6 grudnia 2016

KASZA GRYCZANA Z BURACZKAMI I FETĄ

Lekki lunch pełen żelaza i witamin z grupy B!
Pyszne, sycące danie z charakterem!


Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej
  • 4 duże buraki
  • 200g chudej fety
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, estragon
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować.
  2. Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  3. Rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Następnie dodać buraki, a po chwili również ugotowaną kaszę, całość przyprawić- całość jeszcze chwilę podsmażyć.
  5. Gotową kaszę przełożyć na talerz, posypać fetą, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1550kcal
1 porcja- ok. 388kcal

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie buraczków i fety, kasza gryczana na pewno doda więcej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki górą! Nadały cudowny kolor daniu. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń