Zazwyczaj marchewka w wypiekach łączona jest z owsem, a ja tym razem użyłam gryki!
Dodatek do ciasta stanowił bardzo ciekawy w smaku jogurt owczy :)
Składniki:
- 8 łyżek mąki gryczanej
- 7 marchewek
- 2 białka jajek
- 3 banany
- 250g jogurtu owczego typu greckiego
- garść jagód
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Marchew rozdrobnić w blenderze, bądź zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Banany zblendować z białkami, połową jogurtu oraz mąką gryczaną, a następnie dodać marchewkę i całość wymieszać.
- Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym, jagodami oraz posypać wiórkami kokosowymi.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 91kcal
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Sama całkiem niedawno robiłam je właśnie z mąki gryczanej ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się sposób podania ciasta :-)
Przygotowywałam ciasto z cukinii i mąki gryczanej oraz dyniowe - marchewkowe jeszcze przede mną, ale przepis odnotowuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Ciekawi mnie szczególnie dodatek owczego jogurtu.
OdpowiedzUsuń