentów, ponieważ mogą być one wytwarzane ze spleśniałych, czy zjełczałych orzechów!

Ważne dla alergików!
Niestety orzechy są dość alergizującym produktem. Najczęściej możemy się spotkać z alergiami na orzeszki ziemne, jednak również inne rodzaje orzechów mogą uczulać. Najczęstsze objawy alergii na orzechy to: swędzenie skóry, wysypka skórna, obrzęk warg, czy języka, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. 

Ważne dla osób dbających o sylwetkę!
Nawet garstka orzechów potrafi nasycić, dzięki czemu nie będziemy sięgać po inne mniej wartościowe produkty. Ponadto orzechy mogą również przyspieszyć metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej! 

Ważne dla uczniów i studentów!
Orzechy dzięki swoim właściwościom, a głównie zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz folianów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu! Ułatwiają pracę szarym komórkom, jednocześnie poprawiając pamięć, czy koncentrację.

Ważne dla sportowców!
Poleca się je wszystkim sportowcom, którzy potrzebują szybko dostarczyć do organizmu solidną dawkę energii. Mają wysoką kaloryczność, dlatego są podawane sportowcom, którzy bardzo intensywnie trenują i potrzebują w niewielkiej ilości pokarmu dostarczyć do organizmu dużą dawkę energii.

Ważne dla wegan!
Orzechy są produktem, który z pewnością powinien znaleźć się w diecie każdego weganina. Ich bogaty skład, tj. spora zawartość białka oraz szereg witamin i minerałów (wapń, żelazo, fosfor, cynk) pozwalają na zrównoważenie diety wykluczającej mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ciekawostka!
Czy wiecie, że orzechy przed spożyciem najlepiej jest namoczyć przez kilka godzin (4-12 godzin)? Posiadają one w sobie substancje, tzw. naturalne inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w nieodpowiednich warunkach. Niestety te same substancje, dostając się do naszego organizmu blokują enzymy trawienne, co może wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. Niestety w ich składzie znajdziemy też kwas fitowy, który spowoduje, że nie będziemy w stanie wchłonąć w 100% wszystkich cennych wartości, jakie charakteryzują orzechy. Mocząc orzechy pozbawiamy je tych substancji oraz oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń, czy zbędnych dodatków w postaci choćby soli!

Orzechy stanowią bardzo wartością i ważną grupę produktów, która powinna zagościć w diecie każdego z nas! Maja one zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd, dlatego olejki z orzechów są też często wykorzystywane w kosmetyce! Nie bójcie się po nie sięgać w umiarkowanych ilościach! Są pyszne, zdrowe i można z nich wyczarować cuda! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz