25 listopada 2013

MUFFINY Z CIECIERZYCY Z ŻURAWINĄ

Jest to eksperyment, który okazał się jednym z moich najlepszych wypieków!!


Składniki:
  • puszka ciecierzycy konserwowej
  • mały dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki stevii
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • żurawina
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę wraz z bananem, jajkami, stevią oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Przełożyć do foremek i udekorować żurawiną.
  3. Piec około 20- 25min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny mają wyjątkowy smak. Słodycz banana i kwasek podpieczonej żurawiny są po prostu idealnym połączeniem! Do tego mokra konsystencja ciasta! Niebo w gębie!

Kalorie:
Całość (24 sztuki)- ok. 590kcal
1 porcja (1 sztuka)- ok. 25kcal



5 komentarzy:

  1. podobno szalone słodkości można z fasoli robić :D ale jeszcze nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polin słodkości z fasoli są wyśmienite! W ogóle nie czuć fasoli! Sama słodycz... mmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A powiedz mi.. stevie w proszku? czy listki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam stevi w proszku. Oczywiście listki byłyby mniej przetworzone i bardziej naturalne, ale nie są tak łatwo dostępne jak stevia w proszku, stąd też mój wybór ;)

      Usuń