27 stycznia 2016

PASTA Z BOBU Z WAKAME I KONOPIAMI

Hummus to jedna z moich ulubionych wegańskich past, ale czemu ograniczać się tylko do niego skoro istnieje wiele możliwości?

Idąc dalej pomyślałam o innych warzywach strączkowych, które nadawałyby się do przygotowania wegańskiej pasty do domowych krakersów i padło na bób, który czekał w zamrażarce już kilka miesięcy ;)

Białkowym dodatkiem do niego są ziarna konopi łuskanych!


Składniki:
  • 300g bobu
  • garść wodorostów wakame
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • 1 łyżka ziaren konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka ostra, mielone ziele angielskie (firmy Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, po czym odcedzić i ostudzić.
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, a następnie zmienić wodę i gotować kolejne 20 minut.
  3. Ostudzony bób obrać ze skórek i zblendować z wakame, olejem arganowym, bulionem warzywnym, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny.
  4. Gotową pastę posypać nasionami konopi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość- ok. 320kcal

8 komentarzy:

  1. Ale nabrałam ochoty na bób...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to masz pomysły! super :) widzę,że konopie podbijają blogi kulinarne ;) sama kupiłam ostatnio białko konopne, chyba czas na nasionka i olej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta prezentuje się przepysznie. A smakować musi wspaniale. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, super zestaw składników.

    OdpowiedzUsuń