Są bardzo pożywne, bogate w wiele składników odżywczych i dodają sporo energii!
Ja osobiście muszę przyznać, że jak je zrobię to nie mogę od nich odejść i zjadam kilka w jeden dzień ;)
Moja wersja tym razem jest nieco lżejsza, ponieważ zawiera owies ekspandowany, co nadaje im jeszcze większej chrupkości!
Najlepsze jest w nich to, że zawsze możecie użyć swoich ulubionych bakalii, bądź tych, które akurat posiadacie- zawsze smakują genialnie! ;)
Składniki:
- 80g owsa ekspandowanego
- 5 łyżek mąki migdałowej
- garść suszonych moreli
- garść migdałów
- 2 banany
- Banany zblendować na mus.
- Do musu bananowego dodać owiec ekspandowany, mąkę migdałową oraz posiekane morele i migdały- całość wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu pokroić na batony.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 1270kcal
1 baton- ok. 159kcal
Wspaniałe batoniki :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo lubię chrupać takie batoniki :)
OdpowiedzUsuńświetne chrupacze, dodatkowo moje ukochane migdały. :-)
OdpowiedzUsuń