9 marca 2017

SEZAMOWA PASTA Z SORGO I BOBU

Tym razem pasta inaczej- nie hummus, a pasta z ziarna sorgo i bobu! ;)
Wyjątkowa w smaku, bardzo sycąca i na pewno warta wypróbowania!


Składniki:
  • 200g sorgo
  • 500g bobu
  • 3 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek
  • do podania: kiełki słonecznika, olej z nasion wiesiołka
Przygotowanie:
  1. Sorgo opłukać, a następnie zalać wodą i moczyć całą noc, po czym ugotować do miękkości.
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub oleju.
  4. Pastę polać olejem z nasion wiesiołka i posypać kiełkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 920kcal
1 porcja- ok. 184kcal

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa smaku sorgo bo jeszcze nigdy go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń