25 listopada 2017

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI MAKOWIEC Z AMARANTUSEM

W święta każdy może sobie pozwolić na słodkości!

Ci na diecie... ci z nietolerancjami pokarmowymi... weganie!

A ich wszystkich może połączyć jedno ciasto - makowiec! mniam! :)



Składniki:

Spód

  • 2 banany

  • 1 łyżka masło nerkowcowe

  • 5 łyżek mąki kasztanowej

  • 4 łyżki mąki gryczanej


Masa makowa

  • 150g maku

  • 150g amarantusa

  • 150g moreli suszonych

  • 3 łyżki cukru kokosowego


Przygotowanie:

  1. Mak namocz, a następnie wypłucz i ugotuj wraz z amarantusem – całość zblenduj.

  2. Do masy makowej wmieszaj posiekane drobno morele i cukier kokosowy.

  3. Banany zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj mąki i wyrób ciasto.

  4. Ciasto wyłóż na spód formy, następnie wyłóż masę makową – ciasto piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 2760kcal

1 kawałek – ok. 138kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz