7 listopada 2016

DAKTYLOWE SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Też w dzieciństwie zajadaliście się ryżowymi szyszkami? ;)
To był jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków... jednak wszyscy wiemy ile w nich cukru i chemii...

Skoro zebrało mi się na wspomnienia to szybko przerabiam ten smakołyk na zdrową, 2- składnikową wersję i zajadam się nim cały wieczór!


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Następnie mus daktylowy bardzo porządnie wymieszać z ryżem preparowanym.
  3. Z masy uformować szyszki, które przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 szyszek)- ok. 555kcal
1 szyszka- ok. 40kcal

6 listopada 2016

DYNIOWA JAGLANKA Z MIODEM

Słodkie, jesienne śniadanie z królową kasz i warzyw w rolach głównych! ;)
Dynia i jaglanka, a do tego słodki miód... to rozpływa się w ustach! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • kawałek dyni hokkaido
  • banan
  • szczypta stewi
  • szczypta kardamonu (Green Essence)*
  • 2 łyżeczki miodu z propolisem
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w wodzie.
  2. Dynię pokroić  plastry i upiec w piekarniku (15-20 minut/ 190 stopni).
  3. Ugotowaną kaszę zblendować z dynią, połową banana, stewią, kardamonem i łyżeczką miodu.
  4. Jaglankę podać z pokrojoną w plastry połówką banana i łyżeczką miodu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 580kcal
 

5 listopada 2016

SZARLOTKA Z ŻYTNIĄ KRUSZONKĄ I SYROPEM ORKISZOWYM

Jesień w pełni, zatem nie można zapomnieć o typowo jesiennym cieście- szarlotce!

Słodkie, kruche, soczyste jabłka- solidna dawka witamin i błonnika!
Trochę kaszy jaglanej, trochę płatków żytnich- to dla figury ;)
A dla osłody syrop orkiszowy!


Składniki:
Spód
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • banan
  • awokado
  • 2 jajka
  • 4 łyżki syropu orkiszowego
Warstwa jabłkowa
  • 3 spore jabłka
  • 1/2 cytryny
Kruszonka
  • banan
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 2 garście płatków żytnich
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
Przygotowanie:
Spód

  1. Banana, awokado, jajka oraz syrop orkiszowy dokładnie zblendować.
  2. Kaszę opłukać i ugotować, po czym wymieszać z wcześniej zblendowanymi składnikami.
  3. Do całości dodać płatki żytnie i porządnie wymieszać- masę przełożyć do formy i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Warstwa jabłkowa i kruszonka
  1. Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i dodać wyciśnięty z połowy cytryny sok.
  2. Po 15 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika i nałożyć warstwę jabłkową (lekko dociskając).
  3. Na warstwę jabłek wyłożyć kruszonkę w postaci płatków wymieszanych z masłem z nerkowców oraz zblendowanym bananem- całość piec kolejne 15/20 minut.
  4. Na koniec każdy kawałek polać syropem orkiszowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1860kcal
1 kawałek- ok. 116kcal

3 listopada 2016

BROKUŁOWA SAŁATKA Z ALGAMI

Niby nic, niby brokuł, trochę zieleni... ale dodatek w postaci alg dał czadu!
Sałatka genialna, smak delikatny, ale z charakterem!
Na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz!


Składniki:
  • brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • garść alg arame
  • 3 garście roszponki
  • 250g jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • szczypta soli himalajskiej (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i brokuł- całość lekko posolić i podsmażyć, aż brokuł zmięknie.
  2. Algi namoczyć i ugotować, po czym dorzucić do ostudzonego brokułu.
  3. Dodać roszponkę, posiekany szczypiorek i jogurt- całość wymieszać.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

2 listopada 2016

JAGLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Pyszne ciasteczka z czekoladą, którymi można się zajadać cały wieczór bez wyrzutów sumienia?
Brzmi niedorzecznie? A jednak możliwe!
Jak zwykle biorę na tapetę coś niezdrowego, aczkolwiek pysznego i przerabiam na zdrowe i również pyszne!! ;)


Składniki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 dojrzałe banany
  • jajko
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
  • 80g mąki owsianej 
  • szczypta stewi 
  • 65g gorzkiej czekolady 99%
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodać zblendowane banany, stewię, mąkę owsianą, syrop orkiszowy i jajko- całość porządnie wymieszać.
  3. Z masy uformować ciasteczka, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią upieczone ciasteczka- odstawić do wystygnięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (23 ciasteczka)- ok. 1630kcal
1 ciasteczko- ok. 71kcal

1 listopada 2016

TRUSKAWKOWO- JAGODOWY PUDDING CHIA

Kolejne deserowe śniadanie, bo wolne! :)
Lekki pudding chia świetnie nawadnia organizm, a przy tym jest bardzo smaczny i dzięki dodatkom pełen witamin!


Składniki:
  • 5 łyżek chia (Green Essence)*
  • 2 garście truskawek (mogą być mrożone)
  • garść jagód (mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta stewi
  • pół pomarańczy
  • kilka liofilizowanych wiśni
Przygotowanie:
  1. Truskawki i większość jagód rozmrozić, po czym zblendować z mlekiem i stewią.
  2. Następnie wrzucić 4 łyżki chia i nadstawić na co najmniej 4 godziny.
  3. Gotowy pudding podać z plastrami pomarańczy, liofilizowanymi wiśniami, jagodami oraz łyżką chia.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

31 października 2016

KOMOSA Z WARZYWAMI I ALGAMI

I na blogu ponownie bogata w białko komosa w wydaniu wegańskim ;)
Wzbogacona również i algi oraz porcję warzyw- co czyni z niej pełnowartościowy, a zarazem lekki posiłek!


Składniki:
  • 350g komosy ryżowej białej
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 małe cukinie
  • 1 brokuł
  • 200g szpinaku
  • 2 garście alg arame
  • kawałek cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kurkuma, curry, papryka słodka, kolendra
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować, algi namoczyć i również ugotować.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem syropu imbirowego.
  3. Następnie dodać pokrojone papryki oraz marchewki, całość doprawić i podsmażyć przez kilka minut.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony brokuł oraz plastry cukinii, zalać 1 szklanką wody wymieszaną z pastą miso- całość dusić, aż odparuje nadmiar płynu.
  5. Na sam koniec do warzyw dodać szpinak oraz ugotowane algi, przez chwilę wszystko razem podgrzać.
  6. Do gotowych warzyw wmieszać wcześniej ugotowaną komosę.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1920kcal
1 porcja- ok. 320 kcal