29 kwietnia 2016

HUMMUS Z BOTWINĄ

Ta świeża, wiosenna botwinka tak kusi, że nie można przejść obok niej obojętnie!
No i dałam się skusić, porwałam ze straganu jeden pęczek i pobiegłam przyrządzić jedną z moich ulubionych past, a mianowicie hummus!

Po raz pierwszy zdecydowałam się na taką kombinację i przyznaję, że dopóki botwina będzie dostępna to często właśnie taki hummus będzie u mnie gościć!


Składniki:
  • 240g ciecierzycy konserwowej
  • pęczek botwiny
  • 1 łyżka tahini
  • pomidory suszone (Green Essence)*
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Botwinę dokładnie umyć, a następnie obgotować (zarówno łodygi, jak i liście) i odcedzić.
  2. Wszystkie składniki zblendować ze sobą do konsystencji gładkiej pasty.
Hummus zielony kolor zawdzięcza liściom botwiny.
Podawać z ulubionymi dodatkami- słupkami warzyw, krakersami, czy pieczywem ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość- ok. 435kcal

5 komentarzy:

  1. Uwoelbiam hummus, a to połączenie bardzo mi się podoba - pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujące, a ponieważ wszystkie składniki lubię, polubiłabym też i Twój hummus :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję ten przepis:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam humus, z botwinką nigdy nie jadłam, a pomysł uważam za genialny! Mam nadzieje, że kiedyś sama taki zrobię, bo do tej pory chodzę ,,na łatwiznę" i kupuję sklepowy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie, no i ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń