4 kwietnia 2017

WEGAŃSKIE ZIELONE SUSHI

Wegańskie sushi to takie sushi nie do końca, ale zdecydowanie jest świetną alternatywą dla wszystkich wegan! Ja osobiście również bardzo je lubię i jadam przeważnie taką wersję!
A zakochałam się wręcz w smaku sushi z zielonymi warzywami!


Składniki:
  • 8 arkuszy wodorostów nori
  • 300g ryżu do sushi
  • awokado
  • zielona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • garść jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • do podania: ocet ryżowy, kiełki brokułu, pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Ryż do sushi ugotować w dwukrotnej ilości wody do ryżu, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Warzywa pokroić w paski.
  3. Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, a następnie wybrane warzywa i dokładnie zawinąć.
  4. Rolki pokroić na kawałki, sushi podać z kiełkami, pestkami dyni i octem ryżowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (8 rolek/64 kawałki)- ok. 1390kcal
1 rolka/8 kawałków- ok. 174kcal

2 komentarze:

  1. zdecydowanie bardziej podoba mi się Twoja wersja sushi niż oryginał,może spróbuje

    OdpowiedzUsuń