27 kwietnia 2016

SER Z ZIEMNIAKA

Cała sieć i blogosfera kulinarna, aż roi się od nowego wynalazku, a mianowicie sera z ziemniaka!
To wegański zamiennik typowego sera.

Muszę przyznać, że przez jakiś czas podchodziłam do tego wymysłu bardzo zachowawczo, jednak postanowiłam się przełamać i spróbować.
Nie żałuję! Ser można przygotować na wiele sposobów, ja wybrałam bardzo prosty, ale niewykluczone, że kolejne podejścia będą bardziej skomplikowane ;)

Ma pyszną, kremową i delikatną konsystencję, a smakiem naprawdę wiarygodnie "udaje" ser ;)


Składniki:
  • 3 duże ziemniaki
  • 40g płatków drożdżowych nieaktywnych (Green Essence)*
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować i odcedzić (zachowując 3 łyżki wody z gotowania).
  2. Ugotowane (jeszcze ciepłe) ziemniaki zblendować z pozostałymi składnikami.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami lub pieczywem. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość- ok. 465kcal

6 komentarzy:

  1. Robiłam wersję z marchewką i olejem kokosowym, ale potwierdzam, że jest to świetny "wynalazek" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie z marchewką to będzie moje kolejne podejście! :)

      Usuń
  2. Ale oryginalnie, musze wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest jakaś szansa na zastąpienie płatków drożdżowych?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest jakaś szansa na zastąpienie płatków drożdżowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest składnik, bez którego nie ma wegańskiego sera z ziemniaka, niestety nie da się go podmienić, bo to on daje serowy smak ;)

      Usuń