A co lepiej pasuje do mleczka kokosowego, jak nie mango? :)
Zatem raz! dwa! i sernik na zimno gotowy! :)
Składniki:
Spód
- 60g amarantusa ekspandowanego
- garść daktyli
- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki agaru
- szczypta stewi
- duże mango
Przygotowanie:
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
- Mus daktylowy połączyć z amarantusem i wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą)- schłodzić w lodówce.
- Mleczko kokosowe zagotować ze stewią, energicznie mieszając dodać agar- mleczko wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do stężenia.
- Na gotowe ciasto wyłożyć mus ze zblendowanego mango- ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 75kcal
Z czego jeszcze mozna zrobić spod aby byl bezglutenowy??? :-)
OdpowiedzUsuńZamiast amarantusa mozesz dodac platki jaglane, kukurydziane, ryzowe, czy gryczane :)
UsuńCudownie egzotyczny :)
OdpowiedzUsuń