3 grudnia 2017

KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE

Pozostając w świątecznym klimacie serwuję dzisiaj korzenne ciasto marchewkowe!

Delikatne, a jednak z charakterem!



Składniki:

  • 5 marchewek

  • 15 daktyli

  • 15 łyżek mielonych płatków owsianych

  • 10 łyżek pełnoziarnistych płatków owsianych

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • sok z połowy cytryny

  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • polewa: 2 banany, 3 łyżki karobu

  • dodatki: płatki kokosa, granat


Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach.

  2. Daktyle namocz, a następnie zblenduj na mus.

  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz, po czym wyłóż powstałą masę do formy i odstaw do schłodzenia.

  4. Banany i karob zblenduj, powstałą polewą polej ciasto.

  5. Każdy kawałek posyp granatem i płatkami kokosa.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1775kcal

1 kawałe – ok. 89kcal

2 grudnia 2017

KOKOSOWO - MALINOWA CZEKOLADA DO PICIA

Do kalendarzowej zimy jeszcze chwila, ale i we Wrocławiu widać jej pierwsze oznaki... Pada śnieg!

A jak pada śnieg to znaczy, że oficjalnie można schować się pod ciepły koc i napić pysznej, gorącej czekolady! :)



Składniki:

  • 2 łyżki czekolady malinowej

  • 1 szklanka mleka kokosowo – ryżowego

  • 1 łyżeczka pasty kokosowej


Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzej, następnie rozpuść w nim pastę kokosową.

  2. Po czym dodaj czekoladę, wymieszaj i podawaj jeszcze ciepłe.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 410kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

29 listopada 2017

AROMATYCZNE BABECZKI BROWNIE

A gdy dopada Cię ochota na coś słodkiego.... najlepiej upiec domowe babeczki!

Do tego mocno kakaowe, fit i można cieszyć się ich smakiem do woli! :)



Składniki:

  • 250g kaszy gryczanej

  • pół szklanki mleka jaglanego

  • 5 łyżek kakao

  • 2 łyżki miodu

  • 6 łyżek mąki kokosowej

  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • polewa: banan, 2 łyżki kakao

  • do podania: płatki kokosowe




Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj, a następnie zblenduj wszystkie składniki.

  2. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180 stopniach.

  3. Gotowe babeczki podaj z polewą ze zblendowanego banana i kakao, całość posyp płatkami kokosowymi.


Kalorie:

Całość (20 babeczek) – ok. 1900kcal

1 babeczka – ok. 95kcal

26 listopada 2017

WEGAŃSKA PIZZA NA SPODZIE GRYCZANO - ŻYTNIM

Zima to okres, w którym większość czasu spędzamy w pracy lub w domu.

A siedząc w domu do głowy przychodzą różne pomysły.... na przykład na wegańską pizzę!!!



Składniki:

Spód

  • 1 szklanka mąki żytniej

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • szczypta soli


Dodatki

  • kilka liści jarmużu

  • kilka łyżek kukurydzy

  • kilka pieczarek

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czerwona cebula

  • 200g passaty pomidorowej

  • przyprawy: sól himalajska, chilli, oregano

  • do podania: prażone pestki dyni, kiełki


Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, następnie dodaj oliwę i stopniowo wodę dokładnie wyrabiając ciasto.

  2. Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj.

  3. Passatę zredukuj z dodatkiem przypraw i powstałym sosem posmaruj spód.

  4. Następnie nałóż pozostałe dodatki i piecz około 15/20 minut w 180 stopniach.

  5. Gotową pizzę posyp pestkami dyni i kiełkami.


Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1425kcal

1 pizza – ok. 475kcal

25 listopada 2017

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI MAKOWIEC Z AMARANTUSEM

W święta każdy może sobie pozwolić na słodkości!

Ci na diecie... ci z nietolerancjami pokarmowymi... weganie!

A ich wszystkich może połączyć jedno ciasto - makowiec! mniam! :)



Składniki:

Spód

  • 2 banany

  • 1 łyżka masło nerkowcowe

  • 5 łyżek mąki kasztanowej

  • 4 łyżki mąki gryczanej


Masa makowa

  • 150g maku

  • 150g amarantusa

  • 150g moreli suszonych

  • 3 łyżki cukru kokosowego


Przygotowanie:

  1. Mak namocz, a następnie wypłucz i ugotuj wraz z amarantusem – całość zblenduj.

  2. Do masy makowej wmieszaj posiekane drobno morele i cukier kokosowy.

  3. Banany zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj mąki i wyrób ciasto.

  4. Ciasto wyłóż na spód formy, następnie wyłóż masę makową – ciasto piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 2760kcal

1 kawałek – ok. 138kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

22 listopada 2017

KULINARNY RECYKLING - CIASTECZKA Z DOMOWYM DŻEMEM

Bo niby dlaczego wytłoczyny po soku trzeba wyrzucać?

Przecież po wyciśnięciu soku mają one wciąż mnóstwo błonnika i smaku :)

Uwielbiam wykorzystywać je do domowych burgerów lub ciasteczek!

Składniki:

  • pulpa z 2l soku marchew - jabłko - pomarańcza

  • 4 jajka

  • pół szklanki mąki kokosowej

  • 2 banany

  • Do podania: domowy dżem z czarnej porzeczki, sezam, pestki dyni




Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z bananami, następnie wmieszaj do pulpy po soku, dodaj mąkę i całość porządnie wymieszaj.

  2. Z masy uformuj ciasteczka, które piecz około 20 minut w 180 stopniach.

  3. Ciasteczka podaj z domowym dżemem i ziarnami.


Kalorie:

Całość (50 ciasteczek) – ok. 1345kcal

1 ciasteczko – ok. 27kcal

21 listopada 2017

GRYCZANY CHLEBEK Z CYNAMONEM I MAKIEM

I nadal pozostaję w świątecznym klimatem!

Dzisiaj na talerzu ląduje aromatyczny chlebek z gryki, któremu cynamon i mak dodają świątecznego charakteru :)



Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej

  • 3 łyżki mąki kokosowej

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki lnu mielonego

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • 1/3 szklanki maku

  • 1 łyżeczka sody

  • cynamon


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez całą noc.

  2. Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odczekaj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę.

  4. Całosć przełóż do formy i piecz około 35 minut w 190 stopniach.




Gotowy chlebek podawaj z ulubionymi dodatkami.

U mnie było to masło orzechowe i domowy dżem malinowy!

Kalorie:

Całość (15 kawałków) - ok. 1445kcal

1 kawałek - ok. 96kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.