14 lutego 2015

BRUKSELKOWA PASTA Z GROCHU ZE SPIRULINĄ

 Prosta, naturalna- na kanapki idealna!!

Szybka pasta zawierająca niewiele składników, ale przy tym posiadająca bardzo bogaty skład odżywczy!

Do jej przygotowania wykorzystałam zielony groch, brukselki i spirulinę!
O spirulinie pisałam niedawno (tu) przy okazji przepisu na krem brokułowy właśnie z jej dodatkiem.

Postanowiłam wykorzystać ją ponownie, tym razem w paście, która świetnie nadaje się na śniadanie, kolację, czy przekąskę w ciągu dnia :)


Składniki:
  • 5 łyżek grochu
  • kilka brukselek
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Groch namoczyć w wodzie (przez całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Brukselkę również ugotować.
  3. Ugotowany groch dokładnie zblendować z brukselkami, spiruliną i sosem sojowym.
Nic prostszego! A jakie pyszne i odżywcze! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 miseczka)- ok. 290kcal

17 komentarzy:

  1. Musiałabym spróbować, ogólnie brukselki nie lubię, ale pasta może smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie, szkoda tylko,że nie lubię brukselki, ale gdyby zastąpić ją groszkiem... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście bardzo proste, a jakże efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, muszę w domu zaserwować, bo mam mięsożerców, którzy lubią akurat brukselkę i groszek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie pasty :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Z groszku pasta jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zielono i wiosennie, a nuda trzyma się od kanapek z daleka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda i tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brukselka - pyszna sprawa! :D Piękny kolor tej pasty wyszedł - taki naturalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam brukselkę i wszelkie pasty, więc na pewno by mi smakowała ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham brukselkę! Ta pasta to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis na wykorzystanie brukselki, na pewno spodoba się też tym którzy za brkselką nie przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na kanapkowe smarowidło :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasty ze strączkowych zazwyczaj wychodzą pyszne a groch w tym przypadku sprawdza się idealnie !
    Twoje połączenie jest bardzo ciekawe, nigdy w takiej wersji nie próbowałam :) Osobiście dodałabym ociupinkę kuminu, groch i brukselka jak dla mnie, są dość ciężko strawne :( Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń