15 stycznia 2016

KOMOSOWY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM

Szybkie doładowanie = solidna dawka węglowodanów!

Ja dzisiaj właśnie takiej dawki pełnowartościowych węglowodanów potrzebowałam... jednak chęci do pieczenia ciast brak zatem postanowiłam zrobić szybki omlet. To był stał w 10! ;)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kilka migdałów blanszowanych
  • trochę suszonych jagód goji (firmy Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Jajka zblendować z mlekiem i mąką.
  2. Masę przelać na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć z obu stron.
  3. Omlet podawać z masłem orzechowym, posypać migdałami i jagodami goji.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 omlet)- ok. 740kcal

14 stycznia 2016

CIECIERZYCOWE KĄSKI Z DYNIĄ I MĄKĄ Z LNU

Pora karnawału to pora na przeróżne przekąski!
Zatem ja również nie odstępuję ani na krok i tworzę w kuchni zdrowe zamienniki niezdrowych przekąsek oraz zupełnie nowe propozycje!

A dzisiaj kąski z lnu- lekko pikantne, idealne na każdą imprezę, czy po prostu wieczór przy dobrym filmie :)


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • kawałek dyni hokkaido
  • 3 łyżki mąki z lnu
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka sezamu
  • przyprawy: sól sezamowa, chilli, bazylia
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować.
  2. Dynię również ugotować i zblendować na puree z ciecierzycą, mąką z lnu, kaparami, płatkami jaglanymi i przyprawami.
  3. Z masy uformować małe kuleczki, które następnie obtoczyć w sezamie.
  4. Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 kąsków)- ok. 680kcal
1 kąsek- ok. 38kcal

13 stycznia 2016

BARSZCZ CZERWONY Z MAKARONEM JAGLANYM

Za oknem aura jesienno- zimowa, a na taką porę zawsze dobra jest zupa!

Czemu by nie barszcz? I to ze świeżo wyciśniętego soku buraczkowego i makaronu jaglanego z dodatkiem ciekawych w smaku grzybów mun.
To mój pomysł na rozgrzewający, pożywny i wegański posiłek na zimny wieczór ;)


Składniki:
  • 60g makaronu jaglanego nitki (firmy Green Essence)*
  • 2 szklanki soku buraczkowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kilka grzybów mun
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Do garnka wlać sok z buraków, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, wcześniej namoczone grzyby mun oraz liście laurowe i ziele angielskie- gotować około 15 minut.
  2. Pod koniec gotowania barszcz posolić i popieprzyć.
  3. Podawać z ugotowanym makaronem jaglanym. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal


 

12 stycznia 2016

SZEJK MALINOWY Z SYROPEM Z AGAWY I MIGDAŁAMI

Nie ma to jak dobry szejk w środku zimy! ;)

Na szczęście mam w zamrażalniku jeszcze troszkę lata w postaci owoców i raz na jakiś, dzięki takim koktajlom przenoszę się w inną porę roku. Całość była tym bardziej słodka, ponieważ szejk polałam syropem z agawy z malinami- uwierzcie niebo w gębie! ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1 mały banan
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu z agawy malinowego
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Maliny, jogurt i banana dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Szejk podawać polany syropem z agawy z malinami mrożonymi oraz migdałami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 szejk)- ok. 340kcal

11 stycznia 2016

BABECZKI OWSIANO- DYNIOWE

Mała, słodka przyjemność na drugie śniadanie? To jest pomysł! :)

Nic prostszego- wystarczą płatki owsiane i kilka prostych składników, a nasza zachcianka w zdrowym wydaniu zostanie spełniona! :)


Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka 0,5%
  • 0,5 szklanki pestek dyni (firmy Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zblendować ze sobą.
  2. Masę przelać do foremek, na wierzchu posypać pestkami dyni.
  3. Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach. 
Kilka składników, trzy proste kroki, a uwierzcie, że babeczki smakują super i z pewnością zastąpią nam słodkie przekąski! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 995kcal
1 babeczka- ok. 124kcal


 

10 stycznia 2016

HUMMUS Z KAPARAMI I PLACUSZKI KONOPNE

Pewnie każdy z Was zna to uczucie, gdy podczas oglądania filmu macie nieodpartą ochotę coś przekąsić...
I jak sobie z tym radzić, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski? To proste- wystarczy zrobić hummus z placuszkami!
Gwarantuję Wam, że taka przekąska nie tylko jest smaczna, ale również potrafi porządnie nasycić ;)

Moje wersje hummusu i placuszków na bazie mąki z konopi są bogate w białko roślinne, które powinno znaleźć się w diecie każdego wegetarianina.


Składniki:
Hummus
  • 200g ciecierzycy
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • sól sezamowa
Placuszki
  • 4 łyżki mąki konopnej
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: papryka ostra, sól himalajska
Przygotowanie: 
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie zmienić wodę i ugotować do miękkości po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Gotową ciecierzycę zblendować na gładko z tahini, sokiem z cytryny, kaparami oraz solą sezamową.
  3. Gotowy hummus podawać z kaparami.
Placuszki
  1. Białka zblendować wraz z wodą, mąką oraz przyprawami.
  2. Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Hummus- ok. 815kcal
15 placuszków- ok. 190kcal

9 stycznia 2016

KOMOSIANKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI I SYROPEM DAKTYLOWYM

To śniadanie gwarantuje solidną i zdrową dawkę energii na długie godziny! 

Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę- to prawda, że jest to dobry wybór. Jednak z czasem może ona nam się po prostu znudzić i warto sięgnąć po nieco inny rodzaj węglowodanów, jakim jest przykładowo komosa bogata również w pełnowartościowe białko. Ma lekko orzechowy smak, a w towarzystwie banana, który jest źródłem potasu oraz orzechów brazylijskich, które z kolei są bogate w zdrowe tłuszcze smakuje genialnie! Wszystko to dosłodzone syropem daktylowym... niebo w gębie ;)


Składniki:
  • 5 łyżek białej komosy ryżowej (firmy Green Essence)*
  • mały banan
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • kilka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Komosę opłukać, po czym ugotować w mleku, a następnie wymieszać z masłem orzechowym.
  2. Następnie komosę przełożyć do słoiczka warstwami, przekładając ją bananami i orzechami brazylijskimi.
  3. Całość polać syropem daktylowym.
Tak rozpoczęty dzień na pewno będzie udany! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 430kcal