11 marca 2017

KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY KOKTAJL OWSIANY

Czasami koktajl potrafi zastąpić deser, czy śniadanie! To jest właśnie jeden z tych koktajli!
A przy tym o smaku truskawkowo- kokosowym, więc nie może nie smakować!


Składniki:
  • 5 garści truskawek
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 330ml wody kokosowej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 3 łyżeczki kremu kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Truskawki w przypadku mrożonych rozmrozić.
  2. Płatki owsiane ugotować w wodzie, po czym wymieszać z kremem kokosowym i odstawić do wystygnięcia.
  3. Następnie wszystkie składniki (oprócz wiórków) dokładnie ze sobą zblendować.
  4. Gotowy koktajl posypać wiórkami kokosowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 850kcal
1 koktajl- ok. 425kcal

10 marca 2017

KREM PAPRYKOWO- POMIDOROWY Z WĘDZONYM TOFU

Tak, jak już kilka postów wcześniej wspomniałam- w mojej kuchni ostatnio zupy królują!
Dzisiaj mój ukochany krem z papryki z dodatkiem pomidorów i wędzonego tofu!


Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 450g passaty pomidorowej
  • ceubula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 180g wędzonego tofu
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć posiekane cebulkę i czosnek.
  2. Dodać pokrojone w małe kawałki papryki, lekko podsmażyć, a następnie zalać 2 szklankami wody, przyprawić i dusić, aż papryki będą miękkie.
  3. Do całości dodać passatę, po czym całość zblendować na krem.
  4. Gotowy krem podawać z kawałkami tofu oraz kiełkami brokułu.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 640kcal
1 porcja- ok. 214kcal

9 marca 2017

SEZAMOWA PASTA Z SORGO I BOBU

Tym razem pasta inaczej- nie hummus, a pasta z ziarna sorgo i bobu! ;)
Wyjątkowa w smaku, bardzo sycąca i na pewno warta wypróbowania!


Składniki:
  • 200g sorgo
  • 500g bobu
  • 3 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek
  • do podania: kiełki słonecznika, olej z nasion wiesiołka
Przygotowanie:
  1. Sorgo opłukać, a następnie zalać wodą i moczyć całą noc, po czym ugotować do miękkości.
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub oleju.
  4. Pastę polać olejem z nasion wiesiołka i posypać kiełkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 920kcal
1 porcja- ok. 184kcal

8 marca 2017

DESER SNICKERS

Z okazji Dnia Kobiet trzeba sobie dogodzić, dlatego na ta okazję przygotowałam deser snickers w wersji light! ;)

Nie trzeba dużo pisać- jest po prostu pyszny i można go jeść bez końca!!!


Składniki:
Jasny krem
  • 400g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 150ml syropu klonowego
Karmel
  • 200g suszonych daktyli
  • 2 chlusty mleka migdałowego
  • szczypta soli
Polewa kakaowa
  • 2 banany
  • 1 łyżka kakao
Dodatki
  • garść prażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglana opłukać w wodzie dwukrotnie, po czym ugotować w mleku migdałowym i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z syropem klonowym na gładki krem (w razie potrzeby podczas blendowania dodać trochę mleka)- powstałą masę przełożyć do pojemników, w którym deser będzie podawany.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wraz z mlekiem oraz szczyptą soli zblendować na mus, który wyłożyć na wcześniej przygotowany krem.
  4. Banany zblendować z kakao, powstałą polewę wyłożyć na wierzch- całość posypać orzeszkami ziemnymi.

Kalorie:
Całość (8 deserów)- ok. 2815kcal
1 deser- ok. 352kcal

7 marca 2017

KREM Z PORA Z OLEJEM Z NASION WIESIOŁKA

Zupy krem to ostatnio moja obsesja, bo przecież jest tyle możliwości i kombinacji na ich przygotowanie! Sięgnęłam nawet po pora, za którym nie przepadam i muszę przyznać, że dzięki tej zupie chyba będę wykorzystywać go częściej w mojej kuchni ;)
Aby krem był jeszcze bardziej wartościowy podałam go z olejem z nasion wiesiołka i kiełkami! Pycha!


Składniki:
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki oleju z nasion wiesiołka
  • przyprawy: tymianek, sól himalajska, pieprz
  • 100g kiełków na patelnię
Przygotowanie:
  1. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pestek winogron, następnie lekko podsmażyć posiekaną cebulkę oraz czosnek, po czym dodać posiekanego pora, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki- całość lekko podsmażyć.
  2. Następnie dodać 3- 4 szklanki wody (lub bulionu warzywnego) i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, pod koniec całość doprawić.
  3. Całą zawartość patelni zblendować na gładki krem.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pestek winogron i podsmażyć kiełki przez około 2- 3 minuty.
  5. Gotowy krem podawać z kiełkami i skropić łyżeczką oleju z nasion wiesiołka.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 740kcal
1 porcja- ok. 247kcal

6 marca 2017

JABŁKOWE CIASTO Z KUSKUSEM

Kuskus to bardzo wdzięczny produkt, który stosuję nie tylko w daniach wytrawnych, ale również w słodkościach! To idealna baza do babeczek, ciasteczek, czy ciast.
Wystarczy połączyć go z ulubionymi owocami i można w bardzo prosty sposób wyczarować smaczne, a jednocześnie lekkie ciasto :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • 8 łyżek mąki jaglanej
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • trochę płatków migdałowych
  • pół granatu
Przygotowanie:
  1. Kaszę zalać wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy, odstawić pod przykryciem na kilka minut, aż kasza wchłonie płyn.
  2. Banany zblendować z jajkami, a następnie wymieszać z kuskusem i mąką- masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym skropić sokiem z cytryny oraz posypać cynamonem, następnie wyłożyć jabłka na wcześniej przygotowaną masę.
  4. Ciasto piec około 30- 35 minut w 180 stopniach.
  5. Gotowe ciasto polać syropem klonowym i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi oraz ziarenkami granatu.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1440kcal
1 kawałek- ok. 72kcal

5 marca 2017

FOCACCIA Z MĄKI Z PŁASKURKI Z BURACZKAMI

Miała być pizza, ale ostatecznie jest focaccia! ;)
Często zdarza Wam się zmieniać plany podczas kulinarnych podbojów? ;)
Mi niezbyt, ale tym razem było warto, bo focaccia wyszła całkiem smaczna i jest super pomysłem na przekąskę (szczególnie, gdy jesteśmy poza domem) !


Składniki:
Ciasto
  • 2 szklanki mąki z płaskurki
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 9g suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
Dodatki
  • 2 buraki
  • 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek
  • kiełki słonecznika
Przygotowanie:
  1. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, drożdżami i olejem.
  2. Następnie powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto, po czym przykryć je szczelnie ścierką (lub folią spożywczą) i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia na grubość nieco mniejszą, niż pół cm.
  4. Na wierzchu poukładać plasterki buraków, posypać tymiankiem oraz szczyptą soli i piec  około 30 minut w 200 stopniach.
  5. Gotową focaccię skropić olejem z nasion wiesiołka i posypać kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1675kcal
1 kawałek- ok. 209kcal