30 listopada 2013

CIASTECZKA FASOLOWE Z NUTĄ CYNAMONU

Czary mary, hokus pokus... tadammmmm!! Kolejna próba i koleny znakomity wypiek z fasoli :D Przyznaję, że ciasteczka spokojnie mogą konkurować z tymi mniej zdrowymi ;)




Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mielonego lnu
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować (polecam w tym celu użyć malaksera, ponieważ ciasto jest dosyć zbite). Musimy uzyskać jednolitą masę.
  2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia u uformować niezbyt duże ciasteczka (mi wyszło około 25 sztuk).
  3. Pieczemy je około 35 minut w 170 stopniach. 
Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, natomiast w środku miękkie. Bomba z fasoli, ale na pewno nie kaloryczna! :D

Kalorie:
Całość (25 ciastek)- ok. 480kcal
1 ciastko- ok. 19kcal

3 komentarze:

  1. U mnie ciastka bardziej podobne do krowich placków;) W sumie nie wiem czemu, ale chyba ciasto wyszło mi rzadsze niż Twoje. Ale najważniejsze, że w smaku REWELACJA!!! Powtórzę wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie pierwsze: czy len jest tu konieczny?
    I drugie: czym można zastąpić stewię? Moja rodzina jej nienawidzi:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. len oczywiście można pominąć, a stevię można zastąpić miodem ;)

      Usuń