20 stycznia 2016

WEGAŃSKIE SUSHI Z NUTĄ SŁODYCZY

Niestety nie przepadam z surową, czy wędzoną rybą, ale jednak sushi ma w sobie to coś, co powoduje, że czasem mam na nie ochotę!

Tak też właśnie spróbowałam zrobić a'la sushi z małą dawką słodyczy, która zbalansuje smak wodorostów. Ryż, a do tego delikatne, kremowe awokado, wartościowy jarmuż, pomidor i słodkie suszone śliwki- to jest myśl! Nie myśląc długo zabrałam się do działania, a poniżej efekt mojego pomysłu ;)


Składniki:
  • 2 liście nori
  • 5 łyżek ryżu (białego)
  • kilka listków jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor 
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • dodatki: imbir marynowany
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować do całkowitej miękkości, po ugotowaniu dodać ocet ryżowy i sezam.
  2. Jarmuż lekko obgotować, a awokado i pomidora obrać ze skórki i pokroić w słupki, natomiast śliwki przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
  3. Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, liście jarmużu, słupki awokado, pomidora i śliwki- dokładnie zawinąć przy pomocy maty bambusowej.
  4. Każdy rulon pokroić na mniejsze kawałki, gotowe sushi podawać z imbirem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 560kcal
1 sztuka- ok. 40kcal

9 komentarzy:

  1. Takie danie to bym z chęcią spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, takim sushi bym nie pogardził. Uwielbiam jarmuż. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi ciekawie smakować, intrygujący pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie byśmy spałaszowały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow super pomysł z tym wszystkim- a wegańskiego sushi jeszcze nie robiłam, choć po głowie chodzi mi jakaś wersja z tofu :) Wygląda świetnie *.* Tylko w opisie zamiast mango chyba awokado :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za trafne spostrzeżenie, miało być awokado ;)

      Usuń
  6. Ja tam sushi kocham! A twoje ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super patent z tym jarmużem i śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem fanką sushi i mam to szczęście, że mój mąż czasami zagląda do kuchni i coś upichci. I właśnie sushi jest jego specjalnością. Muszę mu podpowiedzieć pomysł ze śliwką, bo zapowiada się nieźle.

    OdpowiedzUsuń