Szybka pasta zawierająca niewiele składników, ale przy tym posiadająca bardzo bogaty skład odżywczy!
Do jej przygotowania wykorzystałam zielony groch, brukselki i spirulinę!
O spirulinie pisałam niedawno (tu) przy okazji przepisu na krem brokułowy właśnie z jej dodatkiem.
Postanowiłam wykorzystać ją ponownie, tym razem w paście, która świetnie nadaje się na śniadanie, kolację, czy przekąskę w ciągu dnia :)
Składniki:
- 5 łyżek grochu
- kilka brukselek
- 1 łyżka spiruliny
- 1 łyżka sosu sojowego
- Groch namoczyć w wodzie (przez całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
- Brukselkę również ugotować.
- Ugotowany groch dokładnie zblendować z brukselkami, spiruliną i sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 miseczka)- ok. 290kcal
Musiałabym spróbować, ogólnie brukselki nie lubię, ale pasta może smakować rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, szkoda tylko,że nie lubię brukselki, ale gdyby zastąpić ją groszkiem... ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo proste, a jakże efektowne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę w domu zaserwować, bo mam mięsożerców, którzy lubią akurat brukselkę i groszek.
OdpowiedzUsuńApetyczne danie;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasty :) !
OdpowiedzUsuńZ groszku pasta jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńzielono i wiosennie, a nuda trzyma się od kanapek z daleka! :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńBrukselka - pyszna sprawa! :D Piękny kolor tej pasty wyszedł - taki naturalny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę i wszelkie pasty, więc na pewno by mi smakowała ♥
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Kocham brukselkę! Ta pasta to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na wykorzystanie brukselki, na pewno spodoba się też tym którzy za brkselką nie przepadają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kanapkowe smarowidło :-)
OdpowiedzUsuńSuper smarowidło :)
OdpowiedzUsuńPasty ze strączkowych zazwyczaj wychodzą pyszne a groch w tym przypadku sprawdza się idealnie !
OdpowiedzUsuńTwoje połączenie jest bardzo ciekawe, nigdy w takiej wersji nie próbowałam :) Osobiście dodałabym ociupinkę kuminu, groch i brukselka jak dla mnie, są dość ciężko strawne :( Pozdrawiam !
Świetny pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuń