11 września 2016

WYTRAWNE TARTALETKI Z MUSEM KALAFIOROWYM

Kalafior to często niedoceniane warzywo, a przecież można je wykorzystać na różne sposoby!
Ja wykorzystałam go do przygotowania musu, którym wypełniłam tartaletki.

Propozycja na śniadanie, kolację, czy przekąskę!


Składniki:
Tartaletki
  • 1 łyżka tahini
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki teff
Dodatki
  • kawałek kalafiora
  • kilka plastrów pomidora
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • przyprawy: pieprz biały, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a następnie zblendować z tahini i mąką teff.
  2. Do foremek wyłożyć spód i piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Kalafiora ugotować, a następnie zblendować na mus z przyprawami- mus nałożyć do wcześniej upieczonych spodów.
  4. Na każdej tartaletce ułożyć plaster pomidora i posypać czarnuszką. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 710kcal
1 tartaletka- ok. 237kcal

9 września 2016

KOKTAJL ZIELONA MOC

Nie każdy lubi zieleń, ale każdy wie, że zielone koktajle są zdrowe!
Grunt, aby je dobrze skomponować i wtedy na pewno muszą smakować! ;)

Taka dawka zielonego od rana na pewno postawi Was na nogi i doda mocy do działania!


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • garść natki pietruszki
  • 1 kiwi
  • 2 łyżeczka herbaty matcha (Green Essence)*
  • szczypta stewi
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
  1. Awokado, banana i kiwi obrać ze skórki, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Podawać od razu, bądź po schłodzeniu.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (1 koktajl)- ok. 420kcal

8 września 2016

MAKARON RYŻOWY Z SOSEM DYNIOWYM I NUTĄ IMBIRU

Długo mnie tu nie było, ale wracam i to z przepisem na sycące danie z moją ukochaną dynią!
Makaron przygotowany w podobny sposób często gości u mnie podczas sezonu dyniowego.
To posiłek bardzo sycący, a zarazem dość lekki za sprawą jego bazy, czyli makaronu ryżowego ;)


Składniki:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 dynia hokkaido
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżka amaranty trzcnowej (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, kolendra ziarna, imbir
Przygotowanie:
  1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
  2. Dynię umyć, wydrążyć miąższ i przekroić na połowę- jedną połowę pokroić, oprószyć solą i upiec w piekarniku (20min/180stopni), a drugą połowę również pokroić i ugotować.
  3. Ugotowaną dynię zblendować wraz z wywarem, w którym się gotowała oraz łyżeczką miso.
  4. Filety pokroić w kostkę, po czym obtoczyć w marynacie z łyżeczki miso, łyżki syropu imbirowego, natki pietruszki i przypraw- całość wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  5. Do podsmażonego kurczaka dodać marchewkę pokrojoną w talarki i całość polać łyżką syropu imbirowego.
  6. Po podsmażeniu na patelnię dodać sos dyniowy, upieczoną dynię oraz makaron- do całości wmieszać amarantę (w razie gdyby sos nie był dość gęsty), posypać natką pietruszki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1420kcal
1 porcja- ok. 355kcal

28 sierpnia 2016

BEZGLUTENOWY NAKED CAKE

Dzisiaj bez zbędnych wstępów, bo torty lubi każdy!
Naked cake ostatnio coraz bardziej popularny dzisiaj gości u mnie oczywiście w wersji zdrowej i bezglutenowej ;)


Składniki:
Ciasto
  • 200g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki teff (Green Essence)*
  • 1 łyżka stewi
Krem i dodatki 
  • 200g brązowego ryżu
  • 750ml mleka 0,5%
  • 1 łyżka tahini
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • świeża mięta

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać dwukrotnie i ugotować w wodzie.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami na ciasto.
  3. Masę wyłożyć do dwóch foremek (o równej wielkości; wyłożonych papierem do pieczenia) i piec około 50 minut w 180 stopniach.
  4. Ryż ugotować w mleku, a po ostudzeniu zblendować go razem z tahini i stewią na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka).
  5. Na jedno ciasto nałożyć połowę kremu oraz trochę owoców, następnie nałożyć drugie ciasto, na które również rozprowadzić równomiernie drugą część kremu, a na wierzchu poukładać owoce i listki mięty.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2840kcal
1 kawałek- ok. 203kcal

27 sierpnia 2016

SZARLOTKA JAGLANA Z MALINAMI

W weekend nie może zabraknąć zdrowych słodkości! Dlatego dzisiaj poleca się nieco jesienna, nieco letnia szarlotka! Z jabłkami z cynamonem i słodkimi malinami! ;) Połączenie idealne, tym bardziej, że bazą szarlotki jest kasza jaglana!


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki wody różanej
  • 20g cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 garście malin
  • 5 daktyli
  • 2 łyżeczki masła ghee
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, następnie zalać wodą różaną wymieszaną ze zwykłą wodą i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić do wystygnięcia, po czym do kaszy dodać mąkę migdałową i całość wymieszać.
  3. Na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć 2/3 kaszy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  4. Jabłka (można obrać ze skórek) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem, posiekanymi daktylami i wyłożyć na podpieczony spód, a na warstwę jabłek ułożyć maliny.
  5. Na warstwę owocową nałożyć pozostałą część kaszy, a następnie na wierzchu rozłożyć równomiernie masło.
  6. Blaszkę przykryć folią aluminiową, ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach (na 5-10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć z blaszki folię i ciasto posypać płatkami migdałowymi).
Ciasto smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1790kcal
1 kawałek- ok. 149kcal

26 sierpnia 2016

CIECIERZYCA Z KALAFIOREM W SOSIE DYNIOWO- JARMUŻOWYM

Dzisiejszy obiad szykuje się na wegańsko, a jednocześnie bardzo pożywnie i z moją ukochaną dynią! :)
Co tu dużo pisać- warzywa są! Biało roślinne jest! Zatem nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam i sobie smacznego :)


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 200g ciecierzycy
  • 1 dynia
  • 2 łyżki jarmużu sproszkowanego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
  • przyprawy: imbir, pieprz, cynamon, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować (około 60 minut).
  2. Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować.
  3. Z dyni wydrążyć miąższ z pestkami, a następnie kawałek pokroić na mniejsze części, oprószyć solą i upiec w piekarniku (180stopni/20 minut).
  4. Pozostałą część dyni pokroić na kawałki i ugotować, po czym zblendować na mus z przyprawami i czosnkiem.
  5. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z musem dyniowym, na wierzchu z jarmużu utworzyć pasy nałożyć kalafior i upieczoną dynię- całość posypać natką pietruszki i czarnuszką.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 300kcal

25 sierpnia 2016

KOKOSOWY OMLET Z OWOCAMI

Uwielbiam te poranki, podczas których mogę rozkoszować się świeżo przygotowanym śniadaniem obfitującym w kolorowe owoce!
Dzisiaj serwuję kokosowego mega omleta! Jest bardzo sycący, dość gruby i mogłabym w zasadzie rzec, iż przypomina bardziej ciasto z patelni, niż omleta ;)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 10g cukru trzcinowego z wanilią
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • trochę malin
  • trochę borówek
  • trochę jeżyn
  • 1 kostka czekolady kokosowej
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszając dodać żółtka i cukier.
  2. Do całości dodać mąkę wymieszaną z mlekiem- delikatnie wymieszać.
  3. Rozgrzać patelnię z łyżeczką masła ghee i wylać ciasto- smażyć z obu stron (pod przykryciem).
  4. Gotowy omlet posmarować masłem orzechowym, na wierzchu ułożyć owoce i kostkę czekolady.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 omlet/2 porcje)- ok. 755kcal
1 porcja- ok. 378kcal