15 maja 2016

KAKAOWE CIASTO FASOLOWE Z NERKOWCAMI

To, że uwielbiam nerkowce wie już chyba każdy. Gdybym tylko mogła to dodawałabym je dosłownie do wszystkiego! Według mnie mają wyjątkowy smak, są chrupiące, a jednocześnie delikatne!

Dlatego nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pieczenia kolejnego ciasta z ich użyciem :)
Taki trochę Murzynek, bez mąki, zbędnych tłuszczów- pyszne fit ciasto na niedzielę :)


Składniki:
  • 240g czerwonej fasoli (konserwowej lub po ugotowaniu)
  • 3 banany
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3 białka jajek
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Fasolę odcedzić i zblendować z bananami, kakao, stevią oraz białkami jajek.
  2. Płatki zmielić na mąkę, a nerkowce posiekać- oba składniki wmieszać w masę.
  3. Masę przełożyć do formy "keksówki" (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu poukładać nerkowce.
  4. Ciasto piec około 30 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1320kcal
1 kawałek- ok. 94kcal 

8 komentarzy:

  1. Już od jakiegoś czasu chodzi za mną jakieś porządne, sycące ciacho :) Mój piekarnik na stancji nie da rady tego stworzyć, ale zapisuję przepis, żeby zrobić taki deser w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolowe brownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykły przepis, na pyszne ciasto. Dziękuję, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od zawsze chciałam spróbować ciasta fasolowego. Teraz mam przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto fasolowe chodzi za mną od dawna... To wygląda mega apetycznie! :) ale nie mam stevii - jak przeliczyć ją na cukier? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. stevia jest mniej więcej 4 krotnie słodsza, niż cukier, zatem cukru 4 razy więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Również uwielbiam nerkowce, ciasto prezentuje się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń