2 maja 2016

BATONIKI BAKALIOWE Z OWSEM EKSPANDOWANYM

Pewnie już niejedno z Was przekonało się, że batoniki bakaliowe to idealna opcja, aby zastąpić sobie słodycze lub po prostu drugie śniadanie!

Są bardzo pożywne, bogate w wiele składników odżywczych i dodają sporo energii!
Ja osobiście muszę przyznać, że jak je zrobię to nie mogę od nich odejść i zjadam kilka w jeden dzień ;)
Moja wersja tym razem jest nieco lżejsza, ponieważ zawiera owies ekspandowany, co nadaje im jeszcze większej chrupkości!

Najlepsze jest w nich to, że zawsze możecie użyć swoich ulubionych bakalii, bądź tych, które akurat posiadacie- zawsze smakują genialnie! ;)


Składniki:
  • 80g owsa ekspandowanego
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • garść suszonych moreli
  • garść migdałów
  • 2 banany
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować na mus.
  2. Do musu bananowego dodać owiec ekspandowany, mąkę migdałową oraz posiekane morele i migdały- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  4. Po ostudzeniu pokroić na batony.
A może ktoś z Was wybiera się na majówkowy piknik i porwałby takie batoniki? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 1270kcal
1 baton- ok. 159kcal

3 komentarze:

  1. Oj tak, bardzo lubię chrupać takie batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne chrupacze, dodatkowo moje ukochane migdały. :-)

    OdpowiedzUsuń