2 lutego 2016

KAROBOWE CIASTO Z BURAKÓW

Gwarantuję Wam, że Ci, którzy nie wiedzą, że do przygotowania ciasta zostały wykorzystane buraki w ogóle ich nie wyczują!

Jednak dzięki nim ciasto ma wilgotną, zbitą konsystencję i wiele wartości odżywczych :)

Mąka kokosowa, banany oraz daktyle gwarantują naturalną słodycz, a karobowa polewa i maliny to "wisienka na torcie" :)


Składniki:
  • 3 średnie buraki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 garście daktyli (Green Essence)*
  • 2 banany
  • 3 łyżki karobu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • polewa: banan, 1 łyżka karobu
  • do ozdoby: maliny

Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć we wrzątku i odcedzić.
  2. Buraki ugotować, obrać ze skórki i zblendować z 2 bananami i daktylami.
  3. Do masy dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować lub porządnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia; średnica 18cm) i piec około 55 minut w 180 stopniach.
  5. Po wystygnięciu ciasto polać polewą ze zblendowanego banana i 1 łyżki karobu, a na końcu poukładać maliny.

Myślę, że nawet niedowiarek, czy amator "prawdziwych" słodyczy skusiłby się na kawałek i nie pożałowałby tego! ;)

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 106kcal 

9 komentarzy:

  1. Musi być smakowite :). U mnie kilka dni temu również zagościło ciasto buraczane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śledzę regularnie posty na Twoim blogu i uwielbiam Twoje słodkości ;) a buraki w wypiekach sprawdzają się rewelacyjnie :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto wygląda smakowicie. Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wyprobowania w weekend;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Pychotka! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakby karob zamienić na kakao, a proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną to w jakich ilościach dodać wtedy te składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płaska łyżeczka sody, a kakao w tej samej ilości- 3 łyżki ;)

      Usuń