21 lutego 2014

OWSIANE GOFRY

CZYLI URODZINOWE SŁODKOŚCI... ;)


Z okazji swoich urodzin, a powoli zaczynam być już staruszką.... ćwierć wieku to nie przelewki..., postanowiłam osłodzić sobie troszkę ten dzień. Ale oczywiście zdrowo i jednocześnie dietetycznie! Jednak byłam bardzo zaskoczona, ponieważ moje zdrowe gofry praktycznie nie różniły się smakiem od tych, którymi zajadami się szczególnie podczas wakacji... :) I nie rzucam tutaj słów na wiatr, ponieważ po jednym gryzie mój narzeczony, który raczej preferuje te niezdrowe smakołyki potwierdził moje słowa! :D



Składniki:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 12 łyżek mleka 0,5%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • dowolne dodatki
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Zmielone płatki, mleko, żółtka, cynamon i stevię dokładnie wymieszać.
  5. Następnie dodać powoli mieszając ubite białka.
  6. Ciasto pozostawić na kilka minut.
  7. Piec w gofrownicy około 3 minut.

Gotowe!! Pyyyycha!!
Ja podałam gofry z jogurtem naturalnym, owocami i orzeszkami nerkowca! :)

Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 530kcal
1 gofr- ok. 133kcal

Lekkie desery bez piekarnika Olimpijskie gotowanie

18 lutego 2014

CIASTECZKA JAGLANE Z MORELAMI (BEZGLUTENOWE)

Kombinowałam po raz kolejny jak wykorzystać kaszę jaglaną, która staje się coraz bardziej popularna... Ciasto już było, to tym razem ciasteczka!!

Super proste, pyszne i zdrowe! :)



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 15 suszonych moreli
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki stevi


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Morele sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę zblendować z morelami, stevią i cynamonem.
  4. Do masy wrzucić płatki migdałowe i jedynie wymieszać.
  5. W dłoniach uformować małe kuleczki i lekko je spłaszczyć.
  6. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika oczywiście obłędnie pachną aromatycznym cynamonem... są z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i słodkie!!

To nie koniec moich słodkich eksperymentów z kaszą jaglaną.... jak myślicie co wymyślę kolejnym razem? :)


Kalorie:
Całość (42 ciasteczka)- ok. 970kcal
1 ciasteczko- ok. 23kcal

Dietetyczne ciasteczkaSłodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie

16 lutego 2014

SZPINAKOWO- KOPERKOWE KULE KUSKUS Z WARZYWAMI NA PUREE SZPINAKOWYM

Czyli istne wegetariańskie szaleństwo warzywne!!

Wiosna coraz bliżej, więc na moim talerzy duuuużo zielonego ;)



Składniki:
Kule:
  • 4 łyżki kuskus
  • 50g szpinaku rozdrobnionego
  • koperek świeży
  • przyprawy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Dodatkowo:
  • 100g szpinaku rozdrobnionego
  • 100g dyni hokkaido
  • kilka brukselek
  • przyprawy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie wymieszać z 50 g szpinaku, koperkiem, sosem sojowym oraz przyprawami (pieprzem, curry, czosnkiem, bazylią).
  2. Całość podgrzać na patelni teflonowej i uformować w dłoniach małe kule.
  3.  Brukselkę ugotować, a dynię oprószoną curry i papryką słodką oraz pokrojoną w paski zapiec w piekarniku (20 min/180stopni).
  4. 100g szpinaku podgrzać na patelni z czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli.
  5. Kule ułożyć ta talerzu, obok brukselkę, a na szpinakowym puree upieczoną dynię.
A teraz smacznego!! 

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal

Olimpijskie gotowanie

13 lutego 2014

PRALINKI JAGLANE Z NERKOWCAMI

Trochę zdrowych słodkości z okazji zbliżających się Walentynek!

 


Kasza jaglana i troszkę bakali- nic prostszego!

Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka stevi
  • 50g orzechów nerkowca
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych moreli
  • opcjonalnie: cynamon do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie przed gotowaniem.
  3. Następnie ugotować kaszę w mleku, do wchłonięcia całego płynu, dosładzając ją stevią.
  4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z morelami oraz namoczonymi rodzynkami.
  5. Z tak powstałej masy uformować kuleczki, w każdą pralinkę włożyć do środka całego nerkowca, który będzie SERCEM naszej słodkości :)


*Pralinki można obtoczyć w cynamonie, bądź zmielonych orzechach nerkowca!
*Warto dodać, że najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu lub po prostu w lodówce.


Kalorie:
Całość (28 pralinek)- ok. 1200kcal
1 pralinka- ok. 43kcal


Słodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie
Walentynkowa kolacja we dwoje
Pralinki, trufelki, czekoladki... 3


10 lutego 2014

KOKOSOWE CIASTO Z FASOLI

Kolejne podejście do wypieków z fasoli zakończone powodzeniem! :)
Ciasto pięknie pachnie, a wiórki kokosowe dodają jeszcze więcej aromatu no i oczywiście walorów smakowych!!



Jest to ciasto, które śmiało można jeść na diecie, ponieważ zawiera same zdrowe i niskokaloryczne składniki.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 30g chudego twarogu
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
  2. Zmiksować odcedzoną fasolę na bardzo gładką masę. Podczas miksowania dodawać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia.
  3. 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać (bez miksowania) z masą, a następnie to samo zrobić z ubitymi białkami.
  4. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 62kcal

KokosowoOlimpijskie gotowanieSłodkie Walentynki 2014

7 lutego 2014

KULE KUSKUS NA PUREE DYNIOWYM Z RUKOLĄ

Jest to bardzo proste wykorzystanie niewielkiej ilości składników, takich jak kuskus, rukola, czy ubóstwiana przeze mnie dynia (którą udało mi się kupić mrożoną) !!

Smaki mogą troszkę nawiązywać do kuchni azjatyckiej.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 400g mrożonej dyni
  • rukola
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, curry, kurkuma, koperek suszony, imbir, oregano
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać wodą (5mm ponad powierzchnię) i odstawić na 10 minut.
  2. Gdy kasz wchłonie wodę, przyprawić ją curry i kurkumą, a następnie uformować małe kuleczki.
  3. Dynię ugotować. Większą część zblendować na puree doprawiając łyżeczką sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
  4. Na talerzu rozłożyć liście rukoli, nałożyć puree i kulki z kuskus i drugą część niezbledowanej dyni.
Smacznie, zdrowo i kolorowo!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 385kcal

Walentynkowa kolacja we dwoje

4 lutego 2014

PUDDING JAGLANY Z MAKIEM



Połączenie zdrowej i pysznej kaszy jaglanej z aromatycznym smakiem maku oraz słodyczą brzoskwiń ;)

Idealna propozycja na śniadanie, deser czy po prostu małą przyjemność.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki maku
  • 1 dojrzały banan
  • 3 połówki brzoskwiń
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować w mleku.
  2. Do gotującej się kaszy dodać mak (gotować około 15 minut, aż do wchłonięcia całego płynu).
  3. Zblendować banana i dodać do kaszy, całość wymieszać.
  4. 2 połówki brzoskwiń zblendować na mus.
  5. Przekładać warstwami do naczynia, w którym podamy pudding.



Pudding podałam oczywiście z moimi ulubionymi orzechami nerkowca w dwóch wersjach.
Niebo w gębie!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal