13 lipca 2016

KAKAOWE CIASTO Z FASOLI Z MORWĄ BIAŁĄ

Fasola często wykorzystywana jest do pieczenia ciast- to zastosowanie staje się coraz bardziej popularne!
Zazwyczaj piecze się z niej Murzynki, ja dzisiaj troszkę pokombinowałam i upiekłam pożywne ciasto ze słodką białą morwą ;)


Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu (Green Essence)*
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • garść morwy białej
Przygotowanie:
  1. Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać, a następnie zblendować na gładko z pozostałymi składnikami (oprócz morwy).
  2. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypać morwą. 
  3. Ciasto piec około 25- 30 minut w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 86kcal

4 komentarze:

  1. Idealna do kawy, czy herbatki. Jestem ciekawa smaku morwy, jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, bardzo lubię ciasto fasolowe zawsze fajnie jest zjeść gdy ma się ochotę na coś słodkeigo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz częściej sięgam po strączki, więc takie ciacho zdecydowanie jest do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń