Pyszne, sycące danie z charakterem!
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej
- 4 duże buraki
- 200g chudej fety
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- kiełki brokułu
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, estragon
- Kaszę gryczaną ugotować.
- Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
- Rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie dodać buraki, a po chwili również ugotowaną kaszę, całość przyprawić- całość jeszcze chwilę podsmażyć.
- Gotową kaszę przełożyć na talerz, posypać fetą, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Całość (4 porcje)- ok. 1550kcal
1 porcja- ok. 388kcal
Uwielbiam połączenie buraczków i fety, kasza gryczana na pewno doda więcej smaku :)
OdpowiedzUsuńBuraki górą! Nadały cudowny kolor daniu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/