6 lipca 2016

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Jedną z tradycyjnych potraw uwielbianych w moim rodzinnym domu były gołąbki.
I chociaż nie jest to najcięższe danie polskie, to jednak zaliczane jest raczej do tych kalorycznych.

Ja postanowiłam zrobić gołąbki po swojemu, bez mięsa, lekko i smacznie! ;)
Bezglutenowo, wegańsko i lajtowo ;)


Składniki:
Gołąbki
  • 1 kapusta włoska
  • 200g kaszy jaglanej
  • woreczek bobu
  • garść alg morskich dulse
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
Sos
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 500g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia
  • do podania: czarnuszka
Przygotowanie:
Gołąbki
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem soli himalajskiej.
  2. Bób ugotować, obrać ze skórek, a algi namoczyć przez 5 minut, a następnie gotować kolejne 5-8 minut.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Liście kapusty lekko obgotować, a następnie wypłukać w zimnej wodzie (wyciąć najgrubsze łyka).
  5. Na liście nałożyć farsz i zawinąć- na dno formy (wyłożonej liśćmi kapusty, bądź skropionej oliwą) układać gołąbki.
Sos
  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać, gotowym sosem polać gołąbki.
  2. Całość zapiec w piekarniku (pod przykryciem) przez około 40-50 minut.
  3. Przed podaniem gołąbki posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 gołąbków)- ok. 1610kcal
1 gołąbek- ok. 134kcal

5 lipca 2016

LODY MATCHA Z CHIA I TRUSKAWKAMI

Upały... temat dobrze nam znany przez ostatnie tygodnie :)
Ja z nich korzystam i zajadam się lodami! Dzisiaj z herbatą matcha i nasionami chia! ;)

Przy takiej pogodzie musi być kolorowo ;)


Składniki:
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 3 łyżki chia (Green Essence)*
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • kilka truskawek
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w mleku kokosowym (minimum 4 godziny).
  2. Banany pokroić w plastry i zamrozić, a następnie zblendować na gładko z herbatą matcha.
  3. Wewnątrz szklanki poukładać kawałki truskawek, nałożyć chia oraz lody matcha.
  4. Całość podać z orzechami nerkowca. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 675kcal
1 porcja- ok. 338kcal

4 lipca 2016

KRUCHE MIGDAŁOWE TARTALETKI Z DESEREM RYŻOWYM

Nie ma to jak rozpocząć tydzień słodkimi tartaletkami z nutą migdałową i pysznym deserem ryżowym!
Uwielbiam takie małe słodkości, które bez wyrzutów sumienia mogą umilić każdy wieczór ;)


Składniki:
Spód
  • 200g mąki migdałowej
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki masła z nerkowców
Dodatki 
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę wymieszać z sokiem i masłem z nerkowców- wyrobić ciasto.
  2. Formy wyłożyć ciastem i piec około 15-20 minut w 175 stopniach.
Dodatki 
  1. Do gotowych spodów nałożyć deser, a na wierzchu położyć orzechy pecan.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1875kcal
1 tartaletka- ok. 156kcal

3 lipca 2016

LEKKA WARZYWNA SAŁATKA Z MIĘTĄ

Świeże, młode warzywa wręcz zachęcają do tworzenia przeróżnych sałatek.
Moja dzisiejsza sałatka może spokojnie posłużyć jako sycący posiłek, a nie jedynie jako dodatek!

Znajdziemy w niej między innymi pyszny bób, pieczone ziemniaczki, groszek i orzeźwiającą miętę- pysznie, lekko i pożywnie!


Składniki:
  • 7 młodych ziemniaków
  • woreczek bobu
  • pomidor
  • puszka groszku (lub świeży)
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • garść liści mięty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Bób obgotować i obrać ze skórek, pomidora pokroić w kostkę, pietruszkę i miętę posiekać.
  2. Bób, pomidora, groszek, posiekane miętę i pietruszkę wymieszać ze sobą i nałożyć na talerz.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (20 stopni/15 minut)- gotowe ziemniaki ułożyć na wcześniej wyłożonej sałatce.
  4. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać uprażonymi pestkami dyni.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 745kcal
1 porcja- ok. 248kcal
 

1 lipca 2016

FASOLOWE BURGERY Z ALGAMI DULSE W CIECIERZYCOWYCH BUŁKACH

Kto nie lubi burgerów? ;) Z nimi jest tak jak z nutellą- tylko nieliczni nie szaleją na ich punkcie!
Burgery lubię i ja! Tak dobrze przeczytaliście... ale oczywiście tylko te zdrowe, co nie znaczy, że mniej smaczne ;)

Dzisiaj wcinam burgery z fasoli z dodatkiem niezwykłych alg dulse w a'la ciecierzycowej bułce ;)


Składniki:
Burgery
Bułki
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wody
  • kilka orzechów pecan
Przygotowanie:
Burgery
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości (około 60 minut).
  2. Algi namoczyć około 5 minut a następnie gotować przez kolejne 5 minut.
  3. Wszystkie składniki na burgery dokładnie ze sobą zblendować, uformować kotlety, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
Bułki 
  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając dodawać żółtka i mąkę z ciecierzycy.
  2. Z utworzonej masy wylać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) średni "placki", na wierzchu posypać orzechami pecan i piec 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ostudzone bułki przekroić, włożyć kotlety i podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1120kcal
1 porcja- ok. 224kcal

30 czerwca 2016

KREM POMIDOROWO- DYNIOWY Z KASZĄ JAGLANĄ I KUKURYDZĄ

Lekki, ale pożywny! Delikatny i z kaszą jaglaną ;)
Idealna propozycja posiłku podczas detoksu!


Składniki:
  • 1/2 dyni
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 240g kukurydzy
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • czarnuszka
  • świeża kolendra
  • przyprawy: kurkuma, sól himalajska, ajowan
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki, pokroić i ugotować do miękkości.
  2. Następnie ugotowaną dynię zblendować z bulionem i passatą pomidorową oraz przyprawami.
  3. Gotowy krem podać z ugotowaną kaszą, kukurydzą, czarnuszką oraz świeżą kolendrą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 795kcal
1 porcja- ok. 199kcal

29 czerwca 2016

WEGAŃSKA TARTA Z HERBATĄ MATCHA

Herbata matcha z jedna z najzdrowszych herbat. Pisałam już o niej przy okazji Kokosowych babeczek z jej zastosowaniem. Ma specyficzny posmak, jednak jej właściwości prozdrowotne wynagradzają wszystko ;)


Składniki:
Spód
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • garść daktyli
Masa 
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • garść daktyli
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • chipsy jabłkowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Amarantus wymieszać z musem daktylowym, masę wyłożyć na spód blaszki (wyłożony folią spożywczą).
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości, a daktyle sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z herbatą matcha, daktylami i masłem z nerkowców. 
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość schłodzić.
  4. Przed podaniem na wierzchu tarty poukładać chipsy jabłkowe. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 104kcal