23 kwietnia 2016

KOKOSOWY SERNIK ZEBRA

Sernik to jedno z ulubionych ciast, które gości na stołach podczas każdej rodzinnej okazji!
Można go upiec na wiele sposobów, jednak zazwyczaj dodawane są do niego niezdrowe dodatki w postaci cukru, czy margaryny.

Ja zdecydowałam się upiec lekką, ale równie pyszną wersję sernika, która zawiera mąkę kokosową.
Mąka ta nadaje sernikowi wyjątkowego smaku oraz "treści". A żeby nie było zbyt nudno- efekt wizualny również musi być, zatem powstał sernik zebra ;)


Składniki:
  • 1kg serka twarogowego 0%
  • 5 białek jajek
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki stevi
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Ser zblendować z białkami, stevią, syropem klonowym i mąką kokosową.
  2. Masę podzielić na 2 części- jedną wymieszać z kakao.
  3. Na balszkę wyłożyć obie masy naprzemiennie, na wierzchu posypać wiórkami kokosowym.
  4. Sernik piec około godzinę w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

5 komentarzy:

  1. Jak sernik to ja jestem zachwycona absolutnie nie ukrywam! Jeszcze z takich składników i to na dodatek kokosowy to pewnie zjadłabym do ostatniego wiórka. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jesc wszystkie serniki,a zwlaszcza te w zdrowszej wersji. Genialny przepis :-).

    OdpowiedzUsuń