5 grudnia 2016

WEGAŃSKI KOKOSOWY SERNIK Z MANGO

Puszka mleczka kokosowego zalegająca w szafce skusiła mnie do przygotowania tego ciasta ;)
A co lepiej pasuje do mleczka kokosowego, jak nie mango? :)

Zatem raz! dwa! i sernik na zimno gotowy! :)


Składniki:
Spód
  • 60g amarantusa ekspandowanego
  • garść daktyli
Masa i polewa 

Przygotowanie:
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy połączyć z amarantusem i wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą)- schłodzić w lodówce.
  3. Mleczko kokosowe zagotować ze stewią, energicznie mieszając dodać agar- mleczko wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do stężenia.
  4. Na gotowe ciasto wyłożyć mus ze zblendowanego mango- ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 75kcal

3 komentarze:

  1. Z czego jeszcze mozna zrobić spod aby byl bezglutenowy??? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast amarantusa mozesz dodac platki jaglane, kukurydziane, ryzowe, czy gryczane :)

      Usuń