Zazwyczaj piecze się z niej Murzynki, ja dzisiaj troszkę pokombinowałam i upiekłam pożywne ciasto ze słodką białą morwą ;)
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 180g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki płatków jęczmiennych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki ksylitolu (Green Essence)*
- 4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- garść morwy białej
- Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać, a następnie zblendować na gładko z pozostałymi składnikami (oprócz morwy).
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypać morwą.
- Ciasto piec około 25- 30 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 86kcal
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńIdealna do kawy, czy herbatki. Jestem ciekawa smaku morwy, jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bardzo lubię ciasto fasolowe zawsze fajnie jest zjeść gdy ma się ochotę na coś słodkeigo :)
OdpowiedzUsuńCoraz częściej sięgam po strączki, więc takie ciacho zdecydowanie jest do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń