10 sierpnia 2016

NALEŚNIKI Z MĄKI TEFF

Od czasu do czasu trzeba zrobić naleśniki!
Czy to na słodko, czy na wytrawnie to danie, które lubi chyba każdy ;)

Dzisiaj naleśniki z mąki teff z dodatkiem mąki kokosowej!


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 5 łyżek mąki teff (Green Essence)*
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 duże naleśniki)- ok. 490kcal
1 naleśnik- ok. 163kcal

9 sierpnia 2016

BRZOSKWINIOWA OWSIANKA Z BAOBABEM I SUSZONYM MANGO

Lubicie celebrować śniadania? Ja bardzo! Zwłaszcza te weekendowe, podczas których mogę się delektować każdą chwilą ;)
Jednak w tygodniu nie zawsze mamy na nie czas, więc dzisiaj proponuję niebanalną owsiankę przygotowaną dzień przed! Rano wystarczy tylko dołożyć dodatki i gotowe :)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 łyżka baobabu
  • 350g jogurtu naturalnego
  • kilka kawałków suszonego mango
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jedną brzoskwinią oraz jogurtem naturalnym i baobabem.
  2. Dodać płatki owsiane i odstawić do lodówki na noc.
  3. Owsiankę podawać z kawałkami świeżej brzoskwini, nerkowcami i suszonym mango.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 350kcal

8 sierpnia 2016

KOTLECIKI Z DORSZA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

To mój kolejny przystępny sposób na rybę!
Kotleciki są delikatne i nie da się w nim wyczuć tego typowego rybnego posmaku ;)

Do kotlecików podałam pieczone ziemniaczki, które idealnie skomponowały się z całością!


Składniki:
  • 3 filety z dorsza
  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki teff (Green Essence)*
  • kilka ziemniaków
  • koperek
  • przyprawy: sól himalajska bazylia, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza zblendować wraz z brokułem, jajkami, koperkiem, mąką teff oraz przyprawami.
  2. Z masy uformować kotleciki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na kawałki, lekko oprószyć solą oraz kurkumą i upiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
  4. Gotowe kotleciki podać z ziemniaczkami. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 300kcal

7 sierpnia 2016

MAKARON TAJSKI Z KURCZAKIEM I SUSZONYM MANGO

Kto rano nie może spać ten pichci niedzielny obiad! :)
Tak właśnie robię ja i nie owijam w bawełnę tylko przechodzę do rzeczy- pożywny, delikatny kurczak z makaronem i nutą słodyczy w postaci mango! Zestaw idealny ;)


Składniki:
  • 250g makaronu z ryżu tajskiego
  • filet z kurczaka
  • 50g suszonego mango
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • świeża bazylia
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska, curry, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Filet pokroić w kostkę, obsypać curry, papryką słodką i ostrą i podsmażyć (lub ugrillować w piekarniku).
  3. Na patelni podgrzać passatę z dodatkiem soli, zdjąć z kuchenki i wymieszać z jogurtem.
  4. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, kawałki kurczaka, pomidorki koktajlowe i całość wymieszać.
  5. Danie posypać świeżą bazylią i czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1305kcal
1 porcja- ok. 435kcal

6 sierpnia 2016

TARTALETKI RYŻOWE Z KREMEM JAGLANYM I OWOCAMI

Letnie, kolorowe, zdrowe słodkości!
Powinny gościć codziennie w naszym menu o tej porze roku- trzeba korzystać z uroków lata ile się da!

Idealne na drugie śniadanie, czy deser ;)


Składniki:
Tartaletki
Krem z owocami
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • owoce sezonowe (jeżyny, maliny, borówki, morele)
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć i zblendować, a płatki rozdrobnić.
  2. Oba składniki dokładnie ze sobą wymieszać, spody wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  4. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów, ozdobić owocami. 
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 965kcal
1 tartaletka- ok. 193kcal

5 sierpnia 2016

JAGLANKA Z MATCHA I AWOKADO

Przed nami weekend i leniwe poranki, podczas których możemy sobie pozwolić na nieco dłuższe śniadania!
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ten moment każdego weekendu ;)

 Zatem na sobotę poleca się bezglutenowa, wegańska jaglanka, która dostarczy "kopa" na cały dzień!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka stewi
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki borówek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać z matcha.
  3. Podać z kawałkami awokado oraz borówkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 325kcal

4 sierpnia 2016

MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM I WARZYWAMI

Kolorowo, lekko i pożywnie!
Bezglutenowy makaron ryżowy, jajka i zestaw warzyw- to propozycja na letni obiad! ;)
Ktoś reflektuje? ;)


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 200g szpinaku świeżego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól kala namak, papryka słodka (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
  2. Szpinak posiekać i podgrzać na patelni z przyprawami oraz passatą pomidorową.
  3. Awokado obrać i pokroić na kawałki, jajka ugotować, obrać i również pokroić.
  4. Gotowy makaron wymieszać ze szpinakiem, kawałkami awokado, jajka i pomidorkami.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 810kcal
1 porcja- ok. 405kcal