28 maja 2016

MARCHEWKOWE CIASTO GRYCZANE Z JOGURTEM OWCZYM

Bardzo długo nie jadłam ciasta marchewkowego, aż zapomniałam jakie jest dobre!
Zazwyczaj marchewka w wypiekach łączona jest z owsem, a ja tym razem użyłam gryki!

Dodatek do ciasta stanowił bardzo ciekawy w smaku jogurt owczy :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Marchew rozdrobnić w blenderze, bądź zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  2. Banany zblendować z białkami, połową jogurtu oraz mąką gryczaną, a następnie dodać marchewkę i całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 180 stopniach.
  4. Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym, jagodami oraz posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Sama całkiem niedawno robiłam je właśnie z mąki gryczanej ;)
    Podoba mi się sposób podania ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowywałam ciasto z cukinii i mąki gryczanej oraz dyniowe - marchewkowe jeszcze przede mną, ale przepis odnotowuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis :) Ciekawi mnie szczególnie dodatek owczego jogurtu.

    OdpowiedzUsuń