1 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY KEKS OTRĘBOWY

 "Coś" dietetycznego na świątecznym stole!

 

Tak, tak! Święta zbliżają się wielkimi krokami... Dookoła mnie zaczynają rozbrzmiewać świąteczne piosenki. Za oknem jeszcze brak śniegu, jednak pojawiające się choinki zwiastują, że do świąt pozostały już zaledwie 3 tygodnie! Zatem pierwszy świąteczny wypiek zaliczony! Tym razem wypadło na keks, który był mocno "napakowany bakaliami" i dlatego taaaaaki pyszny! A w dodatku dietetyczny!




Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki otrębów (u mnie mieszanka owsianych i pszennych)
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki dżemu domowej roboty (u mnie brzoskwiniowy)
  • 3 łyżki ksylitolu (firmy BadaPak.pl)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • bakalie: rodzynki, suszone śliwki, orzechy nerkowca

Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać otręby, wbić jajka oraz dodać jogurt. Wszystko porządnie razem wymieszać (można użyć w tym celu miksera).
  2. Do masy dodać dżem, ksylitol, proszek do pieczenia oraz aromat i ponownie wymieszać. Na koniec "nafaszerować" masę dowolną ilością bakalii. Aby ciasto ładnie się prezentowało warto również udekorować je na wierzchu użytymi suszonymi owocami oraz orzechami.
  3. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź do sylikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Przed podaniem najlepiej poczekać, aż ciasto wystygnie, wtedy będzie można łatwiej je pokroić. 
*Ostrzegam, że jak zaczniecie jeść to trudno przestać ;)

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 90kcal

30 listopada 2013

CIASTECZKA FASOLOWE Z NUTĄ CYNAMONU

Czary mary, hokus pokus... tadammmmm!! Kolejna próba i koleny znakomity wypiek z fasoli :D Przyznaję, że ciasteczka spokojnie mogą konkurować z tymi mniej zdrowymi ;)




Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mielonego lnu
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować (polecam w tym celu użyć malaksera, ponieważ ciasto jest dosyć zbite). Musimy uzyskać jednolitą masę.
  2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia u uformować niezbyt duże ciasteczka (mi wyszło około 25 sztuk).
  3. Pieczemy je około 35 minut w 170 stopniach. 
Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, natomiast w środku miękkie. Bomba z fasoli, ale na pewno nie kaloryczna! :D

Kalorie:
Całość (25 ciastek)- ok. 480kcal
1 ciastko- ok. 19kcal

29 listopada 2013

KOTLECIKI Z KASZY KUSKUS

czyli zdrowy i wegetariański talerz do syta!!! ;)

 


Tym razem skusiłam się na wykorzystanie kaszy kuskus. Przygotowuje się ją szybciej, albo równie szybko, co tzw. "zupki chińskie" zawierające tony chemii... Ma ona wyjątkowo delikatny smak i świetnie sprawdziła się, jako podstawa do moich kotlecików. W towarzystwie znikającej już niestety dyni smakowała doskonale.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • szklanka marchewki z groszkiem
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, mieszanka ziół
  • dodatek do podania: dynia hokkaido
Przygotowanie:
  1.  Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (do kaszy zazwyczaj dodaję odrobinę curry, wtedy kasza podczas przygotowania nabiera smaku i aromatu).
  2. Do miski wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy kolejno marchewkę z groszkiem, gotową kasze kuskus oraz przyprawy.
  3. Następnie formujemy małe kotleciki i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Kotlety muszą piec się około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
  5. Dodatkiem do dania jest u mnie dynia hokkaido, którą pokroiłam i obsypałam przyprawami, a następnie zapiekłam w piekarniku podobnie jak kotlety.
Nic prostszego! A jakie pyszne, zdrowe i sycące!

Jako ciekawostkę dodam, że kasza kuskus jest uzyskiwana z najszlachetniejszych ziaren pszenicy durum. Jej korzenie zastosowania sięgają do Afryki, później Azji. Stąd też jest charakterystycznym produktem kuchni orientalnej.

W mojej opinii jest niezastąpiona do wszelkiego rodzaju dań szybkich w przygotowaniu, np. sałatek, które można zabrać do pracy jako pełnowartościowy i odżywczy posiłek.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal

27 listopada 2013

KOKTAJL BANANOWY

Koktajl bananowy, czyli bananowy song!! Prosty i pyszny!! Co tu dużo pisać... właśnie go popijam i stwierdzam, że jestem uzależniona od koktajli owocowych ;)


Składniki:
  • duży, dojrzały banan
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki serka naturalnego
Przygotowanie:
  1. Banana obrać i pokroić na kawałki.
  2. Dodać mleko i serek. Zblendować wszystko na bardzo gładką masę i gotowe!
 Na zdrowie!!

*Oczywiście można dodać odrobinę cynamonu, czy jakiegokolwiek słodzidła, wtedy koktajl będzie słodszy ;)

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 200kcal

26 listopada 2013

PIZZA Z POLENTY

Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna, a do tego niskokaloryczna... ;) Jest to dobry sposób, gdy nachodzi nas nieodparta chęć na pizzę!



Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • wywar warzywny
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka
  • dodatki do pizzy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w wywarze, tak by wchłonęła cały płyn. Oczywiście cały czas musimy mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Na jedną łyżkę kaszy dajemy 3-4 łyżki wywaru.
  2. Tak ugotowaną kaszę wyłożyć do naczynia, w którym będziemy podawać pizzę. Odłożyć do zastygnięcia.
  3. Teraz zabieramy się za bardzo prosty sos. Pomidory z puszki przesmażamy z przyprawami, by utworzył się gęsty sos (ewentualnie można dodać troszkę koncentratu).
  4. Na polentę, czyli nasz spód wykładamy sos oraz wszystkie dodatki. U mnie były to: marchewka, groszek, plastry pomidora oraz uprażone ziarna słonecznika.
  5. Całość można na koniec włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika, by zapiec wszystko razem.
Dodatki zależą tylko i wyłącznie od naszej zachcianki, bądź od tego czym akurat dysponujemy. Świetnie sprawdzą się pieczarki, czy wędlina.  Jeżeli nie wyobrażacie sobie pizzy bez sera, dobrym pomysłem będzie ułożenie plastrów mozzarelli czy wiórków parmezanu na wierzch.

Kalorie:
Całość(4 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 113kcal

25 listopada 2013

MUFFINY Z CIECIERZYCY Z ŻURAWINĄ

Jest to eksperyment, który okazał się jednym z moich najlepszych wypieków!!


Składniki:
  • puszka ciecierzycy konserwowej
  • mały dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki stevii
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • żurawina
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę wraz z bananem, jajkami, stevią oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Przełożyć do foremek i udekorować żurawiną.
  3. Piec około 20- 25min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny mają wyjątkowy smak. Słodycz banana i kwasek podpieczonej żurawiny są po prostu idealnym połączeniem! Do tego mokra konsystencja ciasta! Niebo w gębie!

Kalorie:
Całość (24 sztuki)- ok. 590kcal
1 porcja (1 sztuka)- ok. 25kcal



24 listopada 2013

LEKKA PASTA JAJECZNA

Niedzielny poranek i zachcianka na typowe śniadanie zawierające jajka. Po chwili myśl: "aha! pasta jajeczna z serkiem wiejskim to jest to". Rzeczywiście, pasta jest bardzo lekka i delikatna w smaku. Jest to zdrowsza wersja typowych past kanapkowych. Polecam!



Składniki:
  • 1 jajko
  • serek wiejski
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół, pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
Przygotowanie:
  1. Jajko ugotować na twardo. 
  2. Ugotowane, wystudzone jajko zblendowac z serkiem wiejskim dodając zestaw przypraw.
Voila! I gotowe! Ekspresowe śniadanie na długi i leniwy niedzielny poranek ;)

Kalorie:
Całość (1 porcja): ok. 190kcal